Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Rendszeres a csőtörés azon a környéken, ahol a magzatkárosító vegyszert kimutatta a Greenpeace

Február végén, egy újabb csőtörés után, a Samsung visszaélései ellen évek óta küzdő Göd-ÉRT Egyesület kérésére a Greenpeace mintákat vett a Samsung-gyár melletti termőföldek talajvízéből.

A vizsgálat kimutatta, a gödi talajvíz NMP-vel szennyezett.

A vizsgálat jelentős mennyiségben – 200 mikrogramm/liter – mutatta ki a súlyosan egészségkárosító NMP-oldószer jelenlétét. Az NMP (N-Metil-2 pirrolidon) komoly egészségügyi károsodást is okozhat: károsíthatja a reprodukciót, súlyos szemirritációt okozhat, valamint irritálhatja a bőrt és a légutakat.

Amíg az NMP levegőbe való kibocsátás mennyiségét törvényileg szabályozzák, talajvíz esetén sajnos nem létezik az anyagra vonatkozó környezetvédelmi határérték, mivel az ipar csak nemrég használja. Februárban viszont épp azután vett mintát a Greenpeace, hogy kiderült, a jogszabály által megszabott mértéken felül bocsáthatott ki NMP-t a levegőbe a Samsung, a hatóságok beleegyezésével.

Szintén februárban kommunális szennyvíz is felbugyogott a helyszínen, ebből vettek mintát a környezetvédők.

A Greenpeace élőben is bejelentkezett azokról a termőföldekről, ahonnan azokat a mintákat vették, amelyekben kimutatták az NMP-t.

A felvételen a Göd-ÉRT Egyesület tagja, Bodnár Zsuzsa elmondta, a környéken rendszeresek a csőtörések, amelyek során a mezőt ellepi a szennyvíz.

NMP-t korábban már a gyár körül lévő gödi kutakban is kimutattak. Akkor sem a hatóságok vagy a cég, hanem civilek kezdeményezésére történt a vizsgálat. A hatóságok előbb titkosították a gyár területén található monitoring-kút adatait, majd miután az Átlátszó perre vitte az ügyet, kiderült, a monitoring-kútból 2016 óta nem vettek mintát, 2018-ban pedig be is temették.

A Samsung sohasem ismerte el, hogy a kutakban jelenlévő NMP a helyi gyárból szivárgott volna át a talajvízbe. Viszont aligha van más gyártó a környéken, amely nagyobb mennyiségben használna NMP-t, mint a Samsung.

Korábban a gödi Samsung-gyár egy volt dolgozója arról számolt be lapunknak, a gyárban gyakran a megfelelő óvintézkedések nélkül használnak NMP-t.

A volt dolgozó arról is beszélt, hogy a rohamléptékben bővülő gyárban nem győztek elég csatornát építeni az újabb és újabb részlegekhez:

„Olyan léptékekben kell gondolkodni, hogy elmegy az ember mosdóba, visszajön, de már nem tud visszamenni a folyosón, mert már falat húztak fel, és már festik… Teljesen átlagos volt, hogy bokáig álltunk a kakában a mosdóban, mert a csatornarendszernek nem volt elég kapacitása.”

A dolgozó állításairól a cégnek is kérdéseket tettünk fel, megkeresésünkre azonban nem válaszoltak.

A februári eset előtt alig pár hónappal, 2023 novemberében csőtörés történt Václigeten is, elöntötte a környéket a gödi Samsungból folyó ipari szennyvíz.

A történtek után a váci önkormányzat nem javasolta Václiget lakóinak, hogy kútvízzel fürdjenek vagy főzzenek. A Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. akkori közleménye viszont arról biztosította Vác lakóit, hogy a csőtörés „semmilyen formában nem befolyásolja a vezetékes ivóvíz-szolgáltatást” és „a kiáramlott szennyvíz természetes vizet nem érintett”. Václigeten azonban nincs vezetékes ivóvíz.

A novemberi csőtörést követően a václigeti lakosok felháborodásukat fejezték ki egy helyi önkormányzat által szervezett lakossági fórumon, ahol többen javasolták, a civilek ne várjanak a hatóságokra, béreljenek fel ők maguk tudósokat a környezetpusztítás felmérésére.

A Greenpeace által elrendelt vizsgálatok kapcsán Vácon tegnap újra lakossági fórumot tartott az önkormányzat, bár váci önkormányzat hivatalosan nem tehet semmit a Samsung ellenében, mivel a környéket olyan „különleges gazdasági övezetté” nyilvánította a magyar állam, amelynek ügyeibe nem szólhat bele az önkormányzat, sőt, iparűzési adójából sem részesülhet.

Lakossági fórumot sem lenne köteles tartani az önkormányzat a szennyvíz ügyében, mióta a kormány a háborús veszélyhelyzetre hivatkozva lehetővé tette az önkormányzatok és hatóságok számára „köz nélküli közmeghallgatást” megtartását.

A Samsung egyébként nemrég úgy döntött, egy harmadik gyáregységet is felépít Gödön. Az építkezéshez a Fülöp-szigetekről toboroznak vendégmunkásokat.