Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Októberig marad az árstop, év végéig a kamatstop

Ez a cikk több mint 1 éves.

Orbán Viktor miniszterelnök a korábbi, fontos kormánydöntésekhez hasonlóan facebook-oldalán jelentette be, hogy a csütörtöki kormányülésen hozott döntéseknek megfelelően a jelenlegi árstopok legalább az év második feléig érvényben maradnak.

A miniszterelnök bejelentése szerint

Döntött a kormány:
  • az élelmiszerár-stopot 2022. október 1-ig,

  • a hitelmoratóriumot és a kamatstopot 2022. december 31-ig,

  • a benzinárstopot 2022. október 1-ig meghosszabbítjuk.

A bejegyzés az alább olvasható.

A kormány korábbi döntése szerint az árstopok július elsején, tehát bő két hét múlva jártak volna le. Ezúttal a kormány a lejáratuk előtt hosszabb idővel döntött a hosszabbításról, miután legutóbb csak pár nappal korábban jelentették be a döntést.

A döntés keretében tehát

  • a liszt;,
  • az étolaj,
  • a csirkemell,
  • a sertéscomb,
  • a kristálycukor,
  • és a 2,8-as tej továbbra is a tavaly október közepi árakon lesz kapható.

Marad továbbá a maximum 480 forintos benzin- és dízelár, legalábbis a lakossági fogyasztók számára. A külföldi rendszámú autók és a teherautók, buszok már jelenleg is piaci áron veszik az üzemanyagot a kutakon, ami akár literenként 800 forintnál is magasabb lehet. Decemberben az októberi szinteken rögzítették a lakossági jelzáloghitelek kamatait, az árstop ezekre is vonatkozik.

A kis benzinkutak egyébként már bevezetése óta lobbiznak az üzemanyagárstop ellen, mondván ellehetetleníti működésüket. A kormány ezen aggályokat azzal szereli le, hogy anyagi támogatást biztosít a kis benzinkutak működéséhez – ennek ellenére, főleg vidéken számos kis benzinkutat bezártak már.

Nagy Márton már korábban úgy nyilatkozott, hogy a magas inflációs szint mellett a kormány fenntarthatja az árstopokat.

Az inflációs várakozások szerint pedig a jelenlegi nemzetközi gazdasági és politikai helyzetben leghamarabb jövő év végére szorítható három százalék alá az infláció.

„Amíg az infláció ilyen magas, és nem kezd el csökkenni, nincs semmi ok arra, hogy az árstopokat kiengedjük”

– nyilatkozta az RTL stábjának meghallgatása után Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszterjelölt az árstopok fenntartásáról, miután az Országgyűlés gazdasági bizottsága előtt beszélt róluk. Korábban úgy tűnt, hogy a kormány újabb termékcsoportok árait is maximálhatja, azonban a miniszterelnök bejelentése alapján erre végül – egyelőre – nem kerül sor.

Számos kormányfüggetlen elemző és intézet, valamint az ellenzék eközben azzal kritizálja rendszeresen az élelmiszer-árstopot, hogy a boltok valójában beépítik a kieső bevételeiket más termékek áraiba, a kamatstop levét pedig elképzelhető hogy később fogják meginni az érintettek, amennyiben a kormány nem intézkedik afelől, hogy a bankok ne hárítsa a társadalomra a költségeket. Ez egyébként a bankokat sújtó különadóra is igaz – bár azzal kapcsolatban a kormány és az MNB kifejtette, hogy megakadályozzák a társadalomra terhelését, a gyakorlatban ez nem feltétlenül sikerül.

Az élelmiszer-árstopról a Mércén is jelent meg korábban kritika, melyben azt jártuk körül, miért nem jelent – jelentett – valódi segítséget, de az ellenzék árstopra adott reakcióit is górcső alá vettük. Hogy a jelenlegi bizonytalan nemzetközi politikai és gazdasági helyzetben milyen szerepe lehet a társadalom ellátottságának biztosításában, az viszont még a jövő zenéje.

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán