Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Július 1-ig marad az árstop

Ez a cikk több mint 1 éves.

„Úgy döntöttünk, hogy július 1-ig mindkét esetben meghosszabbítjuk az árkorlátozó intézkedéseinket, tehát mind az üzemanyag ára, mind a kiválasztott élelmiszeripari termékeknek az ára július 1-ig változatlan marad” – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a mai kormányülés után.

Hozzátette, az üzemanyagárak és benzinárak egész Európában nőnek.  Ennek az oka pedig a háború. „Amíg tart a háború, nőni fognak az árak, a magyar kormány azonban mindkettőnél is árkorlátozással él”, mondta.

„Fontos döntések várhatóak a kormányülésen” – írta még szerdán tizenegy óra körül a Facebookon Orbán Viktor miniszterelnök. A közzétett kép nem hagyhatott kétséget afelől, hogy az árstopról lesz szó.

Meglepetésről nem beszélhetünk, hiszen Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes tegnap az ATV-nek arról beszélt, hogy a kormány a szerdai ülésén dönt a hétvégén lejáró élelmiszerárstop sorsáról. Semjén utalt arra, hogy a döntés előtt több szempontot is megvizsgálnak. „Meg kell nézni az inflációs számokat, a nemzetközi, gazdasági trendeket, meg kell hallgatni a tapasztalatokat, mielőtt döntenek”, nyilatkozta Semjén.

A Portfolio úgy számolt, hogy ha az árstop megszűnnék, akkor egy liter napraforgóolaj ára 720 forint helyett akár 1000 forintba is kerülhet. A csirkemell 1600 forintról 2000 forintra, a sertéscomb a mostani 1400 forintról kilónként 1600 forintra emelkednék. Míg az UHT-tej ára 274 forintról 330 forintra drágulna.​

Orbán Viktor miniszterelnök január 12-én jelentette be, hogy a magas infláció miatt február 1-jétől korlátozzák a kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgó-étolaj, a sertéscomb, a csirkemell és a 2,8 százalékos tehéntej árát. A megnevezett termékek árát minden üzletben vissza kell szállítani arra a szintre, ahol tavaly október 15-én állt. Magyarországon pár nappal azután döntöttek az árstopról, hogy azt Szerbiában bevezették.

Egy nappal a miniszterelnök bejelentése után a kormányinfón Gulyás Gergely elmondta, hogy a csirke far-hát árát is befagyasztják. Az árstop 2022. február 1. és 2022. május 1. között van érvényben. Bár tudható volt, hogy az árstop határideje lejár, a kormány az utolsó pillanatig kivárt.

Az elmúlt időszakban a Mérce kiemelten foglalkozott az energiaárakkal, az inflációval, s az árstop hatásaival is. Beszámoltunk róla, hogy a 2021-es év tekintetében az árstop nem igazán segített a megélhetési költségek lefaragásában, majd pedig márciusban arról írtunk, hogy alig érezni az árstop hatását egy nagybevásárlás végösszegén.

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán