Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A környezetvédők elmagyarázták a gödi polgármesternek, mit kellene tegyen, ha valóban meg szeretné védeni az embereket

„Meghökkent” a Göd-ÉRT nevű környezetvédelmi és városvédő egyesület, miután arról olvastak, hogy Kammerer Zoltán, a város polgármestere feljelentést tett ismeretlen tettes ellen a Pest vármegyei rendőr-főkapitányságon a Samsung SDI gyár működésével kapcsolatosan megjelent kijelentések alapján. Az egyesület úgy ítéli meg, hogy ha a polgármester személyesen felveszi a kapcsolatot a környezetvédőkkel, akkor útmutatást kaphatott volna annak érdekében, hogy az ügy mielőbb tisztázódjék.

A Göd-ÉRT egyesület a polgármesternek címzett közleményében úgy fogalmaz, hogy:

„Ha a polgármester úr a gödieket szeretné megvédeni, akkor nem a sajtóban megjelent cikkek valóságtartalma ügyében kellene rendőrségi feljelentést tennie”.

Oldószer a levegőben

Ahogyan arról a Mérce is beszámolt az Átlátszó oldal február 20-i írása nyomán, a légszennyezettségi adatok alapján arra lehet következtetni, hogy a Samsung SDI gödi gyára 2019 és 2022 között 88 tonna mérgező hatású oldószert bocsátott ki a levegőbe, valamint többször is veszélyeztette dolgozói egészségét az elmúlt években. A lap arra jutott, hogy Göd levegőjét az akkumulátorgyár roppantul megterheli. Csak a szén-dioxid mennyisége a 2018-as évhez képest a hétszeresére nőtt. Az Országos Környezetvédelmi Információs Rendszer adataiból azonban az is nyilvánvalóvá vált, hogy az N-metil-2-pirrolidon (NMP) kibocsátott mennyisége még aggasztóbb.

Az elektróda-gyártás során használt mérgező szerves oldószerből 88 tonna került a levegőbe 2019 és 2022 között,

ami sokszorosa a törvényileg elvileg engedélyezett mennyiségnek. Az NMP belélegzése elsősorban terhes nőkre jelent veszélyt, vetélést, vagy a magzat rendellenes fejlődését okozhatja.

A Samsung által végeztetett mérések szerint a légszennyező anyagok kibocsátása nem haladta meg az előírt határértékeket. Csakhogy kiderült az is, hogy a gödi akkugyárban nem a jogszabályban előírt kibocsátási határértéket alkalmazták az NMP-re.

Az Átlátszó által kikért munkavédelmi határozatokból továbbá kiolvasható, hogy  2021-ben és 2022-ben hét alkalommal összesen 133, majd 2023-ban újabb 44 dolgozó rákkeltő anyagoknak való fokozott kitettségét állapították meg az akkugyárban. Bár a Samsung SDI-t több alkalommal is megbírságolták a szabálytalanságok miatt, a következő években ugyanúgy nem működtek megfelelően a légszűrő berendezések, és nem tartották be a munkavédelmi előírásokat sem.

Az Átlátszó cikke után a Greenpeace Magyarország mintát vett a Samsung kommunális szennyvízéből. A környezetvédő szervezet célja, hogy kiderüljön, a szennyvízbe is jutott-e azokból a mérgekből, amit a levegőben találtak. A szervezet azt ígérte, a méréseiknek pár hét múlva lesz eredménye.

Kútmérgezés

„Vagy környezetkárosítás történt, vagy közveszéllyel fenyegetéssel és rémhírterjesztéssel van dolgunk”  – írta Kammerer Zoltán, Göd polgármestere hétfőn a Facebookon. A bejegyzésében azt is hírül adta, hogy ismeretlen tettesek ellen tett feljelentést „a Samsunggal kapcsolatos kijelentések alapján”.

A Göd-ÉRT Egyesület fent említett reakciójában kitér arra, hogy a polgármester az Átlátszó 5 cikke nyomán tett feljelentést. A légszennyezésről szóló értesülések mellett a feljelentés hivatkozik arra a gödi kútvíz-szennyezésről szóló cikkre is, mely a Göd-ÉRT Egyesület által végeztetett, akkreditált vízvizsgálat eredményéről szólt.

Mint az Egyesület írja, ezzel kapcsolatban a Göd-ÉRT már feljelentést tett a rendőrségen. A helyiek felháborodása ellenére azonban teljes körű tényfeltáró vizsgálat nem történt az ügyben, a hatóságok szerint ugyanis „nem bizonyított”, hogy a szennyezés az akkugyárból származik, és azt a Samsung sem vállalta magára. A gyár a kormányhivatal tíz évre szóló környezethasználati engedélyt kapott a működéshez, melyet az egyesület azonban megtámadott.

A Szegedi Ákos elnök által szignózott, Kammerer Zoltánhoz intézett közlemény úgy fogalmaz, hogy Göd polgármestere a civil szervezet törekvéséről hírt kapott volna, ha személyesen vette volna fel a kapcsolatot a Göd-ÉRT Egyesülettel.

A szervezet szerint ha a polgármester a gödieket valóban meg kívánja védeni, „akkor nem a sajtóban megjelent cikkek valóságtartalma ügyében kellene rendőrségi feljelentést tennie. Ehelyett jogászok és környezetvédelmi szakértők véleményére, adataira támaszkodva a gyár környezetterhelő, zajszennyező működése ügyében kellene lépéseket tennie.”

A Göd-ÉRT úgy látja, Kammerer felvállalhatná a szervezet egyéb céljait is. Például azt, hogy a Samsung gyára és a város közötti területen véderdő létesüljön, a városban monitoring-rendszert építsenek ki, valamint hogy lakossági riasztórendszer építsenek ki az üzem egészére.

(Közlemény, Mérce, Népszava, Átlátszó)

Ha Te is fontosnak érzed, hogy ezek a témák nagyobb teret kapjanak a közbeszédben, szállj be a támogatásunkba, akár havi ezer forinttal, hogy folytathassuk!

Címlapkép: Járdány Bence