Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Dühös szülők fakadtak ki az Iványi Gábor iskoláit bezáró Sára Botondra 

Döbbenetes beszámolók lepték el az Iványi Gábor egyházának oktatási intézményeit a tanévkezdés előtt három munkanappal bezáró Fővárosi Kormányhivatal főispánjának, Sára Botondnak a közösségi oldalát. A Wesley Kincsei Általános Iskola és Gimnáziumba járó sajátos nevelési igényű (SNI) gyermekek szülei egybehangzó, dühös kommentjeikben arról írnak, hogy kedden este autókkal érkező kormányhivatalnokok meglehetősen szenvtelen és ijesztő módon kézbesítették számukra az intézmények törléséről szóló, sokkoló határozatot, egyúttal pedig egy javarészt irreális listát is átnyújtottak a kormányzat által a gyermekek számára lehetségesnek gondolt alternatívákról. Sok szülő tehetlenségének és elkeseredettségének adott hangot amiatt, hogy a hiánypótló iskolák megszüntetésével nem fogják tudni elhelyezni gyermekeiket a jövő héten kezdődő tanévben. 


Mint ismert, kedden este közölte az érintettekkel a Fővárosi Kormányhivatal, hogy a felhalmozott köztartozásokra hivatkozva törölte a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség által fenntartott két fővárosi intézményét, a Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Gimnáziumot, valamint a Wesley Kincsei Általános Iskola és Gimnáziumot az egyházi és a magán fenntartású köznevelési intézmények nyilvántartásából. A döntésről közösségi oldalán posztolt Sára Botond is, aki a kormányhivatal főispáni posztját október 1-ig tölti be, utána a Fidesz listájáról a fővárosi közgyűlésbe ül majd be a júniusi polgármester-választáson a VIII. kerületben Pikó Andrással szemben alulmaradó politikus.  

Frissítés (08. 30. ) A szegedi iskolát is törölte a nyilvántartásból a kormányhivatal

A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) fenntartásában működő szegedi Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium pénteken reggel kapta meg a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal határozatát az intézmény működési engedélyének visszavonásáról. A MET aznap kiadott közleménye szerint a döntés nem egészen egy napot ad a szülőknek új iskolát találni többségében halmozottan hátrányos helyzetű, sajátos nevelési igényű gyermekeik számára. Úgy fogalmaznak: „a 150 gyereket és családot érintő döntés esélyt sem ad a helyzet megoldására”.

A kormányhivatal közleményében az is szerepel, hogy „a gyermekek biztonságos és megfelelő színvonalú nevelésének érdekében a kormányhivatal a közelgő tanévkezdésre tekintettel gondoskodik a gyermekek elhelyezéséről. […]  Mind a 156 tanköteles tanuló számára biztosított lesz a tanulmányok folytatása, ugyanis a kormányhivatal kijelölte azokat az intézményeket, amelyek a szabad férőhelyek erejéig kötelesek átvenni őket. […]  A 89 nem tanköteles tanulót is tájékoztatják az őket fogadni képes intézményekről. ” 

Sára vonatkozó bejegyzése alatt azonban régen látott, dühös kommentfolyam alakult ki a hatóság által emlegetett gondoskodás kapcsán, amelyben elsősorban a Wesley Kincsei bezárásában érintett szülők, sőt diákok zúdították haragjukat a főispánra. A beszámolók egyöntetűen arról írnak, hogy kedden este hét és nyolc óra tájban meglepetésszerűen megjelent kormányhivatalnokok közölték velük a bezárásról szóló döntést, ehhez pedig egy olyan lista is társult, amely a hatóság gyakorlatilag elérhetetlen, szabad kapacitás nélküli vagy éppen a gyermek igényeinek egyáltalán nem megfelelő alternatív intézményeket is tartalmaz.  

Az egyik szülő szerint a hivatalnokok váratlan megjelenésének hatására a gyermeke zokogásba kezdett:

„Este 20 órakor megáll egy autó a házunk előtt, két markos férfi közli velem, hogy a lányom törvényes képviselőjét keresi. Maga szerint mennyire állt meg bennem az ütő? Láthattam ma este a gyerekemet összeomolni, azóta is zokog. És most? Mit kezdjek az SNI-s gyerekemmel? Egy olyan listát küldött nekünk, amin olyan iskolák vannak, amelyek nem is fogadnak SNI-s gyerekeket! Többek között az is rajta van, amelyik emiatt rakta ki.”

Van, akinek elmondása szerint a pedagógiai szakszolgálat szakértői bizottsága korábban nem is jelölt meg másik, a gyermek igényeinek megfelelő iskolát, mint a most bezárt Wesley Kincseit. Többen azt is megjegyezték, hogy a kormányhivatal által kijelölt alternatívák messzi, illetve rendkívül lassan elérhető helyeken vannak:

„Két iskolát adtatok meg az egyik családnak. Az egyik 100 km-re van, a másik helyen nem fogadják őket. Autista a gyerek. Mihez van joguk ezeknek a gyerekeknek? Ti magasról szartok a gyerekek és mindenki más jogaira is!”

„Jaj,hát köszönjük a gyermekeink biztonságáról való >>felelősségteljes<< döntést annak tekintetében,hogy az Önök által megjelölt intézmények 1.36,illetve 2 órára vannak a lakhelyünktől,1-1 férőhelyesek és az érettségire készülő autista gyerekem el sem mer indulni egyedül ilyen hosszú útra.Akkor ki veszélyezteti a gyerekeket?”

(Iványi Gáborék nyilatkozata szerint a hivatal többek között szolnoki, ózdi, békéscsabai, győri, kecskeméti, nyíregyházi, püspökladányi iskolákat, egy szlovák nemzetiségi gimnáziumot, két tannyelvű intézményeket ajánlott fel alternatívaként.)

Mások a Wesley által nyújtott speciális környezet fontosságát emelték ki:

„2 autista gyermekem járt kezdetektől az iskolába! Elfogadó közösségbe, szeretetbe. Kis létszám miatt mindkettő színkitűnő tanuló, pedig nagyon sok nehézségük van, volt!

Belegondoltak mit tettek a gyerekekkel?”

 

„Az én fiam is autista, imádja ezt az iskolát! Befogadták,elfogadták és most össze van törve,hogy hová fog vajon kerülni!Miért kell ezt csinálni a gyerekekkel?Gondolom önnek nincs sni-s gyereke,mert ha lenne akkor megértené mit jelent ez az iskola a gyermekemnek!”

Egy, a Kincseibe járt SNI-s gimnazista diák is megosztotta elkeseredettségét, aki a többedik intézményben próbált elhelyezkedni: 

„Igazán köszönjük e nagylelkű aggodalmat irántunk. Most aztán biztonságban vagyunk! Köszönöm hogy kereshetem a harmadik közèpiskolámat érettségi előtt! Egyszerű az íróasztal mögül tönkretenni az életünket!”

A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) szerdán sajtótájékoztatót is tartott két intézményének bezárásról, ahol a kétségbeesett szülők egy része is megjelent, és a Sára Botond posztja alá írt kommentekhez hasonló történetekről számoltak be. A MET szerkesztőségünkhöz is eljuttatott közleményében kiemelik, hogy A Wesley Kincsei diákjainak negyven százaléka sajátos nevelési igényű, a hagyományos oktatási intézményekbe nem is integrálható. „A gyerekek azért választották a mi intézményeinket, mert itt befogadó, előítéletmentes közegre találtak, személyre szabott, képességeiknek, kihívásaiknak megfelelő fejlesztésben és oktatásban részesültek. A pedagógusok munkaviszonyát a döntés automatikusan megszünteti, így 3 nappal a tanévkezdés előtt az utcára kerültek” – írták. 

A Wesley-féle iskolák és óvodák által nyújtott speciális környezet nemcsak az SNI-s és BTMN-es (beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő) gyermekek számára volt hiánypótló. A hajléktalan, menekült vagy súlyos mélyszegénységben élő családok gyermekeinek is fenntartott Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium kapcsán 2020-ban írtunk arról, hogy a koronavírus-járvány mennyire kidomborította az intézmény jelentőségét. A lezárások idején ugyanis az ide járó gyermekek távol kerültek a velük nagyon szoros kapcsolatban levő nevelőktől, a sok esetben számukra csak az iskolában elérhető rendszeres és ingyenes étkezéstől, az egyetlen közösségtől, ahol figyeltek rájuk, törődtek velük és ahol biztonságban voltak. A Józsefvárosban működött, most kormányhivatali döntéssel megszüntetett óvoda esetében Pikó András VIII. kerületi polgármester szerdán jelezte: a józsefvárosi önkormányzat dolgozói azon lesznek, hogy „minden tudásukkal enyhítsék azt a kárt és nehézséget, amit ezeknek a gyerekeknek át kell élniük.”

A magyar állam Iványi Gábor egyháza elleni bosszúhadjáratáról és annak a várható katasztrofális következményeiről itt írtunk bővebben.

Az állam és A MET konfliktusa 2011-től datálható, amikor is az Oltalom Karitatív Egyesület szerintük alkotmánysértő, diszkriminatív módon elvesztette egyházi státuszát, amelnyek következtében jelentős adóhátraléka is keletkezett a szervezetnek. A MET fenntartja, hogy az állam az évek során több milliárd forintot vont el tőlük jogtalanul, és bár 2021-ben a NAV váratlanul visszaadta a jogosultságukat a személyi jövedelemadóból felajánlható egyházi egyszázalék fogadására, továbbra is maradt tartozásuk az adóhatóság felé. 2022-ben az adóhatóság spontán tüntetést kiváltó házkutatást tartott a szervezet budapesti Dankó utcai székházánál. A MET közleménye szerint 2024-ben az állami normatív támogatások töredékét kapták meg, az elmúlt hónapokban az oktatási és szociális intézmények támogatását teljes összegben elvonták a köztartozások törlesztésére, és idén eddig közel másfél milliárd forint került levonásra. Július 16-án pedig a pályázati pénzeket és minden tartalékot inkasszáltak az intézményi számlákról, és adóssággal terhelték meg őket. Az elmúlt másfél hónapban kizárólag a civil adományok fedezték a napi működésüket.

A két bezárt intézmény éppen most egyesült volna egy korszerűbb, nagyobb, eddig üresen álló iskolaépületben, amelyet  a Fővárosi Önkormányzat ajánlott fel ingyenes használatra a MET számára a IX. kerületben. A szervezet önkéntesei egész nyáron igyekeztek a folyamatos ellenőrzéseket végző kormányhivatal kéréseinek megfelelő állapotba hozni az új épületet. A MET azt is közölte: a Belügyminisztériummal és a NAV-val történő tárgyalásaik során szakanyagokkal igyekeztek bizonyítani, hogy nemcsak működtetni tudják új helyre költöző intézményeiket, de meg tudják állítani a további tartozások keletkezését is.

A MET szerdai sajtótájékoztatóján közölte: azonnali jogvédelmet és soron kívüli eljárást kér a határozat végrehajtása ellen, amit a lehető legrövidebb időn belül benyújt a hatóságoknak. A jogi lépések befogadása szerintük elhúzódhat, így a tanévet hétfőn nagy valószínűséggel nem tudjuk elindítani, de a jogvédelem elnyerése után a határozat felfüggesztésre kerülhet, és megkezdhetik az oktatást. Hétfőtől megnyitják az iskolát, és pedagógiai felügyeletet biztosítanak a diákok számára.

Kiben bízhatunk?

Mi hiszünk benne, hogy főként egymásban, mert – ha néha meg is felejtkezünk róla – közös történelmi tapasztalatunk, hogy együtt képesek vagyunk felülkerekedni, és átformálni a világot, még a legrettenetesebb körülmények ellenére is. 

Ahogy abban is bízunk, hogy rátok is számíthatunk, ha a Mérce jövője a tét. És most erről van szó. Téged is arra kérünk, ha van rá módod, szállj be te is most a gyűjtésünkbe!