Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kisokost készített a TASZ a voksturizmus és a szavazatvásárlás megelőzésére

Ez a cikk több mint 2 éves.

Lépj fel a voksturizmus ellen! címmel készített kisokost a választásokra készülve a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), amiben a szavazás miatt lakcímet változtató, ezzel az országgyűlési választások eredményeit befolyásoló átjelentkezések ellen segít küzdeni. Összeállításukban a választások előttre, annak napjára, illetve arra az esetre adnak segítséget, ha valakihez a tudta nélkül bejentkeznének voksturisták.

Amint azt a szervezet is megjegyzi, 2021 novembere óta, egy salátatörvénynek köszönhetően már nem számít közokirat-hamisításnak az, ha valaki (akár a választások idejére) fiktív lakcímet létesít. A BTK módosításának értelmében a tulajdonos hozzájárulásával vagy saját tulajdonú ingatlanra bárki bejelenthet lakcímet büntetőjogi szankció nélkül – akkor is, ha már az első pillanattól nyilvánvaló, hogy nem fog ott élni.

Ezzel együtt a jogvédő szervezet szerint a fiktív lakcím létesítés még lehet jogellenes, mivel sérti a választási eljárási törvény alapelveit.

A választások előttre így azt javasolják, hogy kísérjük figyelemmel a lakókörnyezetünk és választókerületünk szavazókorú népességének alakulását, úgy, hogy közérdekűadat-igényléssel fordulunk a népességnyilvántartóhoz vagy a település jegyzőjéhez. Emellett a Nemzeti Választási Iroda és a Központi Statisztikai Hivatal által közétett adatok figyelését ajánlják.

„Ha azt tapasztalod, hogy a környezetedben hirtelen megnőtt az egy ingatlanba bejelentett polgárok száma, akkor közérdekű bejelentést tehetsz a lakcímeket nyilvántartó állami szervnek (Belügyminisztérium Nyilvántartások Vezetéséért Felelős Helyettes Államtitkárság Személyi Nyilvántartási és Igazgatási Főosztálya) vagy a Nemzeti Választási Irodának, mint a választások adminisztratív lebonyolítását szervező állami szervnek”

-írja a TASZ, akik szerint ez azért lehet fontos, mert a bejelentésekből látni lehet majd, hogy az életvitelszerű tartózkodás nélküli lakcímlétesítés milyen gyakorlati problémákat okoz a választások alatt, és mennyire alkalmas a visszaélésekre.

Emellett azt javasolják, hogy aki gyanús eseteket talál még az áprilisi választásokat megelőzően, az tájékoztassa a sajtót, illetve ő maga is megoszthatja azokat online, amihez a szervezet kérdéses esetekben segítséget is nyújt (erről bővebben itt lehet olvasni).

A választások napjára azt javasolják, hogy aki választási bizottsági tagként részt vesz az egyes szavazókörzetek felügyeletében, az megfigyelheti és a delegáló szervezetének jelentheti, vagy akár jegyzőkönyveztetheti is a gyanús eseteket, különösen, ha sok, a településen korábban nem látott, esetleg magyarul alig vagy nem beszélő választópolgár jelenik meg.

Az információk, de különösen a jegyzőkönyvek birtokában a delegáló szervezet választási kifogást nyújthat be.

Arra az estre, ha valaki azt tapasztalja, hozzá vannak bejelentve olyanok, akiknek nem engedélyezte, hogy lakcímként tüntessék fel a tulajdonában álló, vagy haszonélvezetével terhelt (vagy akár általa bérelt) ingatlant, feljelentést tehet a rendőrségen közokirat-hamisítás miatt. Hiszen ezestben a hozzájárulási nyilatkozatot a lakcím bejelentésénél biztosan meghamisították.

„Fontos! Csak akkor tegyél feljelentést, ha biztos vagy benne, hogy bűncselekmény történt: lehetséges, hogy valaki „bejelentve maradt” az ingatlanban még abból az időszakból, amikor nem is a te tulajdonod volt! Első lépésként ezért a bejelentés időpontjának nézz utána”

-írja a TASZ.

Amint arról beszámoltunk, az ellenzék az Alkotmánybírósághoz fordult a voksturizmus legalizáló törvény miatt. Ahogy arról is írtunk, hogy a lakcímbejelentésről szóló törvény módosítása nemcsak az ellenzék, hanem a bizonytalan lakhatású emberek életét is megnehezítheti.

Címlapkép: MTI/Sóki Tamás