Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Karácsony Gergely a vb-vétóról a Mércének: „Ott van az ujjunk a ravaszon, de nem húzzuk meg”

Ez a cikk több mint 2 éves.

Karácsony Gergely kérdésünkre megerősítette, amire hétfő este az ATV Egyenes Beszéd vendégeként tett utalást: egyelőre nem szükséges vétóznia az atlétikai vb-t, hiába jogosította fel erre a Fővárosi Közgyűlés.

Ma Karácsony Gergelyt a Párbeszéd önkormányzatok pénzügyi helyzetét tematizáló akciója és sajtótájékoztatója során kérdeztük (9:20). Karácsony elmondta, hogy két feltétele volt a vétónak: a megígért egészségügyi támogatások elmaradása és a Diákváros felépítéséhez szükséges vagyonelemek (pl. a terület) átadása a Fudan Egyetem alapítványának. Bár előbbi megérkezett ugyan, de egy hónapot késett, a vagyonelemek átadása pedig csupán megakadt, a kormány nyilvánosan még nem állt el a Fudan felépítésétől, mégis, Karácsony Gergely szerint egyelőre nem kell élni a vétóval.

A főpolgármester sajnálja, hogy a kormánnyal szemben a fenyegetőzés politikájával kell élni, de úgy tűnik ez a módszer sikeres. Az egészségügyi támogatásokat is megkapták (igaz késve), a közösségi közlekedés működtetéséhez szükséges pénzt is elutalta a kormány, továbbá nem adtak át a Diákváros felépítésének vagyonelemeit a Fudan alapítványnak. Így a vétóra nincs szükség,

„bár ott van az ujjunk a ravaszon, de nem húzzuk meg, hiszen a kormány úgy tűnik engedett”

– mondta a főpolgármester.

Karácsony Gergely a további kérdésekre kifejtette, hogy a kormány a kínai érdekek miatt állhatott el csöndben a Fudan felépítésétől. A fővárosnak „diplomáciai források” jelezték, hogy a kínai vezetés a magyar belpolitikai feszültségek miatt már elállt a Fudan egyetem magyarországi felépítésétől.

„A kormány  igyekszik a szőnyeg alá söpörni a Fudan ügyét a választásokig, hisz nyilvánvaló, hogy a Fidesz teljes erkölcsi megsemmisülését mutatja ez az ügy, amelyben kínai érdekeknek rendeli alá a magyar diákok érdekeit. Ezzel együtt, biztos ami biztos a népszavazást mi szeretnénk megtartani legkésőbb a parlamenti szavazással egy időben.”

Ma az Országgyűlés megszavazta a Fidesz saját, homofób népszavazásának kiírását. Karácsony Gergely szerint a kormány maga ütött ki a falból egy téglát, amikor saját népszavazásának érdekében lehetővé tette, hogy veszélyhelyzetben is lehessen népszavazást kezdeményezni. Kérdésünkre elmondta, hogy ezt kihasználva hiába hosszabbítja meg a kormány  januártól ismét a veszélyhelyzetet, az ellenzék saját népszavazására megkezdheti az aláírásgyűjtést, amint a Kúria döntött a kérdések felől.

Így elképzelhető, hogy áprilisban az országgyűlési választások mellett két népszavazáson is részt fogunk venni, továbbá jövő nyáron az atlétikai világbajnokság is megrendezésre kerül hazánkban. Eseménydús 2022-nek nézünk tehát elébe, akár örülünk ennek, akár nem.

Címlapkép: Karácsony Gergely sajtótájékoztatóval egybekötött demonstráción az önkormányzati bevételek elvonása ellen 2021. november 30-án. Fotó: Mérce