Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Na de mit is jelent pontosan a sztrájk legfőbb szimbóluma, a kockás ing?

Ez a cikk több mint 2 éves.

A mai nap során számos olyan kép látott napvilágot, melyen a pedagógusok kockás inget viselve fejezik ki szolidaritásukat a sztrájkkal kapcsolatban. De mit is szimbolizál pontosan ez a ruhadarab? Ennek megértéséhez 2016 február 13-hoz kell visszaugranunk az időben, amikor Klinghammer István akadémikus és a második Orbán-kormány 2013 és 2014 közötti felsőoktatási államtitkára nagy port kavaró interjút adott az akkoriban még a híres-hírhedt „G-nap” után kormánykritikussá vált Simicska Lajos médiaportfóliójához tartozó Magyar Nemzetnek. Klinghammer – aki egyébként azután lett államtitkár, hogy nem függetlenül a 2013-ban zajló, nagy jelentőségű diáktüntetésektől, a kormány elvette a felsőoktatás ügyét az akkoriban oktatásért felelős, igen népszerűtlen államtitkártól, Hoffmann Rózsától – a Tanítanék Mozgalom által szervezett tiltakozások kapcsán arról beszélt, hogy

” olyan pedagógusokra van szükség, akik okosak, erkölcsösek, és ezeket az értékeket adják át a diákoknak. Ezért vagyok pipa, ha a tévében nézem, hogy borotválatlan, kócos, kockás inges tanári kar grasszál. Tudniillik egy tanár a megjelenésével is példát mutat a gyerekeknek.”

Klinghammer arroganciától túlcsorduló szavai azonban hamar a visszájára fordultak:

az interjú után alig három nappal a Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnázium tanárai egy olyan csoportképet tettek közé a Facebookon, amelyen mindannyian kockás inget viselnek.

Ezt követően a ruhadarab a pedagógusokkal való szolidaritás szimbólumává vált, a közösségi médiában megjelent felhívások nyomán 2016. február 19-én országszerte (valamint  az ott tanuló magyar diákoknak hála az Egyesült Királyságban található Cambridgei Egyetemen is) diákok és tanárok ezrei öltöttek kockás inget. A jelkép a ’16 árpilis 20-án megtartott egész napos sztrájk idején is sok helyen visszaköszönt.