Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Pert nyert Göd önkormányzata, joga van kiállni a lakosságért a Samsunggal szemben

Ez a cikk több mint 2 éves.

Először nyert pert Göd önkormányzata a Samsung-gyár kapcsán, ami fontos első lépése lehet annak, hogy a város legalább részben visszavegye beleszólási jogát a lakosságot érintő ügyekbe.

A Samsung gödi akkumulátorgyárának ingatlanjait határoló utak és egyéb ingatlanok tulajdonjogát 2020-ban a kormány két rendelettel átruházta a Pest megyei önkormányzatra, amely még ebben az évben kérte  tulajdonjogának bejegyzését a kisajátított 22 telekre, amit az illetékes földhivatal készséggel meg is tett 3 nap alatt, soron kívüli kérelem nélkül.

Mint azt a Göd önkormányzatát képviselő ügyvédtől, dr. Hevesi Kristóftól megtudta a Mérce, az ingatlanok piaci áron értéktelenek, egyetlen  funkciójuk van: az, hogy a tulajdonosuk ügyfélnek számít a szomszédos Samsung minden (többek közt pl. katasztrófavédelmi) ügyében.

Vagyis a telkek kisajátításának egyértelműen az volt a célja, hogy ne maradjon a Samsunggal szomszédos önkormányzati ingatlan, és ezzel megszűnjön Göd önkormányzatának ügyféli státusza a város területén működő akkumulátorgyár tekintetében.

A földhivatali bejegyzéssel szemben Göd önkormányzata közigazgatási pert indított, ami csütörtökön ért véget. Az ítéletben a bíróság megváltoztatta a földhivatal határozatát, és elutasította a Pest megyei önkormányzat bejegyzési kérelmét. Most Göd önkormányzata újra tulajdonosa a két évvel ezelőtt elvett ingatlanoknak, így újra jogosult lesz az ügyféli jogait gyakorolni, aminek hiányában az elmúlt 2 évben az ügyek 90 százalékában lepattintották.

Balogh Csaba, Göd momentumos polgármestere Facebook-oldalán értékelte a helyzetet: szerinte mindez „ugyan kis sikernek tűnik, de mind a városunk, mind pedig az átláthatóság szempontjából fontos lépés.”

Valóban fontos előrelépést jelenthet a bíróság döntése a gödiek érdekvédelmének erősítésében, hiszen az önkormányzat mostantól  megismerheti a gyárral kapcsolatos ügyek tartalmát, és fellebbezhet azokkal szemben.

Eddig bármi történt a Samsung-gyár kapcsán, Göd önkormányzata még tájékoztatást sem kapott róla, holott neki azoknak az embereknek az érdekeit és jogait kellene védelmeznie, akik jelenleg elszenvedői a gyár környezeti és egyéb hatásainak.

A város eddig nem tudta, hogy a Samsung mit és kinél kérelmez, ki, mikor, mit enged meg a Samsungnak, az erről szóló iratokba nem tekinthetett be, azokkal szemben nem élhetett jogorvoslattal. Dr. Hevesi Kristóf szerint az elmúlt két évben gyakorlatilag semmit nem tudott csinálni az önkormányzat azon kívül, hogy minden ügybe bejelentkezett, aztán az ügyféli státuszát elutasító határozatokkal szemben jogorvoslattal élt, magyarázván, hogy ha nem is szomszéd, mégiscsak a város területén működik a gyár.

Ezt a tényt egyébként egészen abszurd módon azzal igyekszik érvényteleníteni a kormány, hogy 2020-ban a már megépült és a még tervezett gigantikus Samsung-beruházás területén létrehozta az ország első különleges gazdasági övezetét, ezzel gyakorlatilag kiszakítva egy darabot a városból, a gyár minden ügyét és – az eredetileg Gödnek járó – iparűzési adóját átruházva a Pest megyei önkormányzatra. Csakhogy elég ránézni a térképre vagy sétálni egyet a környéken ahhoz, hogy láthassuk: ha papíron nem is, a valóságban az óriási, felső küszöbértékű veszélyes üzem továbbra is a gödi házak mellett néhány száz méterre működik, és terheli családok százait – sokszor idegtépő – zajával, károsanyag-kibocsátásával, egy teljesen soha ki nem zárható ipari baleset veszélyével, ipari csatornavezeték-fejlesztésével – és még hosszasan sorolhatnánk, mi mindennel.

Bár a jogok többségével és az iparűzési adó szétosztásával továbbra is a megye élhet, fontos a csütörtökön megszületett bírósági döntés, hiszen ezekkel a problémákkal kapcsolatban is lesz esélye az önkormányzatnak tisztábban látni, és jogi lépéseket tenni a lakosság védelme érdekében, amit a gigaberuházásnak megágyazó korábbi fideszes városvezetés és az  akkumulátor-nagyhatalmi álmokat dédelgető Orbán-kormány egyszerűen lesöpört az asztalról.

A Samsunggal, a különleges gazdasági övezettel és az akkumulátorgyárakkal kapcsolatban Dorosz Dáviddal, a gödi körzet ellenzéki képviselőjelöltjével készítettünk interjút a héten, amely itt olvasható.

Címlapkép: Járdány Bence