Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Harcolni fog a szabadságért, Mr. Weber?” – nyílt levélben üzentek a CEU hallgatói a Néppárt csúcsjelöltjének a döntés előtt

Ez a cikk több mint 5 éves.

Angol nyelvű nyílt levelet tettek közzé közösségi oldalukon és a Néppárt Facebook oldalán a Szabad Egyetem CEU-s diákjai, amiben a néppárti csúcsjelöltnek üzennek a pártcsalád Fidesz-tagságáról szóló szavazása előtt.

A levélben a diákok azt írják, Weber a velük való találkozás során „valódi politikusként” viselkedett: kezet rázott, mosolygott, elvette a szabad egyetemes kitűzőt, és beszélt az akadémiai szabadság és a közös európai értékek fontosságáról.

A hallgatók azonban emlékeztetik arra Webert, hogy 9 éve hagyja a csúcsjelölt pártja és EU-s politikai családja azt, hogy Orbán semmibe vegye az EU-s szerződéseket és értékeket, hogy egy autokráciát építsen ki.

Szerintük most nem ahhoz jött el az idő, hogy segítsék a CEU-t megfelelni annak a szabályozásnak, ami a CEU elüldözésére jött létre, hanem annak, hogy teljes autonómiát és garanciát kérjenek a CEU működésére, és megállítsák az akadémiai szabadságot ért támadásokat: ebbe pedig az MTA, az ELTE, a Corvinus és minden más, támadást ért intézmény is bele tartozik.

A diákok szerint, ha Weber most nem cselekszik, akkor talán lehet belőle az Európai Bizottság elnöke, de sosem lesz belőle valódi vezető. „Képes megmutatni azt, hogy úgy törődik Európával, mint a szabadság kontinensével? Képes megmutatni azt, hogy hajlandó drasztikus lépésekre is annak érdekében, hogy megvédje ezt a szabadságot?” – kérdezik a néppárti csúcsjelölttől.

A teljes, angol nyelvű levelet itt lehet elolvasni.

Címlapkép: Szabad Egyetem