Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az ellenzék szerint a Fidesz valójában foggal-körömmel védi a multik extraprofitját 

Ez a cikk több mint 1 éves.

Facebook-posztban osztotta meg a kormány saját korábbi álláspontjától homlokegyenest eltérő véleményét a globális minimumadóról Szijjártó Péter külügyminiszter csütörtökön, majd egy videóban megerősítette, hogy Varga Mihály nemmel fog szavazni a korábban szóban Magyarország által is elfogadott javaslatra az EU pénzügyminisztereinek pénteki találkozóján.

Magyarország nem támogatja a globális minimumadó bevezetését, mert az káros lenne és munkahelyeket veszélyeztetne

– írta a miniszter közösségi oldalán. 

A globális minimumadó az nemzetközi társasági adómértékről született megállapodás, amely a nagy multinacionális vállalatok számára 15 százalékos minimum társaságiadó-mértéket szabna meg. Az Európai Parlament (EP) képviselői májusban jóváhagyták azt az európai bizottsági javaslatot, amely kötelezővé tenné az adónemet az uniós országokban. 

Szijjártó Péter külügyminiszter azonban csütörtökön határozottan kiállt a javaslat ellen. Mindez azt követően történt, hogy hétfőn Bánki Erik, a parlament gazdasági bizottságának fideszes elnöke váratlanul bizottsági ülést hívott össze, amelyen megszavazták az irányelv elfogadásának elutasításáról szóló határozati javaslatot plénum elé kerülését. 

Szijjártó miniszter a több, hatásait egyszerre éreztető globális válság okozta helyzettel érvelt az irányelv elutasítása ellen: „Ezt mi rendkívül veszélyesnek tartjuk”, Európában ugyanis háború van, az európai gazdaság pedig elképesztően súlyos kihívásokkal néz szembe: az egekben vannak az energiaárak, a kamatok és az infláció, a beszállítói láncok pedig megszakadtak – magyarázta. Úgy vélte, ebben a helyzetben az európai termelő vállalatok adóterheinek növelése súlyos problémákat okozna. 

Hivatalosan azzal is indokolta  álláspontját, az adónem egyedüli európai bevezetése problémás: ezzel ugyanis az európai vállalatok súlyos versenyhátrányba kerülnének a világ más kontinensein működő vetélytársaikkal szemben. Szijjártó Péter szerint „persze mindenki közül Közép-Európa járna leginkább pórul”. Hangsúlyozta: „ilyen javaslatot támogatni mi nem tudunk”. Mindezeket határozottan fogja képviselni „kiváló barátom, Varga Mihály miniszter úr, az EU-s pénzügyminiszterek holnapi ülésén” – fogalmazott.

A kormány tehát már nem támogatja a globális minimumadó alkalmazását. Pedig tavaly októberben hazánk csalatkozott is a nemzetközi megállapodáshoz.  Szijjártó Péter akkor még kifejezetten elégedett volt a minimumadó tervezetével. „Olyan kompromisszum jött létre a globális minimumadó ügyében, amely kezelhető a magyar gazdaság szempontjából, mindez pedig bizonyítja, hogy megéri küzdeni a nemzeti érdekért, és vállalni a vitákat” – nyilatkozta hét hónappal ezelőtt. Akkor ebben Varga Mihály is egyetértett vele: „Nagyon komoly eredményt értünk el, nyugodtan mondhatom, hogy egy magyar siker valósult meg, jól tettük, hogy az érdekeinket határozottan képviseltük” – jelentette ki a pénzügyminiszter 2021 őszén.

A pálfordulást Bánki Erik az MTI-nek hétfőn azzal magyarázta, hogy „pontosítani kellene” a minimumadó részletszabályait, amelyek közül a legfontosabb a kettős adóztatás elkerülése, hiszen az szerinte „elbizonytalanítaná” a befektetőket. A politikus azt kifogásolta, hogy bár az OECD-nek volt egy kezdeményezése a digitális multinacionális cégek egységes megadóztatásáról, emellett elindult egy másik kezdeményezés a globális minimumadó bevezetéséről, amely már nemcsak a digitális cégekre vonatkozik, hanem valamennyire.  Bánki szerint

az „nem lenne jó”, ha az alapjavaslatot megelőzné ez a kiegészítő javaslat a globális minimumadóról, amely egyébként nagyban érinti azokat a külföldi vállalatokat, amelyek Magyarországon működnek.

A hétfői gazdasági bizottsági ülésről bejelentkező párbeszédes bizottsági tag, Tordai Bence úgy kommentálta a Fidesz fordulatát, hogy

„miközben az Orbán-csomag megszorításai ezermilliárdos terheket raknak a magyar családok vállára, a multinacionális nagyvállalatokat továbbra is felmentik a közteherviselés alól”. 

Az LMP szerint Hiába vet ki itthon „extraprofit-adót” egyes cégekre a kormány, nemzetközi szinten foggal-körömmel küzd az ellen, hogy a globális vállalatokat általánosan rendes közteherviselésre lehessen kényszeríteni. Az ellenzéki párt szerint a globális minimumadó egy abszolút támogatandó kezdeményezés, ami arról szól, hogy a nagy cégek ne játszhassák ki egymás ellen az országokat. „A multik ugyanis lefelé tartó adóversenybe kényszerítik az egyes nemzetállamokat, melynek a vége az, hogy ők szinte semmi adót nem fizetnek, az országok pedig nem tudják a közkiadásaikat finanszírozni, vagy a lakosokra kénytelenek terhelni. Ez ellen csak nemzetközi összefogással lehet küzdeni”. Az LMP közleményében felidézi:  a társasági adó  9%-os mértéke Magyarországon adóparadicsomi szint. Más európai országokban ez 20-30%. A különbözet a multik extraprofitja, amit az Orbán-kormány biztosít számukra: ezermilliárdokról beszélünk, amihez képest a most kivetett „extraprofit-adó” szinte semmi. 

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán