Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Diáktüntetéssel zárult a nemzeti ünnep – A forró március 15. percről percre

Ez a cikk több mint 6 éves.

A választásokat megelőző március 15-e mindig izgalmasnak bizonyul, hiszen mindenki megpróbálja mozgósítani saját szimpatizánsait, és felhívni a figyelmet a közelgő választások tétjére. Orbán Viktor arról beszélt, ha nem a Fidesz nyer április 8-án, „elveszik az országunkat”. Az ellenzéki színpadon a választókerületi koordináció szükségességéről beszéltek, Gyurcsány Ferenc be is jelentette, hogy pártja visszalép az LMP-s Szél Bernadett javára.

A felfokozott hangulatban a Mérce egész nap követi az országos eseményeket és élőben jelentkezik a legfontosabb helyszínekről.

(címlapkép: Zsolnai Péter)

Élő közvetítés
Közvetítés
i
Az élő közvetítés véget ért.

Ezzel zárul mai közvetítésünk. Köszönjük Nektek az egész napos figyelmet, a nap tanulságait összegző cikkünket az alábbi linken éritek el:

Néhány fős csoportok még az Astoria felé veszik az irányt.

A tömeg egy része – körülbelül néhány százan – már befordult a Bródy Sándor utcába, a Nemzeti Múzeum mögé. A rendőrség is jelentős erőkkel vonult fel, az épület kapuját sorfallal zárják el.

Tarnay Kristóf főszervező egy perces néma gondolkodásra kérte a tüntetőket arra vonatkozóan, hogy ők személy szerint mit tennének az oktatás szabadságáért. A múzeum lépcsőjére felmászó diákokat közben kulturáltan és békésen lekísérte egy rendőr. A tömeg ezután közösen elénekelte a Himnuszt.

Kilenc diák felment a Nemzeti Múzeum lépcsősorának tetejére, és onnan hirdetik ki újra a januárban megfogalmazott 12 pontjukat.  A múzeum kerítésénél rendőrök is megjelennek, de az oszlopok előtt felszólaló, EU-s zászlót lengető fiatalok körül nem látszik rendőri mozgolódás.

Egyértelmű véleménynyilvánítás a diákoktól.

A Nemzeti Dal megzenésített változatának dallamára érik el az Operától vonuló diákok a Múzeumkertet. ” Mi vagyunk a jövő!”-skandálás hallatszik.

A Nemzetihez vonulnak a diáktüntetésről, hogy ott szavalják el a Nemzeti dalt. Indul új Facebook-közvetítésünk, miközben zúg a „Megbuktak” és az „Európa, Európa”:

Miközben a háttérben Oláh Ibolya Magyarország című slágere szól, Gyetvai Viktor zárásként arról beszélt, hogy a demokráciát mindenkinek működtetnie kell, és

„alap, hogy elmegyünk szavazni”.

A tüntetőket ez után a Nemzeti Múzeum lépcsőjéhez hívta, hogy ott szavalják el együtt a Nemzeti Dalt.

– szól Máté Péter örökzöld slágere az Andrássy úton. Telefonok újra a magasban.

A Független Diákparlament alapítója szerint szavazni alapvető jog, amellyel élnünk kell, mert ha nem nem szólunk bele a közéletbe, a politika fog a miénkbe. Ezért minden állampolgárnak tudatosítania kell magában, hogy „azért a víz az úr”.

„Ha feladjuk, lemondunk a hazánkról, és arról, hogy itt éljünk normális körülmények között” – tette hozzá. Mondandója végén újra felemeltette a tüntetőkkel világító telefonjaikat.

 

 

Tiszai Anett beszéde a Diáktüntetésen elsősorban a szavazás fontosságáról szólt április 8-án.

A diáklány szerint sokan azt hiszik, nincs értelme szavazni, hiszen ezzel nem változik semmi. Pedig ez nem igaz, és fontos, hogy erről minél több embert győzzünk meg április 8-ig.

Lehet, hogy a most összegyűltek csak egy „tavacskát” alkotnak, de a tenger is cseppek sokasága. Ha mindenki beszél az ismerősökkel, barátokkal, családtagokkal, akkor „meglesz az a tenger”.

„A népnek még van ereje, és ugyanazt a hajót, amit a tenger egyszer felemelt, a mélybe is taszíthatja” – a feltehetően a kormánypártokat célzó jóslatot nagy taps fogadta.

Amikor Tiszai Anett arra kért mindenkit, emelje fel a kezét, ha külföldre szeretne menni tanulni vagy dolgozni, rengetegen jelentkeznek.

A fiatalok tömeges kivándorlása miatt is fontos, hogy részt vegyünk a választáson a változás érdekében. A szónok azt is aláhúzza, hogy lényeges előre tájékozódni a pátokról, amiben segít pl. a szavazz.info.hu oldal.

Ezek ugyan csak ígéretek, de ők – az ellenzéki pártok – legalább ígérnek valamit.

Tiszai mindenkit arra kért, segítsen, adja tovább az infókat, csatlakozzon a mozgalomhoz, népszerűsítse a szavazást. Tegyünk a változásért, a szavazófülékben és az utcán.

A Független Diákparlament színpadon álló képviselői – köztük Kalló Dániel –  felsorolják januárban megfogalmazott, 12 pontból álló követeléseiket.

„Megbuktak, megbuktak” – skandálják még mindig a diákok az Opera előtt, miután osztályozták a kormány teljesítményét. Ismét levegőbe emelkedtek a korábbi tüntetéseken is gyakran bevetett világító telefonok.

A diákok „osztályozták” a kormány és médiájának teljesítményét, egyest kapott például a propagandamédia, amiért azt írták, néhány százan voltak a többezer fős tüntetésükön, és híradásaikban a szavaikat is kiforgatták, ezért szövegértésből buktak meg. Társadalomismeretből a kormány kapott elégtelent, mert azt gondolják, a diákok nem fognak kimenni tüntetni.

A diákok szerint a pótvizsga április 8-án esedékes.

(Fotó: Zsolnai Péter)

Tudósítóink szerint amúgy körülbelül 5000-en vannak az Operánál.

Nagy Blanka, kecskeméti diákparlamenti képviselő, a korábbi hozzászólókhoz hasonlóan demokratizálja a hős szó jelentését.

Szerinte ugyanis, mindannyian hősök lehetünk, már akkor is, ha például kinyitjuk az uborkás üveget, de még inkább akkor, ha kedvesek, türelmesek, elfogadóak vagyunk az emberekkel.

Nagy Blanka, Fotó: Zsolnai Péter

A diákképviselő szavaiból egy eléggé frusztrált ország képe rajzolódik ki, ahol szinte kivételes állapot kedvesen fordulni mások felé, pláne segíteni egymáson.

Nagy Blanka azt állítja, és ez még ijesztőbb, hogy az oktatási rendszer is arra nevel ma, hogy ha „segítséget kérsz, ostoba vagy”.

A fiatal lány úgy gondolja, a márciusi ifjak méltó utóda, aki el meri mondani a véleményét, aki megpróbálja jobbá tenni a világot. Külön érdemesek a tiszteletünkre azok, akik olyan segítő szakmákban dolgoznak, mint pl. a tűzoltók, mentősök, orvosok, ápolók , akik ráadásul március 24-én tüntetnek majd az egészségügy kilátástalan helyzete miatt.

Nagy Blanka szerint a tanulás célja elsősorban az, hogy több eszközünk legyen arra, hogy jobbá tehessük a világot, és pl. tehessünk azért, hogy minél kevesebb honfitársunk legyen az utcán.

Elutasította Gyurcsány Ferenc meghívását a vasárnapi megbeszélésre Szabó Gábor, a Jobbik pártigazgatója. Gyurcsány erre a találkozóra azért hívta volna meg őket, hogy az „Orbán-rendszer lebontásáról” egyeztessen velük, de úgy látszik ez nem fog összejönni.

(Index infó)

Másodikként a Független Diákparlament szóvivője, Ország Olivér szólalt fel. Ország vázolta az oktatásban uralkodó körülményeket: „omladoznak az iskolák, az egész rendszer elavult, dúl a funkcionális analfabétizmus” – mondta.

Amikor azonban ezt leginkább érintett csoport, a diákok szóvá teszik a nyilvánosságban, a szóvivő szerint Soros-bérencnek, nemzetárulónak kiáltja ki, vagy egyszerűen csak ignorálja őket a kormány.

„Ez felháborító, megérdemeljük, hogy meghallgassanak minket!” – mondta Ország.

Az FDP szóvivője kitágította az érintettek körét: „ez nem csak a diákokról, és iskolán belüli problémákról szól” – szögezte le -, hanem „az egész ország jövőjéről. Utalt a januári diáktüntetésre is:

2018. január 19-én a diákok beléptek a közéletbe

a jövő vezetői kézbe vették sorsukat, akik elvezetik hazánkat a 21. századi Európába.

 

A diáktüntetés elején a Nemzeti Dalt mondták el közösen diákok, majd Orosz Fanni beszéde következett.

A Diák Vagyok Mozgalom aktivistája szerint a ’48-as forradalom tanulsága az, hogy a szabadságot a tenni akaró emberek vívták ki, noha csak néhány névre emlékezünk.

Összeért a két tömeg az Opera előtt, élő videónk a nap utolsó tüntetéséről:

Az idei március 15. utolsó nagy eseménye, a diákok tüntetése az Operaház előtt élőben a Mércén!

Posted by Mérce on Thursday, 15 March 2018

Bevárják ugyanis a Fővám térről érkező ellenzékieket is bevárják. Így fél órával csúszik a diáktüntetés. Helyszíni tudósítóink szerint ott már kb. 2 ezren várakoznak.

Reméljük, tényleg a diáktüntetésre tartanak:

Karácsony Gergely után a Mi vagyunk a Grund dallal zár A Pál utcai fiúkból a Fővám téri ellenzéki összefogás rendezvénye, majd a Szózat első versszakát szavalják az összegyűltek. Végül Galkó Balázs is a diáktüntetésre invitál mindenkit.

„Álljunk bele, ha kell/  bármi jöjjön is el/ neked szabad a grund.

Véssük ide ma fel/ hogy megmarad ez a hely / vagy egyszer belehalunk.”

Az ellenzéki tüntetés résztvevői átvonulnak a diákok tüntetésére az Operához!

Posted by Mérce on Thursday, 15 March 2018

Az ellenzéki tüntetés részvevőit is ide várják.

„Úgy kell az ördögöt elűzni, hogy mi ne váljunk ördöggé” – hangsúlyozta Karácsony Gergely. Az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje megígérte, hogy az Orbán-rendszer Alaptörvényére nem fog esküt tenni, mert olyan ország kell, amelyikben nem a nép szolgálja a hatalmat, hanem a hatalom a népet.

Karácsony szerint csendes forradalomra van szükség, mert valójában a békét kell visszaadni az embereket, azt vette el tőlük az Orbán-rezsim.

Cserébe megígértette a hallgatósággal, hogy elmennek szavazni április 8-án.

„Esküszünk, hogy ott leszünk” -skandáltatta beszéde végén a tömeggel Karácsony.

 

Az MSZP és a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje Vasvári Pált idézve azt mondta: „Én csak egy pártot ismerek, az igazságét”.  Úgy fogalmazott, szocialisták és saját pártja is még több áldozatra kész, és

„ki fogjuk taposni a pártokból, hogy szélesebb körű együttműködés jöjjön létre.”

 

Az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök jelöltje szerint az elmúlt 170 évben először nem kívülről jön a zsarnokság, hanem Felcsútról, és ezúttal rajtunk múlik, hogy tegyünk ellene.

Karácsony Gergely szerint ma a nemzet sokak szemében lemondott önmagáról.

Pedig a Fidesz valójában kisebbség, jól szervezett kisebbség, sok ellopott pénzzel. Dávid és Góliát küzdelme ez, csak épp Góliátnak nincs igaza. A többség pedig nem lehet ellenzékben.

A DK-MSZP-P megegyezése után Karácsony további demokraták csatlakozásában bízik, ezért ott lesz vasárnap a Gyurcsány által javasolt egyeztető randevún.

Karácsony Gergely meghívására felbukkant a Fővám téri színpadon Hajós András is, aki elmondása szerint büszke vagyok arra, hogy itt mer lenni. Szerinte most nem az ordítás és a tombolás ideje van, mert indulatosan nem lehet kormányt váltani. Elég hozzá azonban két apró csuklómozdulat. Hajós előre elnézést kért, hogy „minden idők leghalvérűbb” tüntetési mondatával támad:

„Eljött csendes matek korszaka”

-mondta.

Az erő nem az elsíbolt közpénzekben van, hanem a szavazókban és Karácsony Gergelyben. Szerinte nem „egy a zászló, egy a tábor”, hanem „több a zászló, több a tábor”.

A DK elnöke vasárnap 17 órára hívja tárgyalni a parlamentbe való bejutásra esélyes pártok vezetőit, így a Jobbikot is, az MSZP és az LMP mellett.

Gyurcsány szerint a haza megér egy tárgyalást.  A Jobbiktól elsősorban azt várja, hogy a Parlamentben majd együttműködhetne az Orbán-rendszer leépítésében.

Mindez eléggé szembemegy Kunhalmi szónoklatával, amelyben hosszan ostorozta a Jobbikot, a rájuk leadott szavazat szerinte a kukába megy, szinte egyenértékű a Fideszre leadott szavazattal.

 

A párt mától azért kampányol, hogy minden demokrata Szél Bernadettre szavazzon a körzetben.

Gyurcsány szerint a jelöltek koordinációját kéri a „haza hangja”, erről hosszan beszélt.

Orbán Viki, Kósa Lajos tiszta ciki! – hangzott fel a Fővám téri tömegben, közvetlenül azelőtt, hogy Gyurcsány Ferenc lépett volna a színpadra. A Demokratikus Koalíció elnöke kiállt Czeglédy Csaba mellett, és a határon túli magyarok választójoga ellen.

(Fotó: Zsolnai Péter)

Elmondtunk már mindent az embertelenségről, a gazemberségről, kezdte a DK elnöke. Aki szerint „tiszták vagyunk, soha nem alkudtunk meg”, ez ad reményt a győzelemhez.

Gyurcsány szabadulást ígért a politikai státuszfoglyoknak, reményt az elesetteknek, ezért kell szerinte győzni.

Szinte a semmiből jöttem, mondta a ma már kényelmes anyagi helyzetnek örvendő volt kormányfő, aki „túl sokat tud” a pénztelenségről, a cselédlakást elárasztó doh illatáról, ezért már soha nem is felejti el.

Azokért harcolunk, akik még nem mondtak le egy élhetőbb világról, velünk győzhetnek – ígérte az elnök, aki elismételte másik fontos kampányüzenetét is: ne szavazhasson, aki soha nem élt Magyarországon.

„Ellenállok minden hatalmi csábításnak, nem engedek semmilyen külső nyomásnak és fenyegetésnek” – ígérik.

„Minden erőmmel azért dolgozom, hogy a magyarság ügyének hű szolgája legyek, amennyiben a Jobbik országos választmányának kétharmados döntése szerint alkalmatlanná válok, képviselői mandátumomat azonnal visszaadom.”

– szólt a terjedelmes esküszöveg záró része.

„Miért kell nekem egy tisztességes jobboldali emberrel, egy tisztességes baloldali emberrel harcolnom?”

-ezek után a képviselőkre mutatva arról beszélt, hogy mind a baloldal, mind a Fidesz háromszor kaphatott eddig esélyt a kormányzásra, most pedig ők kérik, hogy egy „sikeres és boldog országot építhessenek.”

„Ha mi győzünk, Magyarország is győz, de ebben a három hétben még tegyetek meg ezért mindent!” – szólított föl Vona, hozzátéve

„Mi Attila unokái vagyunk, és Attila unokái nem félnek senkitől, csak a Jóistentől” – zárta a pártelnök.

 

„Azt a betyárját, budapestiek, demokraták! Hát hogy vagytok? Viszket-e a tenyeretek?” – köszöntötte az MSZP budapesti elnöke a Szabadság hídnál összegyűlt ellenzéki tömeget.

(Fotó: Zsolnai Péter)

Kunhalmi közönsége dicséretével indított: szerinte akik ma is megjelentek a téren, voltak azok, akik tartották a lelket az országban, és az elmúlt években utcára vonultak, ha igazságtalanság érte honfitársaikat.

Az ellenzéki pártoknak címezve így folytatta: akik a múlt sérelmeit rágják, el fogják veszíteni a jövő alakításának lehetőségét. Ellenpéldaként hozta a márciusi ifjakat, akik felismerték, hogy egyedül senkinek nem megy, és a reformkori politikusaink is félre tudták tenni személyes sérelmeiket és ideológiai különbségeiket.

Kunhalmi kiszólt a Jobbiknak is: demokráciát szerinte csak demokratákkal lehet építeni, cukiskodókkal nem. A Jobbikban többen vannak, akik Orbán politikáját szeretik, mint akik ellenzik- mondta. Leszögezte: a Jobbik pedig így nem a megoldás, hanem a probléma részét képezi.

A Békemenetet az Alkotmány-Bajcsy saroknál ellentüntetők várták. Tudósítónk megkérdezte Bayer Zsolttól, kommentálná-e az ellentüntetést, de a publicista nemmel válaszolt. Ez után azonban a mellette álló molinóvivőknek méltatlankodva magyarázott valamit, amiből annyi érthető tisztán, hogy

„három fasszopó odaáll”

– itt vélhetően a Szolidaritás színpadán tüntetőkre utal. Ez után még annyit hallani, hogy

„azt mondja, hogy kommentáljam”.

Szerinte választói összefogást kell. A Jobbik miniszterelnökjelöltje viszály helyett megegyezést, probléma helyett megoldást keresne, hiszen túl sok a gyűlöletre épülő kampány.

„Mikor vesszük már észre, hogy ha a keserűségre, haragra építjük a politikánkat, az még több keserűséget, haragot, félelmet szül. Mikor vesszük már észre, hogy ebből elég??? Meddig várjunk még? Az óvodásoknak kell utcára menni?” – teszi fel a kérdést.

A pártelnök úgy folytatta, eddig a kommunizmusban érezte magát, de manapság már leginkább a középkor jut eszébe a kastélyokról, hintókról, és a „magyar bor helyett ibizai kokainban” való dőzsöléstől, de az első éjszaka jogának visszavezetését már nem várná meg.

Ő viszont olyan országot ígér amiben „Jó élni, és ahova jó visszatérni.”

Ezek után a „kormányváltást akarók, és a kormányváltást kiharcolók 12 pontjának” ismertetésébe kezd, amely összességében a határok védelméről, valódi demokráciáról, „kíméletlen elszámoltatásról,” működő szociális és egészségügyi rendszerről, modern,21. századi oktatásról szólt.

De Vona 12 pontja között szerepel az „igazságos nyugdíjrendszer;” korszerű államigazgatás, önkormányzati reform, több önkormányzati autonómia; a falvak megmentése; igazságtétel a devizahiteleseknek; az elvándorlás megállítása, méltó családpolitikai és bérlakásépítési program; a multinacionális tőke helyett hazai vállalkozások támogatása; és 12. pontként még a párt régebbi követelése a bérunió is befért.

Kollár-Klemencz László, a Kistehén zenekar frontembere „egy dallal járult hozzá a változáshoz”. Ez a harmadik Erdős Virág-mű ma a Fővám téren, a már slágerré vált Elviszem magammal hivatalos videóklipje:

{{pp_author_avatar}}
{{pp_author}}
{{pp_time}}
{{pp_content}}