Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Négy pedagógus adta be felmondását, miután nem láttak más kiutat

Ez a cikk több mint 1 éves.

Újabb négy tanár adta be felmondását, miután úgy látják, a tiltakozás különböző formáival nem tudnak változást elérni a közoktatásban. Az RTL a Híradóban szólaltatta meg a pedagógusokat.

Weszely Kinga 23 év után mondott fel. A Kispesti Deák Ferenc Gimnázium médiaszakos tanára immár két hónapja folytatott polgári engedetlenséget, ezidő alatt mégsem érte semmilyen retorzió több mint száz meg nem tartott óra miatt – holott más tanárokat ennek töredékéért rúgtak ki.

A pedagógus akkor a nyolc tanár kirúgása miatt kezdett tiltakozásba. Az RTL riportja szerint tanítási idő alatt a folyosón ült egy táblával, melyen a tiltakozó pedagógusok felfüggesztésére hívta fel a figyelmet.

„A tankerület nem keresett arra megoldást, hogy a gyerekeknek nincsen szakos órájuk, ezért én próbáltam ilyen-olyan módszerekkel önkéntes részvételű órákkal, projektfeladatokkal, egyéni konzultációkkal”

– írta le Weszely a Külső-Pesti Tankerület hozzáállását.

 

 

Rajta kívül felmondott

  • Chikán Katalin a Jaschik Álmos Művészeti Szakgimnázium matematika-angol szakos tanára,
  • Imre Szilvia az Illyés Gyula Gimnázium angoltanára.
  • és Mező Csaba az Óbudai Gimnázium testnevelő tanára.

„Elhagyjuk a szakmát, mert itt sem az érdekeinket nem tudjuk érvényesíteni, sem a véleményünket kinyilvánítani hatékonyan”

– fogalmazott Chikán Katalin a kialakult helyzetről.

Imre Szilvia a riport szerint immár egy éve vesz részt a munkabeszüntetésekben, tavaly szendvicseket készített rászorulóknak amíg nem tanított. A felmondásával kapcsolatban elmondta,

„Nem maradt más békés eszközünk arra, hogy kifejezzük, hogy tulajdonképpen és gyakorlatilag 2011 óta próbálunk változásokat elérni az oktatás területén.”

Mező Csaba nem szólal meg az RTL riportjában, azonban a HVG tavaly közölte véleményét. Októberben arról számolt be, hogy beleállt a sztrájkba, majd a polgári engedetlenségbe is, és a megszólaltatott kollégái által hangoztatott problémák mellett szemléletesen ír a fizetése elértéktelenedéséről.

Nagy visszhangot keltett az elmúlt ősszel, hogy a kormány – a tankerületi központokon keresztül – két tucat, polgári engedetlenség keretében tiltakozó pedagógust függesztett fel. Mint emlékezhetünk, először egy turnusban öt, majd nyolc, végül a harmadik alkalommal egy tanárt bocsátottak el a polgári engedetlenségben való részvétele miatt.

A pedagógusok felfüggesztése akkor új erőt adott a szűk egy éve tartó, látványos tiltakozási hullámnak, ugyanis egyértelműen mutatta a kormány hozzáállását: miszerint amíg lehet, inkább erőből törné le az egyre hangosabban elégedetlenkedő tanárok ellenállását.

Mindeközben az is kiderült, hogy a tankerületek meglehetősen slendrián módon vezetik a polgári engedetlenségek, munkabeszüntetések jegyzőkönyveit, ami szintén hozzájárulhat, hogy esetleges, kit függesztenek fel és kit nem. Idén pedig olyan rendeletet fogadtak el, aminek jegyében az engedetlenkedő pedagógusokat a tanév végéig bármikor kirúghatják. Vagyis aki most engedetlenkedik, attól még elvárhatják hogy a tanév végéig tanítson, hogy majd utána távolítsák el.

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete ügyvivője szerint közel 200 tanárról tudnak, akik év végéig maguk adhatják be felmondásukat, ha nem sikerül érdemi változást elérni a közoktatásban.

„Olyanok is jelzik lemondási szándékukat, akik eddig erről nem is beszéltek”

– nyilatkozta a tisztviselő.

A kormány mindeközben aktív dezinformációs kampányt is folytat, aminek jegyében a pedagógusok követeléseit igyekszik a bérkérdésre leszűkíteni, ami valóban fontos, de nem az egyetlen probléma. Noha a pedagógus szakszervezetek immár – ahogy a kormány RTL-nek küldött közleményéből is kiderült – már 15 alkalommal találkoztak a kormány képviselőivel a sztrájktárgyalások során, hogy egyeztessenek a problémákról, mindeddig süket fülekre találtak.

Mit követelnek a pedagógusok?

  1. „Érdemi és nyilvános párbeszédet az oktatás megújításáról! Hiteles tájékoztatást a kormány és a közmédia részéről!
  2. Szüntessék meg a pedagógusok lejáratását, az oktatási szereplők megfélemlítését! A kirúgott vagy leváltott tanárokat azonnal helyezzék vissza! Megbecsülést a pedagógusoknak!
  3. Érdekérvényesítő sztrájkjogot a pedagógusoknak!
  4. Felelős, hozzáértő oktatásirányítást! Önálló oktatási minisztériumot!
  5. Kisebb terhelést a diákoknak és a pedagógusoknak!
  6. Esélyteremtő, minőségi oktatást és nevelést mindenkinek – az óvodától az egyetemig!
  7. Versenyképes és értékálló bérezést az oktatásban dolgozóknak!
  8. Minőségi, 21. századi környezetet a tanuláshoz és a tanításhoz, neveléshez!
  9. Szakmai szabadságot és támogatást az oktatásban! Korszerű nemzeti alaptantervet! Szabad tankönyvválasztást!”
Kiemelt kép: Hiányjelekkel tiltakoznak a pedagógushiány ellen a budapesti Hősök terén 2023. január 31-én, a Szolidaritás Napján. Fotó: Juhász Vanessza / Mérce