Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Forró teával, ennivalóval várták a pedagógusok menetét Mezőkövesden

Ez a cikk több mint 1 éves.

Elemózsiával és forró teával várták a pedagógusok tudásmenetét Mezőkövesden, ahova az oktatási rendszer hibáinak kijavításáért, és kirúgott kollégáik visszavételéért menetelő tanárok és pedagógus-szakszervezetek képviselői kedden délelőtt érkeztek meg.

Mint arról mi is beszámoltunk, hétfőn reggel fél nyolckor mintegy száz fő részvételével indult el Miskolcról a „Tudásmenet az oktatásért”. A 180 kilométeren és hat napon át tartó menet a Miskolci Hermann Ottó Gimnáziumtól vette kezdetét, ahol korábban a pedagógusok jogaiért felszólaló Dezsőfi György igazgatóhelyettest függesztették fel, és szombat este a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumig fog véget érni, ahonnan öt tiltakozó tanárt rúgtak ki a tavalyi év során.

A menetet a Pedagógusok Szakszervezete, a Tanítanék és a NoÁr szervezik, és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is csatlakozott hozzá.

A menet második napján a tervek szerint közel 34 kilométert tesz majd meg a demonstráló tömeg, Bükkábrányból indulva egészen Kerecsendig.

A holnapi nap folyamán innen indulnak majd tovább, és előreláthatólag sötétedésig eljutnak majd Gyöngyösig. A menetelők az egyes megállókon helyi pedagógusokkal terveznek találkozni, és nagyobb helyszíneken nyilvános fórumokat is tartanak. Budapesten már több ezer ember részvételét várják a szervezők.

December elején 65 iskolából 634 tanár csatlakozott ahhoz a polgári engedetlenségi akcióhoz, amivel a Tanárok a Tanárokért Mozgalom tiltakozott a tanárok elbocsátása ellen.

A csoport az öt kölcseys tanári elbocsátása után alakult, mégpedig azzal a céllal, hogy ha újabb pedagógusokat bocsát el a kormányzat, akkor azonnal polgári engedetlenségbe fogjanak. December elején aztán további három budapesti gimnázium nyolc tanárának mondott fel a Klebelsberg Központ, így újabb lökést kapott a pedagógusok és az oktatás helyzete elleni országos tiltakozási hullám.

Akkor Szolnokon, Budaörsön, Gödöllőn és Budapesten is számos intézményben is akciókkal demonstráltak a pedagógusok, valamint számos szülő és diák tett közzé szolidaritási nyilatkozatot.