Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egy országossá vált helyi ügy: mit kezdenének a gödi polgármesterjelöltek a Samsung-gyárral?

Ez a cikk több mint 1 éves.

Gödön május 14-én új polgármestert választanak, miután az önkormányzati feszültségek és a helyi ellenzéki összefogás széthullása miatt lemondott Balogh Csaba korábbi momentumos polgármester.

A városban, valamint a képviselő-testületben is komoly csatározások zajlottak a gödi Samsung SDI akkumulátorgyárhoz való viszonnyal kapcsolatban, és legalábbis részben az ekörüli ellentmondások vezethettek a polgármester lemondásához is.

Kíváncsiak voltunk, mit gondolnak a polgármesterjelöltek a gyárról és szerepéről a városban, és nem utolsó sorban a Samsung elleni civil tiltakozásról. A párt- és hivatalos politikától elzárkózó Göd-Ért helyi civil egyesület ugyanis évek óta kitartóan tiltakozik a gyárral járó életminőség-romlás ellen, követelve, hogy ha már az elköltöztetésére vajmi kevés esély van, legalább tudják, hogy milyen hatással van a gödiek életére, és ha lehet, csökkentsék az ártalmakat. Amiben eddig a cég, a hatóságok, a kormány, a város fideszes országgyűlési képviselője, Tuzson Bence és a Samsungtól befolyó, elvileg Gödöt megillető iparűzési adót kezelő, szintén fideszes vezetésű Pest megyei önkormányzat sem volt partner. És immár az önkormányzatból is távozik a gyár eddigi talán legvehemensebb ellenzője.

A polgármesteri székért négyen szálltak ringbe.

A hírhedt érpataki modell megálmodója, Orosz Mihály Zoltán viszont már a startvonalon felbukott: nem sikerült összegyűjtenie az induláshoz szükséges számú aláírást, így csak képviselőjelöltként indul. De a szélsőjobboldali politikai kalandor véleményét ismerjük: az ő kampányának központi témája az akkumulátorgyár és a helyiekre gyakorolt negatív hatása. A politikus látványosan letekerte kommunikációjában a cigányozást, és izraeli politikusok papírmasé-figuráit sem húzta még fel a Duna-parti kandeláberekre, hogy megnyerje a lakosok bizalmát – bár a környezetvédelmet fókuszba állító programjának címében a rosszemlékű „élettér” kifejezéssel él. Annál vehemensebben tiltakozik a Samsung környezetszennyező működése és a lakókat sújtó ipari ártalmak ellen.

Így három, függetlenként induló jelölt méreti meg magát: a Fidesz támogatását bíró Kammerer Zoltán olimpikon kajakos, Szilágyi László, aki korábban a Demokratikus Koalíció színeiben szerzett mandátumot, de 2020 nyarán az országos pártpolitika és a helyi politikai érdekek összeegyeztethetetlenségére hivatkozva otthagyta a DK-t, valamint némiképp meglepetésjelöltként Rataj András független, aki korábban a gödi közfeladatokat ellátó Településállátó Szervezetet vezette.

Szerettük volna megismerni mindhárom polgármesterjelölt álláspontját az akkugyárral kapcsolatban.

Szilágyi noha lát problémákat a Samsung gödi működése kapcsán, Baloghnál, a korábbi polgármesternél békülékenyebb hangot üt meg a vállalattal szemben.

„Ilyen hatalmas üzemet célszerűbb szerintem lakóövezettől távol (kilométerekre) megépíteni, nálunk viszont a bezárt gyár miatt ez talán fel se merült [korábban ugyanis a Samsung televíziókhoz gyártott képcsöveket az akkor még sokkal kisebb üzemben – a szerk]. Számításaim szerint 5 milliárd forint veszteség éri évente a gödieket a különleges gazdasági övezet létrehozásával. (…) a Samsung működése nehézséget okoz a gödi lakosoknak, de egyenlőre kevés jó dolgot lehet felsorolni a gyár újraindításából.

Azon dolgozom, hogy az előnyök javára átbillenjen a mérleg. Szerintem a gödi lakosok többsége ezt akarja és aki ezzel egyetért, annak segítséget nyújtok”

– írta szerkesztőségünknek.

A jelölt azt is kifejtette, hogy az elektromos járművekre való átállás miatt jelenleg világszerte egyre-másra épülnek a hatalmas akkumulátorgyárak – példaként hozva fel a Tesla nemrégiben bejelentett sanghaji óriásgyárát – utalva arra, hogy ennek fényében neki nem tiszte véleményt alkotni a kormány akkumulátor-stratégiájáról. Azt ugyanakkor megjegyezte, hogy véleménye szerint az akkumulátorgyár-építést lehet jól és rosszul is csinálni, Gödön pedig utóbbira találhatunk példát.

Az akkumulátorgyárak és a magyarországi akkumulátorgyártás társadalmi, gazdasági és környezeti buktatóiról rendszeresen beszámolunk a Mércén. Ezúton is ajánljuk podcast adásunkat, amelyben Czirfusz Mártonnal, a Periféria Központ szakértőjével jártuk körbe a kérdést.

Szilágyi mindemellett számít az akkugyár elleni tiltakozás zászlóvivőinek számító Göd-Ért Egyesülettel folytatott együttműködésre.

„Számítok a Göd-ért egyesület munkájára, szerintem fontos tevékenységet végeznek. Helyesen teszik, hogy ha nem a pártpolitikával foglalkoznak, szerintem egy civil szervezet helyi ügyeket felkarolva dolgozzon”

– nyilatkozta lapunknak.

Rataj András független jelölt, volt diplomata és egy multi korábbi magyarországi vezérigazgató-helyettese, valamint a TESZ korábbi vezetőjének elképzeléseiről programbemutatója alapján alkothatunk képet.

Az akkugyárral kapcsolatban Rataj kiemelte, hogy a Samsung akkora területen fekszik, mint a Tesla óriásgyára a nevadai sivatagban – csak épp Gödön a település mellett építettek ki egy ekkora gyárat. Ez hatalmas terhelést jelent, mint említette, napi ezer kamionnal és hatezer munkással lehet számolni – vagyis erősödik az iparvárosi jelleg, így megbomlik a település kertvárosi jellege, és a beépítettség, valamint a forgalom is jelentősen nőni fog. A politikus szerint megjelennek a nagyvállalkozói érdekek a gyár kiszolgálásához kapcsolódóan, ezek azonban nem szolgálják a település és a lakosok érdekeit.

A jelölt kifejtette, hogy városi feladatnak – is – tekinti a Samsung ellenőrzését, a kibocsátások monitorozását és a káros hatások elleni védekezést – és azt is említette, hogy  a Samsung vélhetően a jövőben is titkolózni fog, elsősorban a technológiája miatt. De ebből kifolyólag a lakosságnak sem fogja csak úgy elárulni, pontosan mivel dolgozik, milyen kibocsátásokkal jár és adott esetben milyen környezeti terhelést jelenthet. Mindazonáltal ő is az együttműködést erősítené a céggel, miszerint bevonná a város fejlesztésébe, amire meglátása szerint nyitott is a cég – példaként felhozva, hogy legutóbb egy játszótér létesítését finanszírozták.

„Minden mást is megfinanszírozhatna, legalábbis az én elképzeléseim szerint”

– fogalmazta meg Rataj.

A politikus szerint a városvezetésnek létre kellene hoznia egy dedikált irodát a Samsunggal való kapcsolattartásra és a cég ellenőrzésére. Azt is kiemelte, hogy a megyei önkormányzattól a település fejlesztésére visszajuttatott összegeket – melyek fölött egyébként a vármegye diszponál – nem szabadna napi működésre fordítani (ahogy most sem történik), ezzel szemben a fejlesztéseket kellene belőlük finanszírozni.

Kammerernek a Tükörkép helyi lapnak adott nyilatkozatából ismerhetjük az állásponját.

„(…)Kiemelten fontos kérdés a Samsung ügye, amit rendezni kell. (…) Az én álláspontom ebben az ügyben egyértelmű: a Samsung, ha már itt van, tegyen is értünk. Mert eddig hasznunk nem volt belőle. Márpedig én elvárom, hogy a működése a város hasznára legyen, több pénzhez kell jutnia Gödnek! A Samsungnak be kell tartania a jogszabályokat, a gödiek biztonsága az első, ez nem alku tárgya. Én szinte az egész életemet a szabad levegőn, a vízen töltöttem, ha valakinek, akkor nekem tényleg a lételemem a tiszta víz, a tiszta levegő, amihez mi, gödiek mindig is ragaszkodni fogunk”

– nyilatkozta a politikus.

Kammerert is szerettünk volna elérni hogy bővebben is fejtse ki álláspontját a kérdésről, de sajnos nem válaszolt cikkünk megjelenéséig. Amennyiben mégis így tesz, cikkünket frissítjük.

Akárcsak Szilágyi, programja alapján Rataj is szívesen dolgozna együtt civilekkel, tenni akaró polgárokkal.

Ez a bizalom ugyanakkor nem kölcsönös a civilek és a politikusok között, mint a Göd-Ért közleményéből kiderül.

„Kijelentjük, hogy a jelenleg zajló választási kampányban nem veszünk részt, ezért egyetlen polgármester-jelölt számára sem lehetünk hivatkozási alap. A Göd-ÉRT plakátjainak a választási küzdelemben való felhasználásához nem járulunk hozzá”

– írják Facebook-posztjukban, melynek bővebb kifejtése itt olvasható.

A civil szervezet deklarációjával arra kívánt reagálni, hogy március 30-án a gödi közgyűlésben Szilágyi említette, hogy április 16-án tüntetni fognak a Samsung ellen, a különleges gazdasági övezet felállításának harmadik évfordulóján. Lenkei György és Markó József kormánypárti önkormányzati képviselők pedig nem haboztak kihasználni az alkalmat, hogy a közelgő választás előtti pártkampánynak minősítsék a rendezvényt. Vagyis „összeellenzékezzék” a civileket, akik évek óta konzekvensen hirdetik, hogy pártszimpátiától függetlenül a helyi ügy, vagyis az akkumulátorgyár és hatásai ellen szervezkednek.

Miközben pedig noha önmaguk nem kívánnak a kampányban vagy a helyi és országos pártpolitikai küzdelmekben részt venni, nem is zárkóznak el a politikai szereplők megjelenésétől a vasárnapi tüntetésen.

„[A] résztvevő civil magyar állampolgárok mellett szívesen látjuk demonstrációnkon minden olyan párt, civil szervezet, szakszervezet képviselőit (saját molinókkal is), akik egyetértve fentebb említett törekvéseinkkel, kiállnak Göd jogfosztott városának érdekérvényesítési küzdelme mellett és tiltakozásukat fejeznék ki a Samsung törvénysértései ellen”

– írják nyilatkozatukban.

A cég és a különleges gazdasági övezet elleni demonstrációról ma délután élő Facebook-közvetítéssel és tudósítással jelentkezünk!

A Mércén rendszeresen beszámolunk a gödi Samsung gyár körüli fejleményekről, az akkumulátorgyárakkal kapcsolatos további cikkeink pedig itt olvashatók.