Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A kutatók szerint kockán forog a magyar tudomány jövője

Ez a cikk több mint 5 éves.

Az MTA kutatóintézeteik munkatársai a kormány terveinek napvilágra kerülése óta számos fórumon kifejtették, hogy számos akadémiai dolgozó állását veszélyezteti az átalakítás, és szerintük a magyar tudomány jövője is kockán forog a Palkovics-féle változtatással.

Az akadémia kutatóiból szerveződő Akadémiai Dolgozók Fóruma szerint a tudományos intézményhálózatok normatív alaptámogatása az EU-ban kizárólagos, általános gyakorlat, kivétel nélkül minden nagyobb, nyugati ország biztosítja az alapfinanszírozást saját tudományos rendszerének. Egyetlen példa van csupán az alapfinanszírozás megvonására, és egy tudományos akadémia kutatóhálózatának szétdarabolására, ez pedig Oroszország.

Így tehát az új, „Palkovics-terv” alapján bevezetett, magyar rendszernek sem az emlegetett „Max Planck-mintához,” sem pedig a Palkovics háttéranyagaiban felhozott „holland vagy izraeli mintákhoz” nem lenne köze az MTA dolgozói fóruma szerint, ezzel szemben precedensértékű lenne az EU-n belül az orosz gyakorlat bevezetésére.

A múlt héten arról is felröppentek hírek, hogy nem csupán a kutatóintézeti hálózat alapfinanszírozását vonná el és helyezné pályázati alapra Palkovics, de a teljes hálózatot feldarabolná és megszüntetné. Kormányzati oldalról eddig ezekre az utóbbi híresztelésekre nem érkezett hivatalos cáfolat vagy megerősítés.