Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Meddig lesz az apák akarata fontosabb az áldozatok biztonságánál? – kérdezik a jogvédők a hetesi gyerekgyilkosság után

Ez a cikk több mint 1 éves.

A gyanú szerint megölte 8 éves kisfiát, majd magával is végzett egy férfi, a bűncselekmény eddig tisztázatlan körülmények között a 41 éves apa otthonában történt, ahol a gyerek szülői láthatáson volt – számoltunk be róla vasárnap.

Nem ez az első eset, hogy a láthatáshoz köthetően történt tragédia. Mégis, a magyar jogalkotók minden helyzetben – akkor is, amikor a bántalmazók kezében adnak eszközt általa –  ragaszkodnak ehhez az gyakorlathoz, sőt nemrégiben még is erősítették hatáskörét: a legújabb szabályozás értelmében már az egyik szülő kérésére is elrendelheti a bíróság a gyerek közös felügyeletét a válásnál. Így akár az áldozat kifejezett akarata ellenére is felügyeleti jogot kaphat a bántalmazó fél, ezáltal veszélynek kitéve a gyerekeket és újabb lehetőséget adva a bántalmazónak, hogy még a válás után is hatalmat tudjon gyakorolni volt párja fellett.

A mostani, és az ehhez hasonló valóban tragikus eseteket a média gyakran váratlan, előzmény nélküli, meglepő stb. eseményként tálalja, miközben, ahogy erre a PATENT Egyesület is felhívja a figyelmet, az ilyen súlyos erőszakcselekmények sosem előzmény nélküliek, hosszú évek bántalmazása vezet el hozzájuk. Az, hogy a magyar intézményrendszer képtelen felismerni a módszeres és erőszakos családon belüli hatalomgyakorlást, hogy meg sem próbálja védeni az áldozatokat, súlyos, rendszerszintű problémákra mutat rá.

„Esetről esetre jogosan merül fel a kérdés, hogy mégis hogyan állhatnak elő olyan helyzetek, hogy egy biztonságára nézve kockázatot jelentő bántalmazó férfinak kiszolgáltatnak egy gyereket. Ennek az az oka, hogy Magyarországon az intézményrendszer nem képes a családon belüli erőszak felismerésére és hatékony kezelésére; ha fel is ismerik az előzményeket, ezt nem tekintik mérvadónak a szülői jogok gyakorlására nézve.”

A PATENT egyesületet „minden hónapban több tucat nő” keresi fel azzal, hogy az olyan állami szervek, mint a rendőrség vagy a bíróság nemcsak, hogy tűrik, de egyenesen lehetővé teszik a bántalmazást, erőszakos apáknak adnak kapcsolattartási jogot, milliós bírságok fenyegetésével kényszerítik ki a láthatást.

Hiába jelezték korábban is a jogvédő szervezetek a felelőtlen, sőt mint látjuk életveszélyes gyakorlat visszáságát, az aggodalmaikat Varga Judit igazságügyi miniszter komolytalannak nevezte, mondván, hogy úgysem fordulhat elő Magyarországon, hogy egy bántalmazó kapcsolattartási jogot kapjon – sajnos rácáfolt a 2020-at az áldozatsegítés évének kijelölő miniszterre a valóság.

Ha támogatásra van szüksége, mert Önt vagy ismerőseit bántalmazás vagy szexuális erőszak érte, itt talál részletes információkat.

A NANE Egyesület segélyvonala bántalmazott és szexuális erőszakot átélt nőknek: 06 80 505 101 (hétfő, kedd, csütörtök, péntek 18-22; szerda 10-12 óráig; ingyenesen hívható mobilról is).

Az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT) telefonszáma: 06 80 20 55 20 (ingyenesen hívható napi 24 órában, abban az esetben hívja, ha menekülnie kell otthonról vagy krízisszállást keres.)

A PATENT Egyesület jogsegély-szolgálata:  06 80 80 80 81(szerdánként 16-18 óráig és csütörtökönként 10-12 óráig, e-mailen: [email protected])

A biztonságos internethasználatról itt olvashat bővebben.

Címlapkép: Mérce