Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Több mint egy hónapja sztrájkolnak az egyik legnagyobb élelmiszerüzletláncnál Belgiumban

Ez a cikk több mint 1 éves.

Belgium egyik vezető áruházláncának több tucat üzletében sztrájkolnak a dolgozók, hogy így tiltakozzanak az ellen, hogy az üzleteket franchise-ba szervezzék át. A sztrájk már több mint egy hónapja tart.

A cég március elején jelentette be, hogy mind a 128 Delhaize-szupermarketet önállóan működtetett üzletté alakítják át, hogy „megerősítsék pozíciójukat a versengő belga kiskereskedelmi piacon”. Jelenleg 44 üzlet tart zárva és a sztrájk még sokáig elhúzódhat.

Belgiumot eddig megkímélték a Franciaországban és az Egyesült Királyságban közelmúltban tapasztalt sztrájkhullámok, elsősorban azért, mert Belgiumban a legtöbb fizetést automatikusan indexálják az inflációhoz.

Az üzletek kirakatai a sztrájkról szóló hírekkel voltak tele és egy lista arról, hogy a dolgozóknak mit kell majd elszenvedniük, ha franchise-szerződések alá kerülnek – 25%-os fizetéscsökkenést, a rangidős fizetések elvesztését, az étkezési és utazási utalványokat, és magasabb fizetés az esti munkáért.

Belgium legnagyobb szakszervezeti szövetsége, a Keresztény Szakszervezetek Szövetsége április 12-re akciót szervez Hollandiában, a Delhaize éves részvényesi gyűlésével egy időben, míg Brüsszelben szélesebb körű sztrájkot terveznek április 17-re.

A belga munkaügyi minisztérium közvetítőt nevezett ki a szakszervezetek és a Delhaize közötti tárgyalások lefolytatására. A kormány nem kívánta kommentálni a tárgyalások további menetét.