Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az első vidéki tanárkirúgás történt meg karácsony előtt

Ez a cikk több mint 1 éves.

Újfent kirúgtak egy tanárt, ezúttal Pécsen, tudta  meg az ATV Híradója. A csatorna értesülései szerint a Pécsi Művészeti Szakgimnázium dráma szakos tanárának a korábbi pedagógusok által szervezett tiltakozó akciókban való részvétele miatt mondtak fel.

Az elbocsátás kedd délelőtt történt, mégpedig azonnali hatállyal. Az ATV értesülései szerint a tankerületnek és az iskolának az volt az indoka, hogy a tanár „túl sok alkalommal vett rész a polgári engedetlenségi akciókban.”

A csatorna közlése szerint az elő vidéken kirúgott tanár pere eljárást fontolgat.

A Mérce információi szerint a most elbocsátott pedagógus volt az eddigi pécsi akciók egyik szervezője, a pécsi tüntetésen ő konferált, és részt vett iskolájában a polgári engedetlenségekben is.

„Mivel próbaidős volt, erre hivatkozva indoklás nélkül szüntették meg közalkalmazotti jogviszonyát, tehát őt nem rendkívüli felmentéssel küldték el azonnali hatállyal, hanem a próbaidőre hivatkozva, amikor is mindkét fél indoklás nélkül, azonnali hatállyal megszüntetheti a közalkalmazotti jogviszonyt. De a próbaidő alatt is be kell tartani az az egyenlő bánásmód követelményét. Kérdés még, hogy az intézményvezető is meg akart-e válni tőle. A mostani pedagógushiányban ez nem valószínű”

– közölte a Mércével Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője.

December elején 65 iskolából 634 tanár csatlakozott ahhoz a polgári engedetlenségi akcióhoz, amivel a Tanárok a Tanárokért Mozgalom tiltakozott a tanárok elbocsátása ellen.

A csoport az öt kölcseys tanári elbocsátása után alakult, mégpedig azzal a céllal, hogy ha újabb pedagógusokat bocsát el a kormányzat, akkor azonnal polgári engedetlenségbe fogjanak. December elején aztán további három budapesti gimnázium nyolc tanárának mondott fel a Klebelsberg Központ, így újabb lökést kapott a pedagógusok és az oktatás helyzete elleni országos tiltakozási hullám.

Akkor Szolnokon, Budaörsön, Gödöllőn és Budapesten is számos intézményben is akciókkal demonstráltak a pedagógusok, valamint számos szülő és diák tett közzé szolidaritási nyilatkozatot.

Címlapkép: Fotó: Alföldi Dániel István / Mérce