Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Elfogott rendőrök, gránát-dobálás: egyre súlyosbodik a helyzet Koszovóban

Csütörtök éjjel több (valószínűsíthetően villanó-) gránát robbant a zvečani és az észak-mitrovicai rendőrállomások közelében. A robbanásoknak nem voltak sérültjei, ám egy helyen megrongálódott egy rendőrautó. A koszovói rendőrség nyomozást indított az ügy felderítésére.

A koszovói rendőrség szerdán közölte, hogy három határrendészüket „elrabolták” szerb hatósági személyek, amikor előbbiek Tresava és Bare koszovói települések között járőröztek.

Aleksandar Vučić szerb elnök határozottan tagadta, hogy a szerb hatóságok az őrizetbevételeket koszovói területen hajtották volna végre. A szerb hatóságok és a szerbiai sajtó arról számolt be az eset után, hogy

„Mélyen Szerbia középső területén a belügyminisztérium terrorelhárítási alakulatának tagjai őrizetbe vették az úgynevezett koszovói rendőrség három tagját, R.Z.-t, B.S.-t és M. Š.-t.”

Albin Kurti koszovói államfő szerint a három koszovói rendőr Koszovó területén történt „elrablása” a szerb fegyveres erők részéről olyan agresszió volt, amelynek a célja a destabilizáció és a helyzet további eszkalálása.

A felfegyverzett koszovói rendőrök letartóztatására válaszul Pristina azonnali hatállyal megtiltotta a Szerbiából származó árucikkek behozatalát, valamint átmenetileg teljesen megtiltotta a szerb rendszámú gépjárművek belépését Koszovóba.

Az éjjeli robbantások ezek után történtek, a lehetséges összefüggéseket a hatóságok vizsgálják.

Mint arról mi is beszámoltunk, április 23-án négy észak-koszovói településen tartottak előrehozott polgármesterválasztást, mert a települések vezetői novemberben egy Szerbia és Koszovó közötti vita miatt lemondtak. A szerbek többsége bojkottálta az előrehozott választást, így a részvételi arány 3,47 százalékos volt, és a leadott szavazatok alapján a településeket a jövőben albán polgármesterek vezetik majd. Sem a szavazás ellen tiltakozók, sem a szerb állam nem tartják legitimnek a választásokat.

A voksolást és az új, megkérdőjelezhető körülmények között megválasztott polgármesterek hivatalának felvételét súlyos utcai összecsapások követték. A felháborodott helyi szerb lakosság és a NATO békefenntartói közötti küzdelem 52 helyi lakos és több mint harminc (jelentős részben magyar) KFOR-katona sérüléséhez vezetett, többen súlyos állapotban kerültek kórházba.

Az összetűzések után Angelo Michele Ristuccia, a KFOR főparancsnoka közleményben arra kérte a szerb és a koszovói felet is, hogy vállaljon teljes felelősséget a történtekért, és akadályozza meg a helyzet további fokozódását.

Míg a szerbek szerint a koszovói fél provokálta ki a támadásokat, addig a koszovói elnök szerint Aleksandar Vučić szerb elnök akarja destabilizálni Koszovót. A szerb államfő a hadsereg főparancsnokaként még a polgármesterek hivatalba lépésének napján a legmagasabb fokú készültségbe helyezte a szerb hadsereget, és ezt pár nappal később ismét megerősítette, majd az éjszakát a szerb katonákkal töltötte a koszovói határ közelében.

(Szabad Magyar Szó)
Címlapkép: MTI/Bruzák Noémi