Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Milyen volt március 15-e négy éve?

Ez a cikk több mint 6 éves.

A 2014. április 6-i választások előtt is izgalomban telt a nemzeti ünnep, és az akkori koreográfiából a mai nap eseményeire is következtethetünk.

Orbán Viktor a Múzeum-kertben mondott beszédet, amely akkor még nem Soros György és a migránsok, hanem a rezsidémon jegyében süvített. A miniszterelnök ki is vonta a szablyát és egy huszárvágással megrajzolta a folytonosságot önmaga és a negyvennyolcasok között:

„A Nemzeti dalban nem mutatna jól az a szó, hogy rezsicsökkentés, de azt könnyű belátni, hogy éppen úgy, mint ma, az igazságtalan és méltánytalan terhek csökkentése volt számukra az első és a legfontosabb feladat.”

Az azóta eltelt választási ciklusban mérséklődni látszott a rezsiharc, sőt Németh Szilárd még az alacsonyabb gázárakat is betámadta, de aztán a hódmezővásárhelyi bukta után mégiscsak felmelegítették a jól bevált receptet, és egy 12 ezer forintos Erzsébet-utalvány formájában az idei kampányban sem ússzuk meg a rezsicsökkentést.

De ha tippelnünk kéne, akkor ma Orbán bizonyára Soros, az ENSZ és a bevándorlás ellen hadakozik majd. Kíváncsian várjuk, hogyan találja meg újra a párhuzamot Petőfi és szerénysége között.

A Jobbik megemlékezése még nem a néppártosodás jegyében telt, mindenesetre Vona Gábor már akkor is vitára hívta Orbán Viktort, nem túl nagy sikerrel. Szerencsére tegnap megtudhattuk, hogy Orbán nem gyávaságból nem áll ki vitázni, hanem mert riválisai „vitaképtelenek”…

Az ellenzéki összefogás Szabad sajtó útjára meghirdetett nagy demonstrációját a mostoha időjárási viszonyok miatt a szervezők lemondták. De nem elég korán ahhoz, hogy mindenkihez eljusson a hír, úgyhogy a kormányváltást ambicionáló politikai vezetők végül a szomszédságban lévő Petőfi-szobornál bébiméretű hangosbeszélőn keresztül szóltak a szimpatizánsokhoz.

Idén már nincs összefogás, csak koordináció, de legalább az időjárás valamivel kegyesebbnek ígérkezik.

Ó, és mielőtt elfelejtenénk, van még egy különbség 2014-hez képest. Akkor a szocialista Simon Gábor botrányaitól volt hangos a média, idén a Fideszre járt rá a rúd, eddig Tiborcz István elcsalt EU-s forrásai, Semjén Zsolt svédországi vadászata, Matolcsyék 400 millás villája vitték a szalagcímeket, és egy egész nemzet próbálja eldönteni, hogy Kósa Lajos teljesen idióta-e csupán, vagy csaló is.