Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Visszamenőleges nyugdíjemelést vezet be a kormány az infláció miatt

Ez a cikk több mint 1 éves.

Cikkünk frissül!

A csütörtöki kormányinfón Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, valamint Gulyás Gergely, a miniszterelnökséget vezető miniszter ismét kormányinfón állt az újságírók színe elé.

Visszamenőleges, további 3,9 százalékos nyugdíjemelést vezet be a kormány

Gulyás Gergely bejelentette a kormányinfón, hogy az 5 százalékos nyugdíjemelés mellett további 3,9 százalékos, visszamenőleges nyugdíjemelést fog bevezetni a kormányt július elejétől.

Marad az élelmiszer- és a benzinárstop

Tegnap bejelentette Orbán Viktor, hogy marad a június végéig a benzin- és az élelmiszerárstop, ugyanis az árstopnak fontos szerepe van az infláció megállításában.

„Ahogy nő az infláció, úgy nő az árstop és a rezsicsökkentés szerepe”

– mondta Gulyás.

Azt is bejelentette, hogy a hosszabbítás vége előtt 2-3 héttel újra fogja tárgyalni a kormány az intézkedés további meghosszabbítását, ugyanis júniusban fog lejárni a kamatstop is.

Azt is fontosnak látja a kormány, hogy a piaci érdekek lekövetése helyett az állam a családok védelmét fogja priorizálni. De arra nem adott egyértelmű választ, hogy továbbra is fent fogják tartani a rezsicsökkentést, de „törekedni fog rá” a kormány.

Azt is kijelentette Gulyás, hogy a kormány nem tud hosszan, előremutatóan tervezni az árstop kapcsán, ugyanis a jelenlegi háborús és piaci helyzet kiszámíthatatlan, „nem látjuk, hogy a helyzet hogyan változik”.

A Gazpromot hozta fel erre példának Gulyás, ugyanis, ha bármi változik a szolgáltató magatartásával vagy az EU további szankciókat vet ki az orosz gázra, akkor a benzinárstop is fel fog értékelődni.

Az ATV-s Csuhaj Ildikó kérdésére, miszerint 5-600 kis benzinkút mehet tönkre az árstop miatt, így inkább rászorultsági alapon kellene támogatni a vásárlókat, Gulyás elmondta, az árstop jelenlegi formáját tartják fenn, minek keretében a benzinkutak számára a nagykereskedelmi ár úgyszintén 480 forint, ami mellé még literenként 20 forint támogatást kapnak. Ez a miniszter szerint elegendő.

A miniszter reagált Csányi Sándorra is, aki szerint a „rezsicsökkentés nem jó”. Kifejtette, hogy vagyoni helyzet alapján is függ az emberek ítélete a rezsicsökkentésről, utalva hogy Csányi milliárdosként bizonyára nem látja, mi a rendszer előnye.

A költségvetési hiány kapcsán azt mondta Gulyás, hogy a kormány szeretné megtartani a 4,9%-os hiányt, azonban ennek érdekében nem terveznek megszorításokat bevezetni.

Meg fogja kapni Magyarország a helyreállítási alapot

Megérkezett a kormányhoz az Európai Bizottság levele, amiről Gulyás Gergely azt nyilatkozta, hogy nincsen benne olyan felvetés, amivel kapcsolatban ne tárgyalnának már hosszú ideje az állam a Bizottsággal.

A levél tartalmát „méltányosnak” nevezte Gulyás, de azt is kiemelte, hogy a jogállamisági eljárás felvetését nem tartják jogosnak.

Abból továbbra sem akar engedni a kormány, hogy „Magyarország nem fog fegyvereket, sem pedig katonákat küldeni” Ukrajnába. Továbbá a „homofób” népszavazás – habár érvénytelen – a kormány mégis felhatalmazást lát benne abban, hogy folytassa az LMBTQ+ közösség elleni gyűlöletkampányát.

Gulyás elmondása szerint 1990-óta „sosem látott véleményegységet” tükrözött az április 4-ei népszavazás.

A kormány elfogadta az egy indulóval lefolytatott közbeszerzésekre vonatkozó uniós kritikákat a helyreállítási alappal kapcsolatban.

„Van amit abszolútnak van amit jogosnak tartunk, de nincs olyan, mit ne beszéltünk volna meg, még a legabszurdabb pontokat is. Az biztos, hogy radikálisan csökkenteni kell az egyszemélyes közbeszerzések számát”

-tette hozzá Gulyás.

Mindezek ellenére semmi sem fogja gátolni a helyreállítási alap lehívását az országba Gulyás szerint.

A levél tartalmából két konkrét beruházást- egy gátat és egy csatornát – emelt ki Gulyás, az, hogy a levél tartalmát nyilvánosságra hozza-e majd a kormány arról, azt nyilatkozta, hogy úgy fognak cselekedni, ennek kapcsán, ahogy a „többi tagállam”.

Nem lesz környezetvédelmi minisztérium

Gulyás Gergely megerősítette, hogy a kormány „komoly” környezetvédelmi intézkedéseket tervez és egy „környezettudatos” kormánya van az ország, de nem terveznek önálló környezetvédelmi tárcát. „Túl kicsi” ez az ország ahhoz, hogy ilyen „sok” tárcája legyen az államnak.

A megújuló energiahordozók kapcsán azt is leszögezte, hogy nem lesz a területért felelős miniszter, viszont azt is hangsúlyozta, hogy minden megújuló energiatermelő módszert támogat a kormány, azonban jelenleg az ilyen energiának a tárolása jelent lényeges problémát, teljes infrastrukturális fejlesztésre lenne szükség.

Nem számítanak felmondási hullámra egészségügyben

Május 31-én lejár az egészségügyi dolgozók felmondási tilalma, azonban a kormány nem számít nagy számú felmondásokra.

Az orvosok esetében Gulyás szerint még a hálapénz kivezetésével is az orvosok 80%-a „jól járt” az új bérezéssel, különösen vidéken, ugyanis Budapesten volt jellemző a hálapénz.

Az ápolók esetében azonban már nem tartja olyan fényesnek a helyzetet, de 2014-óta 72%-os béremelést hajtott végre a kormány, de az is biztos, hogy a jelenlegi ápolói bér „nem elégséges”, különösen az infláció tükrében.

Tungsram dolgozóit „nem hagyja” munka nélkül a kormány

1600 munkavállalót bocsátott el a Tungsram a héten, azonban Gulyás szerint nem fognak munka nélkül maradni ezek a dolgozók, ugyanis a „környéken”, az ipari parkokban tudnak majd munkát találni az elbocsátott dolgozók.

Elmondása szerint az állam a munkavállalókat támogatja, ha kell közvetlenül is segít majd nekik az álláshoz jutásban.

A gázhelyzetről és az energiadiplomáciáról tegnapi cikkünkből lehet részletesebben tájékozódni.

 

Címlapkép: MTI/Bruzák Noémi