Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ruhagyűjtésről és tojáskeresésről posztol a Samsung, a környezetbe került veszélyes oldószerről hallgat

Miközben az elmúlt hetekben kiderült, hogy nemcsak a levegőben, de gödi szántóföldeken felbugyogott szennyvízben is jelentős mennyiségben mutattak ki egy akkumulátorgyártásban használt veszélyes, magzatkárosító oldószert (NMP-t), a Samsung nem kommunikál az ügyről. Némi előrelépés, hogy az önkormányzat már méreti a levegőminőséget, és hamarosan a vizet is monitorozni fogja, de arról továbbra sem ad senki sem hivatalos tájékoztatást, hogyan bukkanhat fel időről időre az NMP a gyáron kívül a környezetben, és milyen veszélyeknek vannak kitéve a lakosok.

Rekordmennyiségű ruhát gyűjtött össze a gödi Samsung dolgozói segítségével rászorulóknak márciusban – adta hírül a dél-koreai multi, amely az úgynevezett „társadalmi felelősségvállalás” elkötelezett híve – legalábbis saját értékelése szerint. A dolgozók ezelőtt saját kezűleg készített festményeiket juttatták el gyermekkórházakba, valamint száz zsák szemetet is összeszedtek, „ezzel tisztábbá és szebbé varázsolva” a települést. A cég nemcsak a lakosság, de saját munkavállalói jóllétéről is gondoskodott idén tavasszal: húsvétkor virtuális tojáskereséssel szórakoztatta őket, nőnapon pedig virággal és ajándékkal kedveskedett. De az elmúlt években építettek például bölcsőde kerítést is a dolgozók, szponzorált a vállalat futóversenyt és osztott a helyi kismamáknak ajándékcsomagot is.

A társadalmi felelősségvállalás tehát láthatóan csak amolyan „multis” módon valósul meg a gödi akkumulátorgyár részéről, mindeközben azonban súlyos fejlemények láttak napvilágot, amelyekre nem reagál a cég, pedig a lakosságot minden bizonnyal jobban érdekli a ruhagyűjtésnél, hogy a városban működő gyár garantálni tudja-e az egészséges környezethez való jogát és élhető marad-e az otthona hosszú távon. Valamint feltehetőleg a dolgozók is sokkal inkább értékelnék, ha nem veszélyeztetné a munkáltató az épségüket időről időre a munkavédelmi szabályok megsértésével, amire jó pár alkalommal volt példa a gödi gyárban.

Míg korábban főleg a gyár elviselhetetlen, zúgó zaja miatt került a gödi Samsung a híradásokba, emellett egyre látványosabb probléma, hogy nem tudni, pontosan milyen hatással van a környékbeliek egészségére és a környezetére a gyár kibocsátása, és hogy a hatóságok valóban kordában tudják-e tartani a szabálysértéseket, ahogy azt a kormány rendszerint megígéri.

Se egy Facebook-poszt, se egy sajtóközlemény, vagy egy lakossági fórum nem adott magyarázatot mindeddig arra, hogyan kerülhetett egyetlen év alatt több mint 80 tonna, az akkumulátorgyárban nagy mennyiségben felhasznált veszélyes, magzatkárosító oldószer, úgynevezett NMP a gödi levegőbe; hogyan került a gödi kutak vizébe két évvel ezelőtt ugyanez az oldószer, és hogyan lehetséges, hogy a közeli szántóföldekre kifolyt szennyvízben is NMP-t talált a Greenpeace alig néhány hete. A lakosságot senki sem tájékoztatja – nemcsak a gyár, de a hatóságok és a helyi és országos döntéshozók sem.

Emlékezetes, hogy a Fidesz támogatásával függetlenként polgármesterré választott exolimpikon, Kammerer Zoltán beiktatását követően hamar össze is hozott egy találkozót a Samsung képviselőivel, amivel kapcsolatban akkor azt írta Facebook-oldalán:

„Tárgyaltam a Samsung SDI képviselőivel a polgármesteri hivatalban. Bemutatkozásom során elmondtam, hogy a gödiek biztonsága, a víz és a levegő tisztasága számomra alapvetés, és ehhez mindig is ragaszkodni fogok.

Az egyeztetésen kiemeltem azt is, hogy rövidesen független monitoringrendszert hozunk létre, ellenőrizni fogjuk a talajvizet, a levegő minőségét, a zajszennyezettséget, és ezekről naprakész tájékoztatást adunk a lakosságnak.

A konstruktív hangulatú megbeszélésen megállapodtunk abban, hogy folyamatos lesz az egyeztetés az Önkormányzat és a gyár között.”

Azonban a polgármester, aki minden, a városért tett mozzanatát alaposan dokumentálja a faültetéstől az útépítésen át a hétvégén újranyitott posta kitakarításáig, az elmúlt hetekben nem tájékoztatta a gödieket arról, egyeztetett-e a Samsunggal a napvilágot látott szennyezések kapcsán. Bár Kammerer korábban feljelentést tett ismeretlen tettes ellen a levegőbe került több mint 80 tonna NMP miatt, nem tudta eldönteni, hogy az Átlátszó szennyezést feltáró újságírója hazudott-e vagy valóban környezetszennyezés történt, ezért a biztonság kedvéért környezetkárosítás és rémhírterjesztés miatt is feljelentést tett, mondván, hogy a hatóságok pontot tesznek az ügy végére. Mint arról beszámoltunk, a polgármester lépésére felháborodottan válaszoltak a helyi civilek, akik szerint ha a polgármester a gödieket valóban meg kívánja védeni, „akkor nem a sajtóban megjelent cikkek valóságtartalma ügyében kellene rendőrségi feljelentést tennie. Ehelyett jogászok és környezetvédelmi szakértők véleményére, adataira támaszkodva a gyár környezetterhelő, zajszennyező működése ügyében kellene lépéseket tennie.”

Mint az a Gödi Körkép című városi lap áprilisi számában olvasható, valóban méreti a levegőterhelést az önkormányzat a Samsung SDI tevékenysége miatt, a mérések eddig nem mutattak ki NMP-t a levegőben, valamint nyolc lakossági kútból is vettek vízmintát, és ebben sem mutatták ki az oldószert. A polgármester hozzátette:

„Nemcsak a levegőt, hanem a talajvi­zet is ellenőrizni szeretnénk rendszeres időközönként. A beruházás nagysága miatt közbeszerzést kellett kiírni a monitoringkutak létesítésére, ez most zaj­lik. Remélhetően hamarosan lezárul, és megkezdődhet a telepítés.”

Nemrég egy zajvédő falat is felhúzott a Samsung, és az önkormányzat „türelmetlenül” várja, hogy a cég telepítse az általa ígért ezer fából álló véderdőt is. Arra ugyanakkor továbbra sem kaptak magyarázatot a gödiek, hogyan kerül mégis NMP időnként a levegőbe, a vízbe és a – feltehetőleg a gyárból – feltörő szennyvízbe, és milyen veszélyeknek vannak kitéve a gyárhoz közel vagy attól akár távolabb élők.

A levegőbe került NMP miatt egyébként a Gödhöz közeli Vác polgármestere, Matkovich Ilona adatigényléssel fordult a Pest Vármegyei Kormányhivatalhoz, amelyre a napokban azt a választ kapta, hogy nem ütközik jogszabályokba az Átlátszó által feltárt légszennyezés – számolt be a Vác.hu.

Ha Te is fontosnak érzed, hogy ezek a témák nagyobb teret kapjanak a közbeszédben, szállj be a támogatásunkba, akár havi ezer forinttal, hogy folytathassuk!

Címlapkép: Csengel Karina / Mérce