Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A kormány energiapolitikával védené meg a magyarok életvitelét – összefoglaló a kormányinfóról

Ez a cikk több mint 1 éves.

Gulyás Gergely, és a mellette ezúttal csak némán álló Szentkirályi Alexandra ismét tájékoztatta az országot a kormány legújabb intézkedéseiről, terveiről. A mai kormányinfón az energetikáé volt a főszerep, számos részlet derült ki a kormány energiapolitikai elképzeléséről, hisz a magyar válságkezelés kulcskérdéseinek többsége ehhez kötődik.

Megtudhattuk, hogy világpiaci ár ide vagy oda, a kormány elkötelezett a benzinárstop fenntartása mellett, hisz „Magyarországon mindenki úgy élhet, ahogy akar”, ebbe beletartozik az autós közlekedéshez való hozzáférés is Gulyás Gergely szerint. Így októberig biztosan olcsón tankolhatnak a magyar rendszámmal rendelkező autók. Épp ezért, habár az olcsó országos tömegközlekedési bérlet ötlete tetszik Gulyás Gergelynek is, kevésbé látja indokoltnak, mint Németország esetében – ahol e hónapban vezették be azt először.

Természetesen több rezsicsökkentéssel kapcsolatos hír is volt. Egyfelől az önkormányzatok kiesését a rezsicsökkentésből azzal kommentálta a miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy a baloldal rezsicsökkentés-ellenes programja megvalósult az önkormányzatok esetében, az ellenzéknek örülnie kéne. De emellett megígérte, hogy a kormány egyedi megállapodások alapján segíteni fogja az önkormányzatokat, ahol kell – adódik a kérdés, hogy vajon az ellenzéki önkormányzatokat is hajlandó lesz-e kisegíteni a kormány?

Másfelől Gulyás Gergely bejelentette, hogy a legkisebb vállalkozások visszakapnák a rezsicsökkentést.

Az elképzelés szerint a fogyasztásnak lenne egy plafonja: 4606 kilowattórában és 1489 köbméter gázban maximalizálná a kisvállalkozások rezsicsökkentett fogyasztását a kormány. Az intézkedés körülbelül 100 ezer kisvállalkozást érinthet, még a mai nap folyamán várható rendelet róla.

További energiapolitikai kormány-hír, hogy a nemzetközi helyzet energetikai fokozódásának ellenére is cél maradt, hogy a Mátrai Erőmű szénről átálljon gázra, Gulyás Gergely ezt két, két és fél év múlvára ígérte. Emellett Paks működését is meghosszabbítaná a kormány, de ezt komoly vizsgálatnak kell megelőznie. Mindenesetre Gulyás reménykedik a hosszabbításban, szerinte hasonló élettartamú atomreaktorok esetében nem példanélküli egy ilyen hosszabbítás.

A kormány a megújuló energiában is lát fantáziát, leginkább a napenergiában. Gulyás rámutatott, hogy Magyarország elvállalta, hogy 2030-ra az energiafelhasználásunk 90%-a kibocsátásmentes lesz, ezt tartani szeretné a kormány.

Mindezeken túl volt szó a közszférában történő leépítések híréről (ezt cáfolta a miniszter), forráskivonásról a humánszférában (ezt is), a hálapénzek rendezéséről (ezt megígérte), kiegyezésről korrupció-ügyben az Európiai Bizottsággal (ezt Karinthysan, a csavaros magyar észjárásnak megfelelő módon megmagyarázta), de az extraprofitadó fogyasztóvédelmi eszközökkel való megvédésről, és a globális minimumadó elutasításáról is. Többek között arról sem felejtkezett el a miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy elítélje a polgári engedetlenkedő tanárokat, hisz „a kormány szerint jó lenne, ha azok, akik a gyermekeinket oktatják, betartanák a törvényeket”. Egyéb kormányzati bölcsességek, meglátások és további részletek olvashatóak teljes percről percre tudósításunkban.


Címlapkép: MTI/Soós Lajos