Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Gödön indul a polgármesteri székért az érpatakiakat „építőkre” és „rombolókra” felosztó Orosz Mihály Zoltán

Ez a cikk több mint 1 éves.

Gödön indul a polgármesteri székért és egy megüresedett képviselői pozícióért is Orosz Mihály Zoltán, Érpatak egykori szélsőséges rendpárti polgármestere. Orosz 2018 márciusában bukott óriásit az érpataki időközi választáson, amit azután írtak ki, hogy a képviselő-testület feloszlatta magát, mert a település a polgármester irányítása alatt működésképtelenné vált.

Orosz jelenleg Nagykállón önkormányzati képviselő, de most – új Facebook-oldala alapján – az akkumulátorgyárak elleni harc hullámaira felszállva Gödöt szemelte ki magának, miután év elején lemondott tisztségéről Hlavács Judit gödi képviselő, nem sokkal később pedig Balogh Csaba polgármester is, az önkormányzati munkát ellehetetlenítő belharcokra és a demokrácia hiányára hivatkozva.

Orosz politikai előélete és sorozatos botrányai alapján a Balogh Csaba által hiányolt demokráciát minden bizonnyal nem hozhatná el Gödre. Polgármesterként 2008-ban vezette be az érpataki modellt, amely „építőkre” és „rombolókra” osztja a társadalmat, radikális rendpártisága pedig egyrészt a „rombolók” megfélemlítésén, másrészt egy erős besúgórendszer kiépítésén (avagy együttműködésen), harmadrészt pedig a lakosság ideológiai „átképzésén” alapul.

Az érpataki modellről 2015-ben dokumentumfilm is készült, melyből a dermesztő valóság részeként nem hiányzott a katonai egyenruhában masírozás, a Wehrmacht és a Waffen SS áldozatai előtti tisztelgés, a rasszizmus, a kiskorú gyerekek nagyszámú elszakítása a családjuktól és az Orosz önkényének való teljes kiszolgáltatottság sem.

A szélsőségekből és a mániákus rendpártiságból azonban Érpatak lakosságának is sok lett. A jelenleg is hivatalban lévő új polgármester, Nagy Imre Attiláné szerint szinte naponta kellett rendkívüli testületi ülést tartani Orosz éveken át tartó ámokfutása miatt, aki gyakorlatilag a csőd szélére taszította a települést. A 2015-ös és 2016-os évre sem volt Érpatak önkormányzatának elfogadott zárszámadása, amely alapján az állam ellenőrizni tudja a központi költségvetést és annak végrehajtását, ennek hiányában pedig két évig több tízmilliós támogatástól esett el a település. 2017-ben már közüzemi számlákat sem fizetett az önkormányzat, aminek következtében a gázszolgáltatást ki is kapcsolták. A volt polgármesternek köszönhetően ráadásul Érpatak szinte az összes környező településsel perben állt, ami további sok millió forintos kiadásokkal járt.

Göd polgármesteri székére Oroszon kívül egyelőre Kammerer Zoltán olimpikon jelentkezett be független jelöltként. Mint arra többek közt a Klubrádió is emlékeztetett a bejelntés kapcsán, érdemes megjegyezni, hogy Kammerer a választások után a Mandinernek nyilatkozva arról beszélt többek közt, hogy szerinte az ellenzék meg akarta úszni a munkát, és amíg az ellenzéki oldalon ott van Gyurcsány Ferenc, addig a Fidesz győzelme mindig biztonságban lesz. A sportoló a fideszes Tuzson Bence eredményvárójára ment el, és mint elmondta, nagyon örült, hogy sikerült neki is a „döntőbe”, vagyis a parlamentbe jutás. Korábban a pályafutásáról Kamera címmel könyv jelent meg, az előszót Orbán Viktor és Szijjártó Péter írta.

Az ellenzéki pártok és a Fidesz sem állított viszont jelölteket egyelőre a Pest megyei kisvárosban annak ellenére, hogy Göd legmeghatározóbb ügye az elmúlt 5 évben a Samsung akkumulátorgyára volt, és feltehetőleg a következő éveké is az lesz, ráadásul a két oldal immár az országos politikában is igyekszik tematizálni a kormány akkumulátor-nagyhatalmi törekvéseit. A polgármester személye kulcsfontosságú lehet a gödiek Samsunggal szembeni érdekérvényesítése szempontjából, valamint az új képviselő politikai hovatartozása is döntő lehet a testületi többségre nézve.

Az ajánlásgyűjtés március 25-én indul, a választás pedig május 14-én lesz Gödön.

Frissítés március 26.

Szilágyi László, Göd alpolgármestere is bejelentette indulási szándékát polgármesterjelöltként péntek délután. Szilágyi a 2019-es önkormányzati választáson a DK színeiben jutott be a képviselő-testületbe az ellenzéki összefogás ernyője alatt. Nem sokkal később azonban több képviselőtársával együtt külön frakciót hozott létre, a köztük és Balogh Csaba akkori polgármester, valamint az őt támogató ellenzéki képviselők között – leginkább a Samsung-ügy kezelését illető nézeteltérések nyomán – kialakult súlyos konfliktus miatt, amely végigkísérte az önkormányzat elmúlt 3 évét. Szilágyi később kilépett a DK-ból – most független jelöltként indul.

(via Átlátszó, 444, Mérce)