Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Érpatak választott: Orosz Mihály Zoltán nagyot bukott

Ez a cikk több mint 6 éves.

Időközi polgármester- és képviselőválasztást tartottak ma Érpatakon, miután tavaly decemberben a képviselő-testület feloszlatta magát.

Amelynek végeredménye: Orosz Mihály Zoltán óriásit bukott, az új polgármester a független Nagy Imre Attiláné lett (aki egyben Érpatak első női polgármestere is).

Középen, telefonnal a kezében az új polgármester, Nagy Imre Attiláné (Kép: Mérce)

Információink szerint már a helyi jegyző is felhívta az új polgármestert, hogy gratuláljon neki.

Az eredmények alapján kifejezetten magas volt a részvétel, az 1355 választópolgárból csaknem ezer ment el szavazni.

Mindössze 266-an voksoltak Orosz Mihály Zoltánra az összes szavazóból (955), vagyis a szavazatok alig több, mint negyedét sikerült begyűjtenie, míg az új polgármester 689 szavazatot szerzett meg.

Orosz Mihály Zoltán a harmadik ciklusát töltötte volna ki jövőre, ám időközben a települési önkormányzat gyakorlatilag működésképtelenné vált, még a 2015-ös költségvetés zárszámadását sem tudták megszavazni, a képviselő-testület tagjainak elmondása szerint azért, mert a polgármester nem tudta tételesen, számlákkal igazolva elszámolni a falu kiadásait.

Orosz Mihály Zoltán éppen 10 éve, 2008-ban vezette be az érpataki modellt, amely „építőkre” és „rombolókra” osztja a társadalmat, radikális rendpártisága pedig egyrészt a „rombolók” megfélemlítésén, másrészt egy erős besúgórendszer kiépítésén (ezt együttműködésnek nevezik), harmadrészt pedig a lakosság ideológiai „átképzésén” alapul. És zérótoleranciát hirdet.

Az erős szélsőjobbos megnyilvánulásairól is ismert Orosz Mihály Zoltán (akasztott már izraeli  politikusokat mintázó bábukat és akart már felmászni a Budapest Pride „buzikamionjára” is) az elmúlt években egyfajta fogalom lett, Gyöngyöspatától Tiszavasváriig több helyen is átvették a módszereit különböző formában, sőt, még Ózd jobbikos polgármestere, Janiczak Dávid is előszeretettel emlegette az építők és rombolók felosztást.

Valahogy azonban az elmúlt időszakban úgy tűnt, hogy megkopott a modell varázsa, ez vezetett végül a képviselő-testület feloszlásához, és így a március 25-re kiírt időközi választáshoz is.

Orosz Mihály Zoltán meglehetősen erősen szállt be a kampányba, Facebook-oldalát elárasztotta videókkal, amelyekben hol a másik polgármester-jelöltet froclizza, hol az állatmentőket vegzálja, néhol naposcsibéket oszt, vagy éppen az újságírókat kamerázza, akik a munkájukat akarták végezni. Orosz egyébként ma is nagy köröket futott, amikor az Érpatakon évek óta dolgozó újságírókat videózta, némi dulakodással elegyítve.

A Slejm videója:

UPDATE:

Időközben Orosz Mihály Zoltán is bejelentkezett egy élő videóban, ahol elmondta: „Érpatak elesett”, „a világítótornyot ledöntötték”. A vereséget tudomásul vette.

UPDATE II:

A Slejm interjúja Orosz Mihály Zoltánnal:

(Címlapkép forrása: Orosz Mihály Zoltán/Facebook)