Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Év elején még egyedül tiltakozott, ma több százan álltak ki vele az oktatásért

Ez a cikk több mint 1 éves.

Több százan gyűltek össze a Közép-Budai Tankerületi Központ épülete előtt, hogy tiltakozzanak a tanáraik retorziókkal fenyegetése, elbocsátása ellen.

A szervezők szerint több helyi iskolában is kirúgással fenyegette a tankerületi vezetés az október 5-én polgári engedetlenségi akciókban részt vevő tanárokat.

A tankerületi központ Kacsa utcai épületét a kerülethez tartozó iskolák támogatói különböző feliratokkal is kidíszítették: „Kiállunk a tanárainkért!”, „Elég a fenyegető levelekből!”, „Vissza a sztrájkrendeletet!”.

Tüntetés a Közép-Budai Tankerületi Központ épülete előtt 2022. október 10-én. Fotó: Fazekas Lázár Benjámin/Mérce

Tüntetés a Közép-Budai Tankerületi Központ épülete előtt 2022. október 10-én. Fotó: Fazekas Lázár Benjámin/Mérce

A résztvevők hosszú sorban álltak ki, és sorolták fel, melyik iskolát képviselik. Többek között a Klebelsberg Kuno Általános Iskola és Gimnázium, a Szilágyi Erzsébet Gimnázium, a Szent István Gimnázium, a Fillér Utcai Általános Iskola, a Városmajori Gimnázium, a Városmajori Koós Károly Általános Iskola, az Újlaki Általános Iskola, a Toldy Ferenc Gimnázium, a II. Rákóczi Ferenc Gimnázium, a Móricz Zsigmond Gimnázium, a Kodály Zoltán Általános Iskola és Gimnázium, a Veres Pálné Gimnázium, a Fazekas Mihály Gimnázium és a Lauder Javne Iskola diákjai, tanárai és szülői közösségének tagjai is jelen voltak.

A tüntetésen felszólalt Simkó Edit általános iskolai tanár, aki elmondta, hogy szeptember közepén még egyedül várta a megrovó levelet, most pedig már több százan vannak. Ez szerinte egyértelműen jelzi, hogy minden folyamat beérik egyszer, még akkor is, ha a kormánypárti média megpróbálja elhallgatni a tanárok legutóbbi, több mint 40 ezres demonstrációját.

Simkó Edit májusban / Fotó: Mérce

Simkó Edit neve korábban azzal várt ismertté, hogy iskolájában egyedül kezdett polgári engedetlenségbe februárban. Akkor a kormány veszélyhelyzeti rendelkezés formájában tett keresztbe a béremelésért és jobb oktatási rendszerért tiltakozásba kezdő pedagógusoknak. Simkó májusban a sztrájkjog korlátozása miatt Facebook-bejegyzésben szólította kollektív lemondásra kollégáit.

Élő közvetítésünk a tüntetésről:

Tüntetés a Közép-Budai Tankerületi Központ épülete előtt 2022. október 10-én. Fotó: Fazekas Lázár Benjámin/Mérce

Tüntetés a Közép-Budai Tankerületi Központ épülete előtt 2022. október 10-én. Fotó: Fazekas Lázár Benjámin/Mérce

Tüntetés a Közép-Budai Tankerületi Központ épülete előtt 2022. október 10-én. Fotó: Fazekas Lázár Benjámin/Mérce

Tüntetés a Közép-Budai Tankerületi Központ épülete előtt 2022. október 10-én. Fotó: Fazekas Lázár Benjámin/Mérce

A tüntetésen egy szülők által indított petíciót is átadtak a tankerületnek:

Tisztelt Közalkalmazott!

Sajnálattal értesültünk arról, hogy Ön a múlt héten olyan levelet küldött  tanárainknak, melyben súlyos következményekkel –  mondjuk ki – kirúgással fenyegeti őket, ha továbbra is fel merik emelni a hangjukat, azaz ha nem az iskolában veszik fel a munkát, hanem a társadalom nyilvánossága előtt tanítanak.

Gyermekeink érdekeit és tanuláshoz való jogát semmi nem segítené jobban, mint az, ha emelt fővel járó, munkáltatójuk által is megbecsült, tisztességesen megfizetett, motivált tanárok taníthatnák őket, rendezett, jól felszerelt, tiszta és karbantartott környezetben.

Önnek, mint tankerületi igazgatónak, ezen feltételek megteremtéséért kell dolgoznia és ha ezen kötelezettségének nem tesz eleget, azzal korlátozza a tanulók tankötelezettségének teljesítését! Mi itt mindannyian jól tudjuk, hogy ebből ma sajnos nagyon kevés valósul meg. Azt a keveset is jórészt a mára már végsőkig elkeseredett, de elhivatottságból még mindig tanító tanárainknak illetve az egyre nagyobb anyagi terhet vállaló szülőknek köszönhetjük, akik gyakran az állam és a fenntartó, azaz a Klebelsberg Központ helyébe lépve biztosítják a tanításhoz szükséges eszközöket és feltételeket.

A tanárokat érintő adminisztrációs terhek folyamatosan növekednek, nem kis részben az egyre súlyosbodó tanárhiány miatt a felelősség rajtuk óriási, és az elvárások sem kevésbé, miszerint a gyermekeinkből a tananyagot elsajátító, gondolkodni, a társadalomba beilleszkedni képes felnőttek legyenek. A pedagógusok ugyan már hosszú évek óta igyekeznek konstruktív módon párbeszédet kezdeményezni a kormányzattal az oktatást érintő súlyos és sokrétű problémák megoldása érdekében, a javaslataik mindannyiszor süket fülekre találtak.

Miután idén februárban a kormány gyakorlatilag megvonta a sztrájkjogot a tanároktól, a polgári engedetlenségi akció maradt meg utolsó eszközként a tanárok és diákok érdekeinek érvényesítése érdekében. Erkölcsileg elfogadhatatlannak tartjuk, hogy emiatt kirúgással büntesse a Klebelsberg Központ a hangjukat felemelő tanárokat!

Mindezek miatt a következőkre hívjuk fel a figyelmét:

  • Követeljük, hogy teljes mértékben állítsák vissza a tanárok sztrájkjogát, hogy megfelelő jogi keretek között képviselhessék az oktatás, diákok és tanárok érdekeit!
  • Követeljük, hogy azonnal rendezzék a pedagógusok fizetését!
  • Követeljük a tanárok munkakörülményeinek és az iskolák működésének normalizálását!
  • Követeljük, hogy a demonstrációval kapcsolatos listáikat töröljék és ezt dokumentálják, illetve ezzel kapcsolatos adatkezelési eljárásukat tegyék közzé a weboldalukon!
  • Követeljük, hogy a PDSZ-szel  (Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetével) üljön le érdemben tárgyalni Pintér Sándor közoktatásért felelős miniszter!
  • A KK – és ezen belül a Közép-Budai Tankerületi Központ – mivel közpénzből működik, ezért elsősorban nekünk: a szülőknek, a tanároknak és a társadalomnak tartozik elszámolással. Ezért elvárjuk Öntől, hogy a pedagógusok és gyermekeink érdekeit képviselje, és az ellenük irányuló magatartással és tevékenységgel hagyjon fel. Amennyiben ezen feladatát bármilyen okból nem képes ellátni, úgy követeljük az Ön azonnali hatállyal való lemondását!

A tiltakozást nem hagyjuk abba, és továbbra is kiállunk iskoláink tanárainak anyagi és morális megbecsülése mellett, egészen addig, amíg a kormányzat, a Közép-Budai Tankerület és annak helyi vezetőjeként Ön nem tesz egyértelmű lépéseket az oktatást érintő válság rendezése érdekében.

Az Ön szakmai hozzáértésében és erkölcsi felelősségének felvállalásában bízva, a konstruktív megoldás megtalálását kérve, várva válaszát:

A Közép-Budai Tankerület iskoláinak szülői

A következő hetekben folytatódnak a tiltakozások a tanárok béreemeléséért, a sztrájkjog helyreállításáért és az oktatás helyzetének javításáért. Október 14-én országszerte sztrájkba kezdenek a tanárok, amit szolidaritási akciók és tüntetések kísérnek, Budapesten például a Hősök terén lesz demonstráció. Október 23-ra pedig a fővárosi Széchenyi István térre hirdetett megmozdulást a PDSZ és az ADOM Diákmozgalom.