Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Gulyás szerint álhír a kormányzati szférában várható leépítés

Ez a cikk több mint 1 éves.

Gulyás az ATV kérdésére válaszul elmondta, a fogyasztóvédelem vizsgálja a Ryanair eljárását, miszerint az utasokra terhelik a kormányzati különadót.

Véleménye szerint két ponton hiábádzik a légitársaság érvelése: a rájuk kiszabott adóra hivatkoznak a sokat emlegetett szerződésükben míg az adó iparági, valamint tisztességtelen lehet maga a szerződés is, amire a cég hivatkozik.

A kamatstoppal kapcsolatban elmondta, hogy azért év végéig hosszabbították meg mert ott fél évig látnak előre, az árstopnál pedig nem – ezért csak októberig.

A helyreállítási alap forrásairól pedig kifejtette, hogy az Uniónak kötelessége megállapodni a kormányokkal, így úgy gondolja, meg is fogják kapni.

A Pintér és a humánszféra képviselői közötti találkozóról Gulyás nem kívánt részleteket megosztani – sem a tekintetben hogy milyen forrásokból gazdálkodhat a szektor a jövőben. Mindazonáltal úgy gondolja, hogy a helyreállítási alap forrásainak folyósításával rendelkezésre fog állni a megfelelő háttér.

A kormányhivatalokat érintő leépítéseket a miniszter álhírnek nevezte.

Az egyszerre tartandó 2024-es önkormányzati és EP-választásokkal kapcsolatban a miniszter elmondta, hogy a kormány egyelőre nem foglalkozott a kérdéssel. Mindazonáltal támogatná a javaslatot.

Véleménye szerint egyszerűbb egy kampányt tartani mint kettőt, és mindenkinek jobb, ha magasabb a részvétel – továbbá praktikus egyszerre megtartani, és még spórolni is lehet vele, akár az ellenzéknek is, az esemény előtt két évvel pedig még idő is van rá felkészülni. A miniszter egyelőre nem látott olyan javaslatot, ami megszüntetné a közvetlen főpolgármester- és polgármester-választást.

Címlapkép: MTI/Szigetváry Zsolt