Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Láthatáson ölte meg kiskorú gyermekét, majd magával is végzett egy férfi

Ez a cikk több mint 2 éves.

Megölte kiskorú gyermekét, majd magával is végzett egy férfi a gyanú szerint Hetes településen szombaton – írja a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság információi alapján a Magyar Narancs.

A bűncselekmény eddig tisztázatlan körülmények között a 41 éves apa otthonában történt, ahol a gyerek szülői láthatáson volt. A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatósága emberölés bűntett gyanúja miatt rendelt el nyomozást az ügyben.

Nem ez az első eset, hogy a láthatáson történt tragédia. A 2019 decemberében történt győri gyerekgyilkosság az egész országot megrázta, mikor egy győri férfi megfojtotta 13 éves nevelt lányát és 10 éves fiát, majd felakasztotta magát. A gyerekek láthatáson voltak apjuknál, nem sokkal azután, hogy az feltételes szabadlábra került börtönbüntetéséből. A férfit emberölés kísérlete és kiskorú veszélyeztetése miatt ítélték el, miután 2016 májusában feleségét többször fejen ütötte kalapáccsal, majd egy szikével megvágta a nő arcát, nyakát és mellkasát, amit végignéztek az akkor 3, 7 és 10 éves gyerekeik.

2021 szeptemberében Dunakeszin egy 54 éves férfi vadászpuskával kivégezte anyósát, volt párját és saját gyermekét, majd önmagával is végzett. A családját kivégző férfinél a gyilkosságot megelőzően szintén láthatáson volt gyermeke.

2019-ben Varga Judit igazságügyi miniszter a győri kettős gyerekgyilkosság után jelölte ki 2020-at az áldozatsegítés évének. Az igazságügyi miniszter azonban ahelyett, hogy érdemi intézményi szabályozással segítette volna az áldozatok felépülését, vagy a nők elleni erőszak megelőzését, 2021-ben belebegtetett törvényjavaslatával nőjogi szervezetek szerint csak újabb eszközt adott a bántalmazók kezébe. A szabályozás értelmében már az egyik szülő kérésére is elrendelheti a bíróság a gyerek közös felügyeletét a válásnál.

A kizárólag az egyik szülő kérelmére – és a másik tiltakozása ellenére is – elrendelhető közös szülői felügyelet nem pusztán nem védi meg a családon belüli erőszak áldozatait, hanem éppen ellenkezőleg: újabb eszközt ad a bántalmazók kezébe arra, hogy a szétválást követően is fenntartsák a bántalmazást, hatalmat tudjanak gyakorolni volt partnerük felett a közös gyerek(ek)en keresztül, és a nem bántalmazó szülő és gyermekei hétköznapi életvitelét ellehetetlenítsék.

Ha támogatásra van szüksége, mert Önt vagy ismerőseit bántalmazás vagy szexuális erőszak érte, itt talál részletes információkat.

A NANE Egyesület segélyvonala bántalmazott és szexuális erőszakot átélt nőknek: 06 80 505 101 (hétfő, kedd, csütörtök, péntek 18-22; szerda 10-12 óráig; ingyenesen hívható mobilról is).

Az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT) telefonszáma: 06 80 20 55 20 (ingyenesen hívható napi 24 órában, abban az esetben hívja, ha menekülnie kell otthonról vagy krízisszállást keres.)

A PATENT Egyesület jogsegély-szolgálata:  06 80 80 80 81(szerdánként 16-18 óráig és csütörtökönként 10-12 óráig, e-mailen: [email protected])

A biztonságos internethasználatról itt olvashat bővebben.