Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Most az LMP állta el a gödi Samsung bejáratait

A gödi Samsung SDI bejárata elé vonultak hétfőn az LMP aktivistái, hogy a bejáratok elállásával, polgári engedetlenségi akció keretében tiltakozzanak az ellen, hogy az üzem bírósági végzés ellenére sem hajlandó felfüggeszteni bizonyítottan szennyező működését. Csárdi Antal, az LMP országgyűlési képviselője az akcióról elmondta,

„Azt próbáljuk elérni, hogy ne tudjon működni a Samsung, hiszen a bíróság kimondta, hogy jelenleg nem rendelkezik érvényes környezethasználati engedéllyel. Ha viszont a kormány és a kormányhivatal sem csinálja a dolgát mi igen. Mivel a működés jogszerűtlen ezért mi most fizikailag akadályozzuk meg, hogy jogsértést folytassanak.”

Csárdi mögött a Samsung főbejárata előtt 2-3 LMP aktivista látszott a videón, amelyet a képviselő elmondása szerint a röviddel délelőtt 10 óra után kezdődő akció közben vettek fel. Szerinte azzal, hogy a bejáratokat elállják, meg tudják akadályozni, hogy a megszokott mederben, tehát a környezethasználati engedély ideiglenes felfüggesztése után jogszerűtlen mederben folyjon a termelés az akkumulátorgyárban.

Csárdi hangsúlyozta, a májusi bírósági határozat civil kezdeményezésre született és a termelés 98 százalékkal való lecsökkentését irányozná elő. Az LMP pedig Csárdi szerint „azt akarja elérni, hogy Magyarország törvényei mindenkire vonatkozzanak, még a profitot termelő multikra is”, de szerinte a gödiek egészsége ennél fontosabb.

Csárdi hozzátette, az akció a „következő órákban” is folytatódik majd. Az LMP az akkumulátorgyárak építésének leállítása és a működésük felülvizsgálata céljából országos petíciót is indított a közelmúltban.

Az LMP aktivistái polgári engedetlenségi akció keretein belül lezárták a gödi akkumulátorgyár kijáratait.
Fotó: LMP / Facebook

Korábban a bírósági határozatot kiharcoló Göd-ÉRT egyesület tüntetése után, május 22-én rövid időre ugyancsaka gyár mindhárom bejáratát elállták, hogy a bíróság döntésének megpróbáljanak érvényt szerezni. Csárdi Antal LMP-s képviselő több politikussal, így például Tordai Bence párbeszédes képviselővel már ezen a korábbi akción is részt vett. A demonstráción akkor a civil felszólalók azt is elmondták,  a gödiek életét továbbra is kockáztatják, „a kormányzati szervek asszisztálása mellett.” A gyár a helyieket továbbra is mérgezi, a több alkalommal is kiömlött, valamint a levegőbe is nagy mennyiségben kikerült oldószernek, az NMP-nek pedig magzatkárosító hatása van.

Mindez viszont nem látszott zavarni a Pest vármegyei kormányhivatalt, amely hivatalos válaszában, május 28-án úgy fogalmazott: a környezetvédelmi engedély bírósági halasztó hatály alá helyezése azt jelentené, hogy „a gyár teljes működését” fel kell függeszteni, a bírósági döntés „csak egyes korlátozásokat” ír elő.

Minderre akkor Bodnár Zsuzsa tényfeltáró újságíró, és a helyi civil akciók egyik fontos alakja lapunknak úgy reagált, „ez egy vicc”:

„Ennek a gyárnak decemberben kiadtak egy környezethasználati engedélyt, abban benne van, hogy mire adták ezt ki. Ezt nem csak a hőtermelő kazánokra, hanem a magára az akkumulátorgyártásra is kiadták”, ilyenformán pedig az ideiglenes felfüggesztésnek is ezekre a tevékenységekre kell vonatkoznia, tette még hozzá.

A közelgő önkormányzati választások miatt Gödön nemrég a civilek ellenzéki jelölteknek is fórumot tartottak a Samsung-helyzetről. Erről szóló riportunkból kiderül az is, az egyesület célja, hogy közvetlenül a képviselő-testületben is jelen legyen és itt szerezzen érvényt a helyiek érdekeinek. Hozzájuk hasonlóan a pártokra nem várva ugyancsak közvetlenül indulnak a helyhatósági választásokon hasonló beruházások elszenvedői az országban, így  a tatai szállodaprojekt ellenzői, a tervezett sóskúti akkumulátorgyár ellen tiltakozók, vagy éppen győrszentiváni iparipark-bővítés hatásainak elszenvedői.

Egy jobb világért dolgozunk. Társakat keresünk, számíthatunk rád?

Júliusban 100 új rendszeres támogatót keresünk, legyél te az egyikük!