Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„A globális minimadót elutasítjuk”

Ez a cikk több mint 1 éves.

Gulyás Gergely beszámolója szerint tegnap a kormány a háborús és a gazdasági helyzetet értékelte, a miniszterelnökséget vezető miniszter szerint kevés a reménykedésre okot adó körülmény.

Az euróövezetben az övezet fennállása óta nem volt ennyire kiugró az infláció. Ennek döntő oka a Covid-válságból való kilábalást célzó kereslet-felpörgetés mellett a háború és az embargók. Gulyás szerint, a háborúhoz közeli országokban a legmagasabb az infláció. A háborús infláció akkor fog megszűnni ha béke lesz, ez a kormány és az ország érdeke jelenleg jelentette ki a miniszter.

A békéig viszont az infláció mérséklése a kormány célja. Ennek jegyében Gulyás Gergely először az árstoppok fenntartását  említette, mint válságkezelési eszköz, külön kitért a kormány benzinárstopp melletti elköteleződésére.

A válságkezelés értelmében az Uniós politika kapcsán kiemelte a miniszter, hogy a kormány továbbra is csak olyan szankciókat fogad el, amely nem fáj jobban az Uniós országoknak és Magyarországnak, mint a háborús agresszor Oroszországnak. Gulyás érvelése szerint épp ezért

a kormány a globális minimadót elutasítja,

hisz most adócsökkentésre és beruházás ösztönzésre van szükség a kormány szerint, a tervezet pedig megduplázná a vállalkozások  társasági adóterhét Magyarországon, megszüntetve Magyarország versenyelőnyét – ez valóban a tervezet bevallott célja. Különösen problémás Gulyás szerint, hogy nem a technológiai cégeket adóztatná meg az EU, ahogy szerinte az eredeti tervezetben az szerepelt, hanem minden más vállalkozást.

 

 

Címlapkép: MTI/Kovács Tamás