Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Besúgást, nemtelen versengést generál éhbérért dolgoztatott rabszolgák között” – újabb tanár mondott fel Pintér miatt

Ez a cikk több mint 1 éves.

„Ma eldöntöttem beadom a lemondásom” – írja Facebook-oldalán Simkó Edit, akinek neve korábban azzal várt ismertté, hogy iskolájában egyedül kezdett polgári engedetlenségbe tavaly februárban, októberben pedig már több százan tiltakoztak vele a tankerületnél. Posztjában a ma megjelent „teljesítményalapú bérezési rendszer” részleteire utalva úgy fogalmaz:

„Pintér volt az utolsó csepp a pohárban, ráadásul mérgező csepp. Egy tudatlan ember teljes dilettantizmusa és gonoszsága tükröződik legújabb ötletéből. Milyen ostoba pontok. Milyen aljas pontok. A besúgást, a nemtelen versengést fogja generálni egy rakás éhbérért dolgoztatott rabszolga között, akik majd összevesznek a koncon, mint munkatáborosok a fűrészporkenyéren, vagy káposztatorzson.”

Hozzáteszi, szerinte a magukat intézményvezetőnek vélők, akik valójában maguk is rabok, „hatalommámort kaphatnak, ha gyengék, és kéjjel büntetnek és jutalmaznak”. Ha pedig embernek erősek, akkor szerinte próbálnak tisztességesen ellavírozni a diktatúrában, védik kollégáikat, de „a rendszert hagyják működni”.

A pedagógus szerint Pintér a közszolgálatot „alázatos szolgálatnak tekinti másokra nézve”.

„A megalázkodás alapelvárás másoktól. Tehát lemondani tisztességes. A közalkalmazott nem fel-, hanem lemond. Ha ezt a rendszert tovább szolgálom, magamat árulom el, és mindazokat, akikkel kapcsolatba kerülök. Egy újabb áttét lennék egy rákbeteg szervezetben”

– írja Simkó, hozzátéve, felmondását hétfőn, az első munkanapján adja majd be.

Amint arról beszámoltunk, december elején a kirúgásokban érintetté vált VIII. kerületi Vörösmarty Mihály Gimnázium matematika-történelem szakos tanára, Kosztra Gábor adta be a felmondását. Indoklása szerint ennek oka nem a méltatlanul alacsony bére, a munkaterhelés vagy a tanárok sztrájkjogának csorbítása, hanem az volt, hogy

„a Belügyminisztérium fenntartása alatt lévő iskolák felé támasztott pedagógiai módszerekkel kapcsolatos elvárásoknak nem tud és nem is kíván megfelelni”.

Szintén decemberben felmondott Gábor Judit, a Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnázium egyik tanára, aki december 1-je óta iskolájából egyedüliként vett részt a határozatlan idejű polgári engedetlenségben. És így tett akkor Szűcs Dorottya, az Eötvös Gimnázium biológia–kémia szakos tanára is. Ő akkor úgy fogalmazott, kezdő tanárként is nagyon alacsony volt a fizetése – nettó 163 ezer forint –, ez pedig alig emelkedett azóta. Február óta bíztak abban, hogy változik a helyzet, de a Pintér Sándorral tartott köznevelési konzultáció után úgy döntött, hogy felmond.

Gyöngyösön a tanármenet

Félúton jár a pedagógusok Tudásmenete – derül ki a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) élő bejelentkezéséből. Így még 90 kilométer van hátra a Miskolc és Budapest közti „zarándoklatból”.

Bár a teljes távot teljesítő szakszervezeti vezetők, Totyik Tamás és Gosztonyi Gábor a PSZ alelnökei, Szűcs Tamás a PDSZ volt elnöke és Megyaszai Sándor a Tanítanék Mozgalom tagja elfáradtak és sajgó porcikákra panaszkodnak, azt örömmel látják, hogy szinte minden megállójuknál támogató kollégák fogadják őket, hosszabb-rövidebb szakaszokra csatlakoznak hozzájuk. A mai szakasz Gyöngyösön ér véget, ahol a főtéri Honvéd kaszinóban az előző napokhoz hasonlóan fórumot tartanak helyi tanárokkal.

A menet a következő napokban az alábbi útvonalon folytatódik, itt csatlakozhatnak a tanárok céljaival szolidaritást vállalók, illetve itt érdemes az elmúlt napokhoz hasonlóan támogatással és ellátmánnyal várni a demonstrálókat:

  • 4. nap (2023. január 5. csütörtök) Indulás: 7.30 óra, várható érkezés 15 óra. Távolság: 23,3 km Útvonal: Gyöngyös, Fő tér – Hort – Hatvan, 5. számú Általános Iskola (3000. Hatvan Szabadság út 13)
  • 5. nap (2023. január 6. péntek) Indulás: 7.30 óra, várható érkezés 16 óra.
    Távolság: 28,1 km Útvonal: Hatvan, 5. számú Általános Iskola (3000. Hatvan Szabadság út 13) – Kerekharaszt – Aszód – Gödöllő, Damjanich János Általános Iskola (2100 Gödöllő Batthyány János utca 32.)
  • 6. nap (2023. január 7. szombat) Indulás: 7.30 óra, várható érkezés 16 óra.
    Távolság: 29,4 km Útvonal: Gödöllő, Damjanich János Általános Iskola (2100 Gödöllő, Batthyány János utca 32.) – Kerepes – Kistarcsa – Budapest határa – Örs vezér tere – Kerepesi út – Dózsa György út – Budapest, Kölcsey Ferenc Gimnázium (1063. Budapest, Munkácsy Mihály u. 26)

A menetelők az egyes megállókon helyi pedagógusokkal terveznek találkozni, és nagyobb helyszíneken nyilvános fórumokat is tartanak. Budapesten már több ezer ember részvételét várják a szervezők.

Mint arról mi is beszámoltunk, hétfőn reggel fél nyolckor mintegy száz fő részvételével indult el Miskolcról a „Tudásmenet az oktatásért”. A 180 kilométeren és hat napon át tartó menet a Miskolci Hermann Ottó Gimnáziumtól vette kezdetét, ahol korábban a pedagógusok jogaiért felszólaló Dezsőfi György igazgatóhelyettest függesztették fel, és szombat este a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumig fog véget érni, ahonnan öt tiltakozó tanárt rúgtak ki a tavalyi év során. A menetet a Pedagógusok Szakszervezete, a Tanítanék és a NoÁr szervezik, és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is csatlakozott hozzá.


December elején 65 iskolából 634 tanár csatlakozott ahhoz a polgári engedetlenségi akcióhoz, amivel a Tanárok a Tanárokért Mozgalom tiltakozott a tanárok elbocsátása ellen.

A csoport az öt kölcseys tanári elbocsátása után alakult, mégpedig azzal a céllal, hogy ha újabb pedagógusokat bocsát el a kormányzat, akkor azonnal polgári engedetlenségbe fogjanak. December elején aztán további három budapesti gimnázium nyolc tanárának mondott fel a Klebelsberg Központ, így újabb lökést kapott a pedagógusok és az oktatás helyzete elleni országos tiltakozási hullám.

Akkor Szolnokon, Budaörsön, Gödöllőn és Budapesten is számos intézményben is akciókkal demonstráltak a pedagógusok, valamint számos szülő és diák tett közzé szolidaritási nyilatkozatot.