Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az Alkotmánybíróság szerint nincs baj a kiskorúak nemátalakításáról szóló népszavazási kérdéssel

Ez a cikk több mint 2 éves.

A Kúria októberi döntését semmisítette meg az Alkotmánybíróság (AB) mikor kimondta, hogy népszavazást lehet indítani a „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára is elérhetőek legyenek nemátalakító kezelések?” kérdéssel, írta meg a HVG. Vagyis tovább gyarapodhatnak a „gyermekvédelminek” nevezett népszavazás kérdései. 

Orbán Viktor júliusban jelentette be, hogy országos „gyermekvédelmi” népszavazást kezdeményez a kormány, ennek öt kérdését a Nemzeti Választási Bizottság át is engedte. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt a Kúriához fordult a kérdések érvénytelenítéséért.

A népszavazás a homofób törvénycsomagot erősítené meg, ami a kormány szerint az „LMBTQ-propagandát” igyekszik visszaszorítani, igazából a szexuális kisebbségeket tabusítja és  összemossa a pedofíliával. A törvénycsomag nagy felháborodást váltott ki itthon és külföldön is.

A Kúria  azonban nem találta hitelesíthetőnek a „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára is elérhetőek legyenek nemátalakító kezelések?” kérdést. A kormány nem hagyta annyiban a Kúria októberi döntését, alkotmányjogi panaszt nyújtottak be ellene. Ezt hagyta most jóvá az AB.

Az AB szerint a „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára is elérhetőek legyenek nemátalakító kezelések?” kérdésre akár a nemek, akár az igenek kerülnek majd többségbe, az országgyűlésnek lenne módja az Alaptörvénynek megfelelő jogszabályt alkotni. 

„A népszavazás mint a közvetlen demokratikus hatalomgyakorlás jogintézménye kiüresítéséhez vezetne, ha olyan népszavazási kérdés hitelesítését tagadja meg a Kúria, amelyből az Alaptörvénnyel összhangban álló jogalkotási megoldás is következhet”

-áll az AB határozatában.

Az egyik alkotmánybíró, Szabó Marcell azonban különvéleményt fogalmazott meg. Véleménye szerint az interszexualitást (a biológiailag biztosan nem azonosítható nemi jellegzetességeket) mint genetikai betegségeket gyógyító orvosi beavatkozások tilalma alkotmányellenes volna. Ahogy fogalmazott:

„Az Alkotmánybíróságnak éppen ezért a határozatában egyértelművé kellett volna tennie, hogy a népszavazási kérdés alkotmányos értelmezési tartománya kizárólag a transzgender beavatkozásokra vonatkozhat.”

Az AB döntése értelmében a homofób népszavazásba a fent tárgyalt, ötödik kérdés is belekerülhet. Hogy tényleg öt kérdés lesz az országgyűlési választásokkal egy napon tartandó népszavazáson, még kétséges, hiszen a parlament legközelebb februárban tart rendes ülést, vagyis lehet, a kormány megelégszik ezzel a négy kérdéssel:

  1. Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozásokat tartsanak?
  2. Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?
  3. Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?
  4. Támogatja-e Ön, hogy a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?
Címlapkép: MTI/ Koszticsák Szilárd