Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Törley Katalin (Tanítanék Mozgalom): 2016 után végre egységesek a szakszervezetek, ez a döntő különbség

Ez a cikk több mint 2 éves.

A mai kétórás figyelmeztetősztrájk apropóján a Mérce több oktatási intézményt si felkeresett annak érdekében, hogy pontosabb képet kapjunk a sztrájk lefolyásáról és az abban résztvevő pedagógusok motivációiról és céljairól. Az alábbi videóban a francia kéttannyelvű tagozatáról ismert terézvárosi Kölcsey Ferenc Gimnázium sztrájkbizottságának két tagját, Nagy Lászlót valamint a 2016-os Tanítanék Mozgalomból ismert Törley Katalint kérdezte a mai megmozdulásról.

Nagy László a Mércének elmondta, hogy a Kölcseyben 44 pedagógus, vagyis a tanári kar nagy része csatlakozott a sztrájkhoz. A diákok nagy része az iskola felhívásának megfelelően nem ment iskolába a kétórás munkabeszüntetés idején, mindössze egy-két tucat tanulónak kellett felügyeletet biztosítani erre az időre.

Törley Katalin arról beszélt, hogy a mai megmozdulás számos területen tér el a 2016-os tanártüntetésekhez képest, melyek megszervezésében annak idején tevékenyen részt vett. Egyrészt hat éve a Tanítanék Mozgalom kevésbé a pedagógusok megélhetési problémáit és leterheltségét, mintsem az oktatás tartalmi, strukturális és tanári autonómiához kapcsolódó kérdéseit próbálta tematizálni.

Az elmúlt több mint fél évtizedben azonban olyan súlyos problémák alakultak ki az oktatásban dolgozók megélhetése és leterheltsége kapcsán, hogy ezek a kérdések megkerülhetetlenné váltak, így Törley úgy látja, hogy a pedagógusok mostani követelési „klasszikusabb, szakszervezeti terepre kerültek”. Szerinte amíg ezek a megélhetési kérdések nem rendeződnek, addig nem lehetséges az oktatási rendszer régóta sürgetett reformját megvalósítani.

A Tanítanék Mozgalom egykori vezetője szerint a mostani megmozdulásban a szakszervezetek sokkal tevékenyebben veszik ki a részüket, mint 2016-ban, amikor Törley szerint igencsak felemás módon támogatták a tiltakozásokat.

Szerinte az akkoriban a PSZ és  PDSZ között számos nézeteltérés állt fenn, most azonban a két nagy tanárszakszervezet egységesen lép fel, együtt vesznek részt a sztrájktárgyalásokon, amit a Kölcsey Ferenc Gimnázium tanára nagyon pozitív változásként jellemzett.

 

Címlapkép: Forrás: Mérce