Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Patent szerint nem viccelnek, és inkább Varga miniszternek kellene komolyan vennie a bántalmazást

Ez a cikk több mint 2 éves.

A Patent Egyesület válaszolt Varga Judit igazságügyi miniszternek, aki korábban komolytalannak nevezte a nőjogi szervezetek kritikáit azzal kapcsolatban, hogy a válásra vonatkozó törvényjavaslata csak a bántalmazók kezébe ad újabb eszközt.

A Patent Facebook posztjában számos kritikát fogalmazott meg, rámutatva, hogy a jelenlegi is problémás gyakorlatokra a javaslat nem nyújt megoldást, hovatovább újabb problémákkal is járhat.

A Patent posztjában arra is utalt, hogy a miniszter korábban azt írta, „ne vicceljünk…”. Mint írják, Varga Judit igazságügyi miniszter arra kért, hogy »ne vicceljünk már«, és komolytalannak nevezte a jelzésünket, hogy a kormány legújabb, a közös szülői felügyelet gyakorlására vonatkozó törvényjavaslata veszélybe sodorja a bántalmazott nőket és gyerekeiket.”

Varga miniszter javaslata szerint válás esetén a bíróság akár csak az egyik szülő kérésére is elrendelheti a közös gyerekfelügyeletet, vagyis hogy a gyerek azonos mennyiségű időt töltsön a két szülő felügyelete alatt. Nőjogi szervezetek azonban emlékeztettek, a bíróságok ma Magyarországon jellemzően eleve nem képesek felismerni a bántalmazó kapcsolatokat, és a nők, valamint gyerekek érdekeit szolgáló ítéleteket hozni, jellemző az intézményi árulás. Az új javaslat pedig ahelyett hogy előrelépést jelentene, csak ront a helyzeten.

A bejegyzésben pontokba szedik, hogy milyen problémákat látnak a javaslatban.

  • Jellemző, hogy a hatóságok a válási és gyermekelhelyezési eljárások során a bántalmazó cinkosává válnak.
  • A bíróságok jellemzően eddig sem voltak képesek felismerni a bántalmazó kontextust és ennek megfelelően a kényszerláthatáson keresztül kiszolgáltatták a gyerekeket és anyákat a folytatólagos abúzusnak. Így azonban már nemcsak ezt, hanem egyenesen a közös felügyeletet és váltott elhelyezést is megadhatják majd.
  • Semmiféle garancia nincs arra, hogy ha a törvényjavaslatot elfogadják, a jogalkalmazók majd hirtelen képessé és hajlandóvá válnak felismerni és figyelembe venni a bántalmazásra, hatalomgyakorlásra utaló jeleket, és a nem biztonságos szülő kapcsolattartáshoz való joga helyett a gyerekek biztonságát helyezik majd az első helyre.
  • Ma körülbelül 200 000 nő él bántalmazó kapcsolatból menekülve, gyerekekkel. A kormány törvényjavaslata ezt a több ezer nőt – és a gyerekeiket – sodorja veszélybe.

Az egyesület közöl egy nyílt levelet is, melyet egy egyedülálló anya írt, aki korábban bántalmazó kapcsolatból kellett gyerekeivel együtt menekülnie, egyszersmind felszólítják követőiket, hogy írják meg történeteiket, egyenesen a miniszternek. Mint írják,

„Ha megosztanátok a történeteteket az Igazságügyi Minisztériummal vagy a miniszterrel, írjatok emailt a [email protected] címre, és küldjetek másolatot az [email protected] címre! Ha nem szeretnétek egyenesen a Minisztériumnak írni, írjátok meg történeteteket és véleményeteket a PATENT email-címére, és mi (anonimizálva) szívesen továbbítjuk azt.”

A NANE Egyesület, a PATENT Egyesület és a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség közös közleményt adott ki, melyben leszögezik: az igazságügyi miniszter javaslata több jogot ad a bántalmazók kezébe. Varga Judit szerint a módosító csak „módot ad arra, hogy a bíró már az egyik szülő kezdeményezésére is elrendelje az úgynevezett váltott elhelyezést, amikor a gyerek két hétig az anyával, majd két hétig az apával van a válás után. Erre eddig csak egyezség esetén volt lehetőség, ám az élet túlhaladta ezt.” Az igazságügyi miniszter úgy véli, mindez „a gyerekek érdekét szolgálja, és egy nagy konfliktusforrást szüntet meg.”

Frissítés, 12:50:

Az Igazságügyi Minisztérium felhívta a figyelmünket, hogy Index által megszólaltatott szakértő szerint minden a legnagyobb rendben van a miniszter javaslatával. Illés Blanka a lapnak elmondta, „[h]a korábban olyan döntés született, hogy az egyik szülő kevésbé alkalmas, mert bántalmazó, vagy egyszerűen nem volt megfelelő kapcsolata a gyermekkel, hiába kér a bíróságtól közös felügyeletet, nem fogja megnyerni a pert. Ugyanúgy a nulláról induló ügyekben, ha bebizonyosodik, hogy a volt párom bántotta a gyereket vagy engem, biztosan nem rendelnek el közös felügyeletet”.

Arra mindazonáltal nem reflektál, hogy a bíróságok jelenleg is rendszeresen adnak láthatást bántalmazóknak.

Ma Magyarországon rendszeresen gyilkolnak meg nőket és gyermekeket családtagjaik, közeli hozzátartozóik. A közkeletű adat szerint hetente egy nő életét követeli a családon belüli erőszak, ami évente nagyjából 50 áldozatot jelent, pontos adatokat azonban egyik hivatalos szerv sem ad közre nyilvánosan.

A Mérce 2020-ban létrehozott egy aloldalt, ahol a férfiak által meggyilkolt nők és gyermekek listáját tesszük közzé 2014-től kezdve. Célunk, hogy ezzel a nyilvános és folyamatosan frissülő listával ráirányítsuk a figyelmet a nők és gyermekek elleni erőszak elterjedtségére, és hogy ezzel nyomást gyakoroljunk az illetékes hatóságokra és döntéshozókra.

Ha támogatásra van szüksége, mert Önt vagy ismerőseit bántalmazás vagy szexuális erőszak érte, itt talál részletes információkat.

A NANE Egyesület segélyvonala bántalmazott és szexuális erőszakot átélt nőknek: 06 80 505 101 (hétfő, kedd, csütörtök, péntek 18-22; szerda 10-12 óráig; ingyenesen hívható mobilról is).

Az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT) telefonszáma: 06 80 20 55 20 (ingyenesen hívható napi 24 órában, abban az esetben hívja, ha menekülnie kell otthonról vagy krízisszállást keres.)

A PATENT Egyesület jogsegély-szolgálata: 06 70 220 2505 (szerdánként 16-18 óráig és csütörtökönként 10-12 óráig, e-mailen: [email protected])

A biztonságos internethasználatról itt olvashat bővebben.