Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Ha Göddel meg tudják csinálni, akkor veletek is meg fogják csinálni” – a teljes ellenzék kiáll a Samsunggal szemben

Ez a cikk több mint 2 éves.

A teljes ellenzék kiáll a gödiek mellett, akik attól tartanak, hogy a Samsung tervezett gigagyárát kiszolgáló víz- és csatornarendszer-fejlesztés lerontja az ivóvizük minőségét.

Pénteken az erről szóló sajtótájékoztatón Balogh Csaba, Göd momentumos polgármestere arról beszélt: petíciót indítottak a gödiek jogaiért, miután kiderült, a Mészáros Lőrinc-féle Mészáros és Mészáros Kft. által elnyert víziközmű fejlesztés tovább fokozná a Samsung akkumulátorgyárának környezeti hatásait elszenvedő gödi lakosok problémáit: már nem tudnak pihenni a zajtól, nem tudnak biztonságosan közlekedni a kamionforgalomtól, nem tudják, milyen szennyező anyagok kerülnek a levegőbe és a talajba, és most ehhez jöhet hozzá a vízminőség romlása.

A polgármester szerint a kormánynak nem szabad a lakosok bevonása nélkül a döntéseket meghoznia, „nem hagyhatjuk mi, lakosok azt, hogy egy olyan önkormányzat és egy olyan kormány döntsön az emberek életéről, aki nem itt él, aki nem közvetlenül lett megválasztva a lakosok által” – hiszen a különleges gazdasági övezet ügyeivel kapcsolatban a kormány elvette minden jogkörét a gödi önkormányzatnak.

Balogh hangsúlyozta: a Momentum, az LMP, az MSZP-Párbeszéd, a Jobbik, a DK és a Mindenki Magyarországa Mozgalom is kiáll az ügy mellett. Ugyanakkor szerinte mindennek nem politikai üzenete van, mert a víz mindenkinek alapvető szükséglete, ezért is kér mindenkit, hogy írja alá a petíciót.

Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője azt mondta: a Samsung-gyár és Göd története egy mintapéldája mindannak, amikor azt mondjuk, hogy embertelen, igazságtalan és nem fenntartható módon kormányoznak ma Magyarországon.

A különleges gazdasági övezet létrehozása szerinte a világ legveszélyesebb találmánya volt a kormány részéről, ugyanis a helyi lakosok még mindig azt hiszik, hogy az önkormányzat, amelyet megválasztottak, képes őket képviselni, pedig a kormány kiüresítette, eszköztelenné tette.

Donáth azokhoz is szólt, akik szerint a petíciózás mára kiüresedett, és nincs jogi kötőereje: a petíció arról szól, hogy a hétköznapi ember elkezdi megmutatni, hogy az ő véleménye igenis számít, és számon kéri a hatalomban lévőket, hogy igazságot tegyenek és képviseljék őt. „A ti mindennapjaitokról szól ez a történet, nem a Samsung-gyárról, nem politikai harcokról, hanem arról, hogy nektek jogotok van egy élhető Gödhöz” – mondta Donáth, minden nem Gödön élőtől is azt kérve, álljon bele az ügybe és vigye tovább az üzenetet:

„Ha Göddel meg tudják csinálni, akkor veletek is meg fogják csinálni”.

Inotay Gergely, Vác alpolgármestere, az ellenzék közös országgyűlési képviselőjelöltje feltette a kérdést: egy ilyen monumentális gyár hogyhogy nincs rákényszerítve arra, hogy korrektül tájékoztassa a lakosságot a beruházás kérdéseivel kapcsolatban, és hogy az itt lakókat kártalanítsa, akiknek szinte az előkertjében építi a világ legnagyobb akkumulátorgyárát, és akiknek emiatt elértéktelenedik az ingatlanja? Szerinte a fideszes képviselő – Tuzson Bence -hallgat a gyárral kapcsolatos problémákról, ugyanakkor mindent megtesz, hogy a helyieket megkerülve hozzák meg a döntéseket. És akkor is sunyin lapít, amikor az innen elvitt adóforintok sorsáról van szó.

„Nem a munkahelyekkel van a gond, és nem a multival van a probléma, hanem a kormány szolgalelkűségével” – mondta a képviselőjelölt. Inotay az egész térségért aggódik, hiszen a beruházás hatása túlmutat Gödön:

Vác úgy fogja a Samsung szennyvizét befogadni, hogy a Duna Menti Regionális Vízműn kívül senki, semmilyen információt nem közölt a város vezetésével.

Vác alpolgármestereként és képviselőjelöltként elvárja, hogy a kormány mindent tegyen meg a korrekt tájékoztatásért, a környezetvédelmi szabályok maximális betartatásáért, és hogy garanciát kapjanak arra, hogy a térségben élők  semmilyen hátrányt nem fognak elszenvedni amiatt, hogy a Samsung szennyvize Vácra megy, és az elképesztően megnövekedett vízigényt ki kell szolgálnia.

Ami Gödön és Göd környékén történik a Samsung-gyár kapcsán, az egyszerre társadalmi, pénzügyi és természeti tragédia, aminek során a Fidesz, Orbán Viktor és Tuzson Bence kiszolgáltatja egy multinacionális nagyvállalat profitérdekének a gödiek nyugalmát,  életminőségét és Göd város további fenntartható fejlődését – mondta Dorosz Dávid, Göd ellenzéki országgyűlési képviselőjelöltje.

Emlékeztetett: nemrég 12 pontos határozati javaslatot nyújtott be a fennálló problémák megoldására, de Tuzson Bence és a fideszes parlamenti többség „a füle botját sem mozdította erre”.

Az, hogy a gödiek számára tiszta víz álljon rendelkezésre, alapvető emberi jog – hangsúlyozta. Emlékeztetett ő is: ez nemcsak a gödieknek, hanem a körzetben és az országban élő minden embernek a harca, hiszen a második különleges gazdasági övezet már épül Dunaújvárosban, és bárhol lehet a következő.

Nemrég a Mércén is beszámoltunk róla, hogy a jelenlegi tervek szerint a Samsungtól az ipari szennyvizet Neveleken (Göd egyik városrészén), valamint Natura 2000 területen keresztül Vácra fogják vezetni, ahol a meglévő szennyvíztisztító mellé egy új telepet létesítenek, hogy ezen keresztül juttassák majd a Dunába.

A vízellátást pedig úgy biztosítanák, hogy a Chinoin gyógyszeripari cég által még a ’80-as években elszennyezett váci kutakat rendbe raknák, valamint még egy víznyerő hellyel együtt tisztítanák, majd innen a Samsungba és a gödi ivóvíz hálózatba vezetnék. Amellett, hogy a szennyezett kutak állapota ismeretlen, az is aggasztja a gödieket, hogy a kiváló minőségű mostani ivóvizüket összekeverik a fogyasztásra alkalmatlannal, rosszabb, de még a hatósági előírásoknak éppen megfelelő minőségű vízzel.

A petíció szerint arra, hogy az úgynevezett felszíni vízkivétel révén miért egy drágábban működtethető, és a parti szűrésűnél instabilabb vízminőséget nyújtó megoldással bővítik az ivóvíz kapacitásokat, egyetlen választ tudunk: a beruházás meghatározó szempontja a Samsung sürgető igénye a lakosság szükségletei helyett.

A petíció a következőkre várja a választ a Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft-től és az általa kiírt, „Gödi ipari-innovációs fejlesztési terület víziközmű hálózatok infrastruktúrafejlesztése” projekt résztvevőitől:

  • „Mutassák be, hogy a Samsung SDI ipari szennyvize hogyan keletkezik, és mi az összetétele!
  • A nyomvonalakról minden érintett településen tartsanak közmeghallgatást, ezek nélkül ne kaphassanak engedélyt a tervek!
  • Garantálják, hogy az ivóvíz minősége nem romlik a jelenlegihez képest, a felszíni vízkivétel miatt nem lesz szükség a víz mostaninál nagyobb mértékű klórozására!
  • Mutassák be, hogy milyen alternatív megoldással készülnek arra az esetre, ha a fokozott vízkivétel miatt a Chinoin által elszennyezett kutakból olyan mennyiségű aromás szénhidrogén kerül az ipari vízbe, amelynek hűtővízként való elpárolgása toxikus levegőszennyezést okoz Gödön!
  • Mutassák be, hogy a DMRV új szennyvízkezelő telepén milyen havária megoldásokkal készülnek annak megakadályozására, hogy Samsung előkezelő üzemzavara esetén nehézfémek kerüljenek a Dunába!
  • Magyarázzák meg, hogy az új ipari szennyvíztisztító építésére miért épp egy Natura 2000 területen van szükség!
  • Olyan monitoring rendszer kiépítését követeljük, amely folyamatos rálátást biztosít nem csak a Samsung előkezelőből kilépő ipari szennyvíz paramétereire, hanem az előkezelés előtti ipari szennyvíz, az ottani kommunális szennyvíz, valamint az elvezetett csapadékvíz minőségére is.
  • Azonnali magyarázatot várunk arra, hogy milyen további ipart készülnek a gödi Különleges Gazdasági Övezetbe telepíteni, miért napi 3000 m3-es ívóvíz kapacitást építenek ki oda, noha a Samsung maximális igénye is csak 1000 m3 naponta!
  • Haladéktalanul hozzák nyilvánosságra a gödi Különleges Gazdasági Övezet infrastruktúra-fejlesztésének terveit, azt közérthető módon mutassák be az érintett lakosoknak és önkormányzatoknak, adjanak érdemi és folyamatos tájékoztatást, beleszólási lehetőséget számukra! Az ivóvíz-, ipari víz, szennyvíz-, elektromos- és útfejlesztések egyaránt nagy mértékben befolyásolják az itt lakó emberek életét, nem dönthetnek titokban, a fejünk felett!”