Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Rábólintott a kormányhivatal a gödi Samsung lakott és Natura 2000-es területre tervezett csatornavezetékére

Ez a cikk több mint 2 éves.

Bár a gödi lakosok és az érintett települések polgármesterei is kérték, hogy változtassanak a Samsung tervezett szennyvízvezetékének nyomvonalán, a Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztálya a mai napon határozatban mondta ki: nincs jelentős környezeti hatása a beruházásnak, így előzetes környezeti hatástanulmányra sincs szükség (ahogy a felső küszöbértékű veszélyes üzem besorolású akkumulátorgyárral kapcsolatos beruházások egyikénél sem volt még eddig szükség rá) – szúrta ki a Göd-ÉRT Egyesület. A Mészáros Lőrinc-féle Mészáros és Mészáros Kft. által elnyert víziközmű fejlesztés még egy vízjogi létesítési és üzemeltetési engedélyre vár.

A Gödön, Sződligeten és Vácon át vezető 12 kilométer hosszú vezeték a gödi Samsung-gyár kommunális és ipari szennyvizét fogja elvezetni, valamint egy új szennyvíztisztító telepet is építenek Vácon, amelyen keresztül a Dunába jut majd a megtisztított szennyvíz.

A lakosok és a három település polgármesterei azért kifogásolták a csatornavezetéket, mert annak egy jelentős része lakott területen, valamint Natura 2000-es területen lesz kiépítve. A lakosság többek közt attól tart, hogy a szűk utcákon nem fognak biztonságosan elférni egymás mellett a közművek, útjavítás vagy közműjavítás esetén pedig csőtörés történhet, így eláraszthatja és elszennyezheti a kerteket az ipari szennyvíz, valamint, hogy nem lehet majd megoldani az esővíz elvezetését és a járdák kialakítását. A szűk utcák kapcsán  amiatt is aggódnak, hogy nem férnek majd hozzá a csatorna kiépítése alatt saját házaikhoz, hosszú időre járhatatlanná válhatnak az utcák. Azt is szeretnék tudni, milyen anyagok kerülhetnek a talajba és a talajvízbe és hogyan érinti majd az építkezés az érintett védett területeket és az ott megforduló állatfajokat. A lakosság azt is szeretné, hogy biztosítsák a talaj és a környező vizek nyilvános monitoringját.

a tervezett nyomvonal.

Mint arról nemrég beszámoltunk, a teljes ellenzék kiállt a gödiek mellett, akik többek közt attól is tartanak, hogy a gyárat kiszolgáló víz- és csatornarendszer-fejlesztés lerontja az ivóvizük minőségét, ugyanis a tervek szerint a Chinoin gyógyszeripari cég által még a ’80-as években elszennyezett váci kutakat rendbe raknák, valamint még egy víznyerő hellyel együtt tisztítanák, majd innen a Samsungba és a gödi ivóvíz hálózatba vezetnék. Amellett, hogy a szennyezett kutak állapota ismeretlen, az is aggasztja a gödieket, hogy a kiváló minőségű mostani ivóvizüket összekeverik a fogyasztásra alkalmatlannal, rosszabb, de még a hatósági előírásoknak éppen megfelelő minőségű vízzel. A beruházás ellen az érintett települések polgármesterei és az ellenzék közös petíciót indított október végén.

Balogh Csaba gödi polgármester akkor azt arról beszélt, a kormánynak nem szabadna a lakosok bevonása nélkül a döntéseket meghoznia, „nem hagyhatjuk mi, lakosok azt, hogy egy olyan önkormányzat és egy olyan kormány döntsön az emberek életéről, aki nem itt él, aki nem közvetlenül lett megválasztva a lakosok által” – hiszen a különleges gazdasági övezet ügyeivel kapcsolatban a kormány elvette minden jogkörét a gödi önkormányzatnak.

Inotay Gergely, Vác alpolgármestere, az ellenzék közös országgyűlési képviselőjelöltje kiemelte, a beruházás hatása túlmutat Gödön:

Vác úgy fogja a Samsung szennyvizét befogadni, hogy a Duna Menti Regionális Vízműn kívül senki, semmilyen információt nem közölt a város vezetésével.

Vác alpolgármestereként és képviselőjelöltként elvárja, hogy a kormány mindent tegyen meg a korrekt tájékoztatásért, a környezetvédelmi szabályok maximális betartatásáért, és hogy garanciát kapjanak arra, hogy a térségben élők  semmilyen hátrányt nem fognak elszenvedni amiatt, hogy a Samsung szennyvize Vácra megy, és az elképesztően megnövekedett vízigényt ki kell szolgálnia – mondta.

Dorosz Dávid, Göd ellenzéki országgyűlési képviselőjelöltje pedig arról beszélt: ami Gödön és Göd környékén történik a Samsung-gyár kapcsán, az egyszerre társadalmi, pénzügyi és természeti tragédia, aminek során a Fidesz, Orbán Viktor és Tuzson Bence fideszes képviselő kiszolgáltatja egy multinacionális nagyvállalat profitérdekének a gödiek nyugalmát,  életminőségét és Göd további fenntartható fejlődését.

Az ellenzéki petíció a következőkre várja a választ a Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft-től és az általa kiírt, „Gödi ipari-innovációs fejlesztési terület víziközmű hálózatok infrastruktúrafejlesztése” projekt résztvevőitől:

  • „Mutassák be, hogy a Samsung SDI ipari szennyvize hogyan keletkezik, és mi az összetétele!
  • A nyomvonalakról minden érintett településen tartsanak közmeghallgatást, ezek nélkül ne kaphassanak engedélyt a tervek!
  • Garantálják, hogy az ivóvíz minősége nem romlik a jelenlegihez képest, a felszíni vízkivétel miatt nem lesz szükség a víz mostaninál nagyobb mértékű klórozására!
  • Mutassák be, hogy milyen alternatív megoldással készülnek arra az esetre, ha a fokozott vízkivétel miatt a Chinoin által elszennyezett kutakból olyan mennyiségű aromás szénhidrogén kerül az ipari vízbe, amelynek hűtővízként való elpárolgása toxikus levegőszennyezést okoz Gödön!
  • Mutassák be, hogy a DMRV új szennyvízkezelő telepén milyen havária megoldásokkal készülnek annak megakadályozására, hogy Samsung előkezelő üzemzavara esetén nehézfémek kerüljenek a Dunába!
  • Magyarázzák meg, hogy az új ipari szennyvíztisztító építésére miért épp egy Natura 2000 területen van szükség!
  • Olyan monitoring rendszer kiépítését követeljük, amely folyamatos rálátást biztosít nem csak a Samsung előkezelőből kilépő ipari szennyvíz paramétereire, hanem az előkezelés előtti ipari szennyvíz, az ottani kommunális szennyvíz, valamint az elvezetett csapadékvíz minőségére is.
  • Azonnali magyarázatot várunk arra, hogy milyen további ipart készülnek a gödi Különleges Gazdasági Övezetbe telepíteni, miért napi 3000 m3-es ívóvíz kapacitást építenek ki oda, noha a Samsung maximális igénye is csak 1000 m3 naponta!
  • Haladéktalanul hozzák nyilvánosságra a gödi Különleges Gazdasági Övezet infrastruktúra-fejlesztésének terveit, azt közérthető módon mutassák be az érintett lakosoknak és önkormányzatoknak, adjanak érdemi és folyamatos tájékoztatást, beleszólási lehetőséget számukra! Az ivóvíz-, ipari víz, szennyvíz-, elektromos- és útfejlesztések egyaránt nagy mértékben befolyásolják az itt lakó emberek életét, nem dönthetnek titokban, a fejünk felett!”
Címlapkép: MTI/Mónus Márton