Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A kormány megtámadta a bíróságon a Kúria döntését a homofób népszavazási kérdésről

Ez a cikk több mint 2 éves.

A kormány nem hagyja annyiban a Kúria döntését, minden áron át akarja préselni a homofób népszavazási kérdéseit a választási bizottságon: alkotmányjogi panaszt nyújtottak be a Kúria korábbi döntése ellen, melyben megtagadják a homofób törvénnyel kapcsolatos népszavazás egyik kérdésének hitelesítését. A hírt a Magyar Kétfarkú Kutyapárt tette közzé Facebookon, nemrég ugyanis többek között ők is kérelmezték a Kúriánál a kérdés érvénytelenítését.

A kormány még nyáron engedélyezte váratlanul a népszavazásokat, majd hamar be is adott öt népszavazási kérdést a homofób törvény „megerősítése” végett, ezek közül a TASZ mindet megtámadta a Kúrián. A legelső döntés október végén született, ez alapján a Kúria szerint nem hitelesíthető a következő kérdés:

„Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára is elérhetőek legyenek a nemátalakító kezelések?”

Az indoklás szerint a kérdés azért nem hitelesíthető, mert népszavazás nem irányulhat az Alaptörvény megváltoztatására. A Kúria kimondta, hogy az Alaptörvény értelmében a kiskorúak jogát bizonyos kezelések igénybevételére nem lehet megvonni, a gyerekeknek joguk van a testi integritásukhoz és az önrendelkezésre. A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) a döntés nyomán megváltoztatta határozatát, és a népszavazásra javasolt kérdés hitelesítését megtagadta.

Indokolása szerint egy jövőbeni népszavazáson mind az „igen”, mind a „nem” szavazatok többsége is olyan alapjogi kollíziót eredményezne, amelyet csak az Alaptörvény módosításával lehetne feloldani. A népszavazási kérdés ezért az Alaptörvény szerint kizárt tárgykört érint.

A kormány szerint azonban a Kúria végzése sérti az Alaptörvényben foglalt tisztességes eljáráshoz való jogot, ezért szerdán alkotmányjogi panaszt nyújtottak be a döntéssel szemben. Úgy vélik, a Kúria a népszavazásra javasolt kérdés szövegétől eltérve, annak tartalmát önkényesen kibővítve értelmezte azt.

Az LMBTQ-kérdés akkor lett hirtelen nagyon fontos a kormányzatnak, amikor nyár elején a Fudan-ellenes tüntetés után látványosan elvesztették a kontrollt a közbeszéd felett (évek óta először).  Így a nagy hirtelenséggel megváltoztatott pedofil-törvényből homofób törvény lett. Névleg az „LMBTQ-propagandát” betiltani igyekvő, valójában a szexuális kisebbségeket tabusító törvénycsomag nagy felháborodást váltott ki itthon és külföldön is.

A nyíltan propaganda célokra gyorsan összedobott törvény azonban nem volt elég, a kormány a már említett öt népszavazási kérdéssel igyekezett megtámogatni a narratíváját. Ezek közül bukott most el egy kérdés a Kúrián, de a többivel is komoly tartalmi problémák vannak, jogilag is. A másik négy kérdés kapcsán is hamarosan dönteni fog a Kúria.

Címlapkép: 2021. június 22-én tüntetést szerveztek a pedofil törvény homofób-módosítója ellen és egyben az LMBTQ emberekkel érzett szolidaritás kifejezésért Londonban a Magyar Nagykövetség elé. Fotó: Halasi Eszter (az alkotó hozzájárulásával)