Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Újabb gimnázium tanárai tagadnák meg az érettségin az önkéntes munkát

Ez a cikk több mint 1 éves.

„Mindaddig nem vállalunk önkéntes feladatot az emelt szintű érettségi vizsgák lebonyolításában, amíg a kormányzat a pedagógusok 9 pontos követelésével érdemben foglalkozni nem hajlandó” – írja a Facebookon közzétett nyilatkozatában az Esztergomi Dobó Katalin Gimnázium 26 tanára. Ezzel a tatai Eötvös József Gimnázium tantestületéhez csatlakoznak, ahol január végén, az egy hetes pedagógussztrájk zárónapján 32 tanár döntött hasonlóan. Tatán ez azt jelenti, hogy a pedagógusok

nem vállalnak emelt szintű érettségi elnöki feladatot, nem vesznek részt emelt szintű érettségi lebonyolításában, ez ugyanis nem kötelező feladata a tanároknak.

Amint arról beszámoltunk, a fentihez hasonló tiltakozások helyett egyre több tanár választja végső reményvesztettségben a pálya elhagyását – olyanok is, akik mostanáig akár egyedüliként sztrájkoltak, vagy polgári engedetlenkedtek az iskolájukban. Ennek ellenére több társukkal ellentétben őket mégsem érte retorzió.

Nagy visszhangot keltett az elmúlt ősszel, hogy a kormány – a tankerületi központokon keresztül – két tucat, polgári engedetlenség keretében tiltakozó pedagógust függesztett fel. Mint emlékezhetünk, először egy turnusban öt, majd nyolc, végül a harmadik alkalommal egy tanárt bocsátottak el a polgári engedetlenségben való részvétele miatt.

A pedagógusok felfüggesztése akkor új erőt adott a szűk egy éve tartó, látványos tiltakozási hullámnak, ugyanis egyértelműen mutatta a kormány hozzáállását: miszerint amíg lehet, inkább erőből törné le az egyre hangosabban elégedetlenkedő tanárok ellenállását.

Mindeközben az is kiderült, hogy a tankerületek meglehetősen slendrián módon vezetik a polgári engedetlenségek, munkabeszüntetések jegyzőkönyveit, ami szintén hozzájárulhat, hogy esetleges, kit függesztenek fel és kit nem. Idén pedig olyan rendeletet fogadtak el, aminek jegyében az engedetlenkedő pedagógusokat a tanév végéig bármikor kirúghatják. Vagyis aki most engedetlenkedik, attól még elvárhatják hogy a tanév végéig tanítson, hogy majd utána távolítsák el.

Mit követelnek a pedagógusok?

  1. „Érdemi és nyilvános párbeszédet az oktatás megújításáról! Hiteles tájékoztatást a kormány és a közmédia részéről!
  2. Szüntessék meg a pedagógusok lejáratását, az oktatási szereplők megfélemlítését! A kirúgott vagy leváltott tanárokat azonnal helyezzék vissza! Megbecsülést a pedagógusoknak!
  3. Érdekérvényesítő sztrájkjogot a pedagógusoknak!
  4. Felelős, hozzáértő oktatásirányítást! Önálló oktatási minisztériumot!
  5. Kisebb terhelést a diákoknak és a pedagógusoknak!
  6. Esélyteremtő, minőségi oktatást és nevelést mindenkinek – az óvodától az egyetemig!
  7. Versenyképes és értékálló bérezést az oktatásban dolgozóknak!
  8. Minőségi, 21. századi környezetet a tanuláshoz és a tanításhoz, neveléshez!
  9. Szakmai szabadságot és támogatást az oktatásban! Korszerű nemzeti alaptantervet! Szabad tankönyvválasztást!”
Címlapkép: MTI/Krizsán Csaba