Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A válság és az ötödik Orbán-kormány viadala folytatódik – kormányinfó percről percre a Mércén

Ez a cikk több mint 1 éves.

Ismét kormányinfót tart Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és szokásos társa, Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter.

Most is lesz miről informálni a közvéleményt, a héten is volt elég fontos bejelentés és esemény: árstopok hosszabbítása, a schweháti után a százhalombattai finomító balesete, a még mindig tartó ukrajnai háború, pengeváltás a ryanairrel és a különadókat a fogyasztókra hárító cégekkel de talán még a szuperolcsó nyári tömegközlekedési bérletről is lehet szó ma.

Mindezek mellett a felálló ötödik Orbán-kormány és a válság viadalának további, hosszútávú összjátékáról is megtudhatunk részleteket.

Nem megszorításnak álcázott megszorítások, további nem forráskivonásnak álcázott forráskivonások az állami ellátórendszerekből (oktatás, egészségügy, közszféra hivatalai) és így tovább. Akár Szijjártó Péter globális minimumadó kapcsán vett pálfordulásáról is szó eshet.

Az alábbi percről percre közvetítésünkben tehát a kormányinfón elhangzó legfontosabb kérdésekről számolunk be.

Címlapkép: MTI/Máthé Zoltán
Élő közvetítés
Közvetítés
i
Az élő közvetítés véget ért.

Gulyás Gergely, és a mellette ezúttal csak némán álló Szentkirályi Alexandra ismét tájékoztatta az országot a kormány legújabb intézkedéseiről, terveiről. A mai kormányinfón az energetikáé volt a főszerep, számos részlet derült ki a kormány energiapolitikai elképzeléséről, hisz a magyar válságkezelés kulcskérdéseinek többsége ehhez kötődik.

Megtudhattuk, hogy világpiaci ár ide vagy oda, a kormány elkötelezett a benzinárstop fenntartása mellett, hisz „Magyarországon mindenki úgy élhet, ahogy akar”, ebbe beletartozik az autós közlekedéshez való hozzáférés is Gulyás Gergely szerint. Így októberig biztosan olcsón tankolhatnak a magyar rendszámmal rendelkező autók. Épp ezért, habár az olcsó országos tömegközlekedési bérlet ötlete tetszik Gulyás Gergelynek is, kevésbé látja indokoltnak, mint Németország esetében – ahol e hónapban vezették be azt először.

Természetesen több rezsicsökkentéssel kapcsolatos hír is volt. Egyfelől az önkormányzatok kiesését a rezsicsökkentésből azzal kommentálta a miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy a baloldal rezsicsökkentés-ellenes programja megvalósult az önkormányzatok esetében, az ellenzéknek örülnie kéne. De emellett megígérte, hogy a kormány egyedi megállapodások alapján segíteni fogja az önkormányzatokat, ahol kell – adódik a kérdés, hogy vajon az ellenzéki önkormányzatokat is hajlandó lesz-e kisegíteni a kormány?

Másfelől Gulyás Gergely bejelentette, hogy a legkisebb vállalkozások visszakapnák a rezsicsökkentést.

Az elképzelés szerint a fogyasztásnak lenne egy plafonja: 4606 kilowattórában és 1489 köbméter gázban maximalizálná a kisvállalkozások rezsicsökkentett fogyasztását a kormány. Az intézkedés körülbelül 100 ezer kisvállalkozást érinthet, még a mai nap folyamán várható rendelet róla.

További energiapolitikai kormány-hír, hogy a nemzetközi helyzet energetikai fokozódásának ellenére is cél maradt, hogy a Mátrai Erőmű szénről átálljon gázra, Gulyás Gergely ezt két, két és fél év múlvára ígérte. Emellett Paks működését is meghosszabbítaná a kormány, de ezt komoly vizsgálatnak kell megelőznie. Mindenesetre Gulyás reménykedik a hosszabbításban, szerinte hasonló élettartamú atomreaktorok esetében nem példanélküli egy ilyen hosszabbítás.

A kormány a megújuló energiában is lát fantáziát, leginkább a napenergiában. Gulyás rámutatott, hogy Magyarország elvállalta, hogy 2030-ra az energiafelhasználásunk 90%-a kibocsátásmentes lesz, ezt tartani szeretné a kormány.

Mindezeken túl volt szó a közszférában történő leépítések híréről (ezt cáfolta a miniszter), forráskivonásról a humánszférában (ezt is), a hálapénzek rendezéséről (ezt megígérte), kiegyezésről korrupció-ügyben az Európiai Bizottsággal (ezt Karinthysan, a csavaros magyar észjárásnak megfelelő módon megmagyarázta), de az extraprofitadó fogyasztóvédelmi eszközökkel való megvédésről, és a globális minimumadó elutasításáról is. Többek között arról sem felejtkezett el a miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy elítélje a polgári engedetlenkedő tanárokat, hisz „a kormány szerint jó lenne, ha azok, akik a gyermekeinket oktatják, betartanák a törvényeket”. Egyéb kormányzati bölcsességek, meglátások és további részletek olvashatóak teljes percről percre tudósításunkban.


A kormányinfó végén további energetikai kérdésekről esett szó.

A nemzetközi energetikai helyzet ellenére továbbra is cél, hogy a Mátrai Erőmű szénről átálljon gázra, Gulyás ezt két, két és fél év múlvára ígérte – azaz a kormány továbbra is elkötelezett a szén alapú energiatermelés visszaszorítása mellett.

Emellett Paks működését is meghosszabbítaná a kormány, de ezt komoly vizsgálatnak kell megelőznie. Mindenesetre Gulyás reménykedik a hosszabbításban, szerinte hasonló élettartamú atomreaktorok esetében nem példanélküli egy ilyen hosszabbítás.

A Napi.hu vetette fel, hogy Palkovics miniszter megdicsérte a német olcsó, országos tömegközlekedési bérletet. Az ötlet Gulyásnak is tetszik, rávilágított ugyanakkor, hogy nálunk jóval alacsonyabbak az üzemanyagárak – mindazonáltal megfontolandó az olcsó bérlet.

A miniszter arra nem kívánt kitérni, hogy az árstop lejárta után bevezetnék-e.

Gulyás nem tud arról, hogy a kormány foganatosított volna külön szankciókat orosz állampolgárokkal szemben.

A Magyar Fórum kérdésére pedig kifejtette, hogy jogszerűtlen ha valaki nem kap felszólítást a tartozásról, vagyis mikor a végrehajtók arra játszanak, hogy minél tovább kamatozzon egy tartozás.

Gulyás Gergely elmondta, hogy a kormányinfón korábban bejelentett, kisvállalkozások számára fogyasztási plafonnal lehetővé tett rezsicsökkentés által körülbelül 100 ezer kisvállalkozás lesz jogosult újra a rezsicsökkentett villanyra és gázra.

A pedagógusok sztrájkkövetelésiről is ismertette a kormány álláspontját Gulyás Gergely. A miniszter kiemelte, hogy jelenleg is zajlanak a jogszabályok szerinti sztrájktrágyalások. Ezen túl Gulyás szerint a kormány nem érti azokat a tanárokat, akik a jelenleg hatályos sztrájktörvényeken túli érdekérvényesítő eszközökhöz nyúlnak, a kormány a polgári engedetlenséget jogilag nem tudja értelmezni. Gulyás elmondta, hogy

„a kormány szerint jó lenne, ha azok, akik a gyermekeinket oktatják, betartanák a törvényeket.”

 

A 24.hu kérdésére Gulyás miniszter nem kívánt részletesen beszámolni a Pintér és a humánszféra képviselői közötti találkozóról. Beszélt ellenben a hálapénzről, aminek szabályozását – mint másfél éve ígérték – meg kívánják reformálni a szülészetben. Ez elvileg most már tényleg meg fog történni.

A szülészeti ellátás akadozásáról pedig kifejtette, nem kíván szakmai kérdésekbe beleszólni, vagyis meghatározni, mekkora a biztonságos szüléshez szükséges szakemberi létszám.

Azt ugyanakkor megjegyezte, hogy fontosnak tartja a kormány, hogy valamennyi nagyvárosban lehessen szülni, összességében azonban elég enigmatikus válaszokat adott.

Navracsics Tibor korábban azt nyilatkozta, hogy a kormány kész megegyezni a Európai Bizottsággal, hogy hozzáférjenek a helyreállítási alaphoz, korrupció-ügyben is hajlandóak változtatni. De Gulyás szerint csak az EU-percepciója szerint van korrupció, erre a miniszter szerint hamis képre adna válaszokat a kormány, de az Uniós elképzeléseknek természetesen nincs valóságalapja. A kormánynak viszont muszáj belemennie a bizottság játékába, ha hozzá akarnak férni az Uniós pénzekhez. Konstruktív együttműködést ígért a miniszter, szinte önfeláldozást, hogy többek között a tanárok béremelése is biztosítva lehessen.

Az inflációról Gulyás elmondta, hogy arról a kormány nem tehet. Gulyás szerint egy exportvezérelt gazdaságban a gyengülő valuta adottság, az ezen kívüli, kiugró gyengülést pedig a háború okozta, nem a kormány politikája a miniszter szerint.

A Magyar Hírlap kérdésére Gulyás kitért a szakképzésben dolgozó pedagógusok, valamint a magániskolák tanárainak bérére is, miszerint előbbi tekintetben korábban már emeltek 30 százalékot,

így a háromszor 10 százalékos emelés rájuk nem vonatkozik.

Budapesttel kapcsolatban elmondta, hogy igyekeznek minden települési vezetéssel jóban lenni, majd Karácsony Gergely főpolgármestert szidalmazta.

A Mediaworksnek válaszolva pedig a globális minimumadóról értekezett, elismerve, hogy az eddigiekben a lengyel kormány ellenezte, azonban változtatott álláspontján. Azt is kifejtette, hogy az Egyesült Államokban a republikánus álláspont úgyszintén a minimumadóval szemben foglal állást, így kockázatos, hogy elfogadják-e a koncepciót, miután a szenátusban és a képviselőházban is republikánus többség várható. Így Európa a vesztese lenne egy ilyen rendszernek.

A Mandiner kérdésére megerősítette, hogy a keleti határokat a NATO-val együtt védi a Honvédség, és támogatnak minden közös hadgyakorlatot.

A miniszter azt is újfent hangsúlyozta, hogy nem tarja problémásnak hogy 2024-ben az önkormányzati választások után hónapokkal foglalnák el pozícióikat a megválasztott politikusok.

Gulyás Gergely határozottan kijelentette, hogy a sajtó értesüléseivel szemben a kormányhivataloknál nem lesz leépítés, hiába írja a jövő évi költségvetés, hogy 30 milliárdot szeretne spórolni a kormány az állami bürokráciában. Gulyás azzal oldotta fel az ellentmondást, hogy nincs olyan állami szerv, ahol a kormány szerint leépítésre lenne szükség, ott már az elbocsátások megtörténtek 2018-ban. Most leépítés az állami cégeknél lehet inkább, itt szeretne pénzt spórolni a kormány, hogy mennyit, azt még nem tudják – továbbra is kérdés maradt, hogy akkor miből számolták ki a 30 milliárdos leendő állami megtakarítást.

További elvonásokra kitérve tegnapi hír, hogy Pintér zártkörű eligazításon jelentette be, hogy a humánszférában elvonás lesz, Gulyás ezt határozottan tagadta. Arra kérdésre, hogy miért volt tilos felvételeket készíteni a belügyminiszter tájékoztatóján, és így miért kell találgatni arról, hogy mi hangozhatott el, a miniszter azzal válaszolt, hogy szerinte mindez normális.

Gulyás Gergely továbbá bejelentette azt is, hogy a legkisebb vállalkozások visszakapnák a rezsicsökkentést.

A tervezet maximalizálná a fogyasztást: 4600 kilowattóra és 1489 köbméter gáz lenne a rezsicsökkentett fogyasztás plafonja a kisvállalkozások számára. Az intézkedésről még ma várható rendelet.

A 444 kérdésére megtudhattuk, hogy a miniszterelnök fizetését Gulyás Gergely javasolta, mivel nem tartotta helyesnek, hogy kevesebbet keressen más kormánytagoknál, és továbbra is jó javaslatnak tartja.

Még úgy is, hogy Magyarországnál csak két uniós országban alacsonyabb az átlagbér – legalábbis a 444 szerint, míg Gulyás szerint hat országban is alacsonyabb az érték.

Ezután azzal büszkélkedett, hogy GDP tekintetében már sikerült leelőzni Portugáliát. Itt érdemes megjegyezni, hogy egyrészt a GDP nem megfelelő mutatószám a társadalmi jólét tekintetében – például az egyébként nem túl gazdag Portugáliában a társadalmi jólét a gazdasági és politikai berendezkedésnek köszönhetően jóval nagyobb.

Majd perceken keresztül Kirill moszkvai pátriárkáról társalgott az újságíró és a miniszter, de szóba került a katolikus egyház feje is.

Ukrajna területi integritásával kapcsolatban elmondta, ezt a kérdést Ukrajna kormányának kell megítélnie – nem pedig kívülről kell tanácsokat adni, majd megjegyzéseket tett az ország politikájára, valamint az Egyesült Államok elnökére.

Hernádi Zsolt véleménye szerint jól vezeti a MOL-t, ami abból is látszik hogy kritizálta a meghosszabbított benzinárstopot – amit a jelen helyzetben felelősen tudtak meghozni.

A gazdasági nehézségek miatt elhalasztandó kormányzati beruházásokkal kapcsolatban nem kívánt részletekbe bocsátkozni.

A kormány figyeli, hogy vannak-e visszaélések az extraprofitadó kapcsán, de Gulyás szerint vállalkozások vagy a bankok úgysem nem merik átterhelni az adót az emberekre.

Ha mégis így tesznek, a kormánynak vannak fogyasztóvédelmi eszközei – emlékeztetett a miniszterelnökséget vezető miniszter

A profit-adó után Gulyás világpolitikai elemzést adott a szankciók hatásáról. Gulyás szerint a háborúval Amerika jár jól, Európa pedig meggyengül főképp a szankciók miatt. Épp ezért tartja ésszerűtlennek azokat a kormány. Viszont a vétó-jogunk miatt Magyarország megvédhető az Uniós politika irracionalitásától Gulyás szerint.

Biztonságban vagyunk a miniszter szerint energiapolitikailag is, stabil az ellátásunk és a tárolóink is megvannak – azaz lesz fűtés télen Gulyás szerint.

Gulyás a HVG kérdésére kifejtette, a kata adózás szigorításának elvei:

  • feleljen meg az adónem eredeti céljának, tehát a kisvállalkozások, kis egzisztenciák katázzanak, az ő esetükben a felső határt is megemelik havi másfélmillió forintra;
  • viszont a szabályozás kijátszásával visszaélők esetében megszüntetik a lehetőségüket;
  • január elsejétől vezetik be az új szabályozást.

A kamatstopról elmondta, a fix kamatozást választott, „felelősebb” banki ügyfeleket valóban hátrányba hozza a változó kamatozású hiteleseket érintő kamatstop. Ugyanakkor a kérdés mérlegelésekor arra jutottak, hogy a változó kamatok oly mértékben növekedtek, hogy szükségesnek látták az érintettek megsegítését – amit

„Amerikában senki sem értene”.

Gulyás Gergely kiemelte, hogy a kormány elkötelezett a benzinárstop mellett. Habár háborús helyzetben nem lehet biztosat mondani a miniszter szerint, a benzinárstop a világpiaci ártól függetlenül mégis is marad októberig.

„Addig marad a benzinárstop amíg a hozzáférés biztosított.”

És Gulyás szerin van hozzáférésünk,  kimaradtunk az olaj-embargóból.

Mindezek mellet a kormány lát fantáziát a megújuló energiában, Gulyás az atom- és napenergiát emelte ki. Gulyás rámutatott, hogy Magyarország elvállalta, hogy 2030-ra az energiafelhasználásunk 90%-a kibocsátásmentes lesz, ezt tartani szeretné a kormány.

Mindeközben az önkormányzatok kiestek a rezsicsökkentésből, Gulyás erről azt mondta el, hogy a baloldal programja megvalósult az önkormányzatok esetében, az ellenzéknek örülnie kéne. De a kormány tárgyalásokat folytat az egyes önkormányzatoknál, ahol kell, lehet segíteni fognak.

További kérdésre Gulyás elmondta, hogy a pedagógusok bérkövetelését jogosnak tartja a kormány, a megígért háromszor 10%-os béremelést tartani szeretnék a következő három évben – jóval kevesebbet, mint amit a szakszervezetek követelnek.

 

Gulyás az ATV kérdésére válaszul elmondta, a fogyasztóvédelem vizsgálja a Ryanair eljárását, miszerint az utasokra terhelik a kormányzati különadót.

Véleménye szerint két ponton hiábádzik a légitársaság érvelése: a rájuk kiszabott adóra hivatkoznak a sokat emlegetett szerződésükben míg az adó iparági, valamint tisztességtelen lehet maga a szerződés is, amire a cég hivatkozik.

A kamatstoppal kapcsolatban elmondta, hogy azért év végéig hosszabbították meg mert ott fél évig látnak előre, az árstopnál pedig nem – ezért csak októberig.

A helyreállítási alap forrásairól pedig kifejtette, hogy az Uniónak kötelessége megállapodni a kormányokkal, így úgy gondolja, meg is fogják kapni.

A Pintér és a humánszféra képviselői közötti találkozóról Gulyás nem kívánt részleteket megosztani – sem a tekintetben hogy milyen forrásokból gazdálkodhat a szektor a jövőben. Mindazonáltal úgy gondolja, hogy a helyreállítási alap forrásainak folyósításával rendelkezésre fog állni a megfelelő háttér.

A kormányhivatalokat érintő leépítéseket a miniszter álhírnek nevezte.

Az egyszerre tartandó 2024-es önkormányzati és EP-választásokkal kapcsolatban a miniszter elmondta, hogy a kormány egyelőre nem foglalkozott a kérdéssel. Mindazonáltal támogatná a javaslatot.

Véleménye szerint egyszerűbb egy kampányt tartani mint kettőt, és mindenkinek jobb, ha magasabb a részvétel – továbbá praktikus egyszerre megtartani, és még spórolni is lehet vele, akár az ellenzéknek is, az esemény előtt két évvel pedig még idő is van rá felkészülni. A miniszter egyelőre nem látott olyan javaslatot, ami megszüntetné a közvetlen főpolgármester- és polgármester-választást.

Gulyás Gergely beszámolója szerint tegnap a kormány a háborús és a gazdasági helyzetet értékelte, a miniszterelnökséget vezető miniszter szerint kevés a reménykedésre okot adó körülmény.

Az euróövezetben az övezet fennállása óta nem volt ennyire kiugró az infláció. Ennek döntő oka a Covid-válságból való kilábalást célzó kereslet-felpörgetés mellett a háború és az embargók. Gulyás szerint, a háborúhoz közeli országokban a legmagasabb az infláció. A háborús infláció akkor fog megszűnni ha béke lesz, ez a kormány és az ország érdeke jelenleg jelentette ki a miniszter.

A békéig viszont az infláció mérséklése a kormány célja. Ennek jegyében Gulyás Gergely először az árstoppok fenntartását  említette, mint válságkezelési eszköz, külön kitért a kormány benzinárstopp melletti elköteleződésére.

A válságkezelés értelmében az Uniós politika kapcsán kiemelte a miniszter, hogy a kormány továbbra is csak olyan szankciókat fogad el, amely nem fáj jobban az Uniós országoknak és Magyarországnak, mint a háborús agresszor Oroszországnak. Gulyás érvelése szerint épp ezért

a kormány a globális minimadót elutasítja,

hisz most adócsökkentésre és beruházás ösztönzésre van szükség a kormány szerint, a tervezet pedig megduplázná a vállalkozások  társasági adóterhét Magyarországon, megszüntetve Magyarország versenyelőnyét – ez valóban a tervezet bevallott célja. Különösen problémás Gulyás szerint, hogy nem a technológiai cégeket adóztatná meg az EU, ahogy szerinte az eredeti tervezetben az szerepelt, hanem minden más vállalkozást.

 

 

{{pp_author_avatar}}
{{pp_author}}
{{pp_time}}
{{pp_content}}