Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Az ellenzéki képviselők a fideszesekkel szövetkezve tépázták meg a hatásköröm” – Lemondott Balogh Csaba, Göd polgármestere

Ez a cikk több mint 1 éves.

„Nem tudok küzdeni a NER-nek a helyi és az országos többsége ellen” – kezdte a mai, videós Facebook-bejelentését Balogh Csaba. „Mostanra a Fidesz és a velük kollaboráló helyi politikusok teljesen kiüresítették a hatáskörömet” – folytatta Göd volt polgármestere, aki a Samsung-gyár körüli túlkapások és az ezekből következő káros helyi hatások elleni küzdelmet tűzte zászlajára.

Balogh Csaba szerint a megválasztása után nem sokkal ellene fordult a 8 fős ellenzéki frakció fele, a Fidesszel szövetkezve többséget alkottak és ellehetetlenítették polgármesteri munkáját.

Tehát az „ex-demokratikus koalíciós képviselők” a Fidesz mellé álltak helyben a  Balogh Csaba szerint, ez vezetett mostani lemondásához.

Az ex-polgármester megköszönte az őt végig támogató helyi képviselők bizalmát és a jegyző precíz munkáját. A tavaly májusig Momentumos, azóta független Balogh családjára való tekintettel nem fog vállalni a jövőben politikai szerepet, de civilként tovább függ küzdeni azért, hogy a lakó és gazdasági övezetek Gödön a megfelelő módon el legyenek választva és támogatni fogja mindazok küzdelmét, akik a Samsung-gyár biztonsági működését, bevételeinek lakosság érdekében való felhasználását szeretnék elérni.

„Civilként végre kimondhatom, hogy Magyarországon és Gödön nem működik a demokrácia és az önkormányzatiság. És hogy ha tényleg szeretnénk ezeket helyreállítani, akkor az egész NER-t, Fidesszel és DK-val együtt le kell tudnunk váltani”

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az önkormányzati választások után nem sokkal az LMP-s Fülöp Zoltán, a DK-s Lőrincz László és Szilágyi László, valamint a jobbikos Hives Gábor helyi képviselők új frakciót alapítottak, és több esetben a Fidesz képviselőivel többséget alkotva hoztak döntéseket.

A gödi belharcokról szóló korábbi összefoglalónk szerint a feszültségekről a koronavírus-járvány idején, 2020 áprilisában röppentek fel az első hírek, amikor a DK, az LMP és a Jobbik négy képviselője közös levélben közölte a képviselő-testület ellenzéki tagjaival: szerintük Balogh Csaba „mind politikailag, mind emberileg tisztségének betöltésére alkalmatlan.”

A négy képviselő szerint Balogh „autoriter vezetési modellje nem demokratikus, az elmúlt időszakban az őt támogató pártok és saját frakciótársai ellen fordult. Hatalmával rendszeresen visszaél, képviselőtársait rendszeresen semmibe veszi.” Emellett attól is tartottak, hogy nem közülük választana, hanem Pintér György fideszes képviselőt tenné meg alpolgármesternek, ezt azonban Balogh és a mellette kiálló Momentum is cáfolta.

A helyi önkormányzatban a polgármesterrel maradó 3 képviselő, Hlavács Judit, Andrajka Zombor és Vajda Viktória voltak mindig is a Samsungot keményen kritizáló hangok, az ellenzéki frakció kiugró tagjai sokkal kompromisszumkészebbek voltak a kérdésben.

Vajda Viktória szintén Facebook-posztban magyarázta Balogh Csaba felmondását. A felmondás okát ő is abban látja, hogy a helyi DK-s képviselők összefogtak a Fidesszel, és így a polgármesterrel szemben többségbe kerülve ellehetetlenítették a további munkát. Vajda szerint az akkumulátorgyár körülményei ellen való küzdelemben „sikerült olyan tyúkszemre lépni, ami miatt megindult a teljes úthenger Csaba ellen”.