Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Karácsony Gergely megvétózná az atlétikai világbajnokságot, amennyiben a kormány nem építi meg a Diákvárost

Ez a cikk több mint 2 éves.

Karácsony Gergely főpolgármester Facebook-oldalán jelentette be, hogy azt kéri a Fővárosi Közgyűléstől, vétózzák meg a kormány 2023-as atlétikai világbajnokságról szóló terveit, amennyiben nem építik meg eredetei tervei szerint a Diákvárost. A  közgyűlés szeptember 1-jén fog szavazni a vétóról.

 A videóban a főpolgármester elmondta, hogy a kormánynak fontosabb „a kínai magánegyetem”, minthogy „vidéki hallgatóknak legyen Budapesten megfizethető lakhatása”.

A kormány eredeti, 2019-es tervei szerint a IX. kerületi Dunaparti-területen egy 12 ezer kollégiumi férőhelyet és 5800 bérlakást biztosító Diákváros épült volna. Mindebből végül csak 4 ezer kollégiumi hely fog megépülni, az eredeti Diákváros helyét a kínai Fudan Egyetem kampusza veszi át.  Az 1932-ben épült Nagyvásártelep műemléképületet is végül a Fudan kaphatja meg, pedig Fürjes Balázs államtitkár és Vitézy Dávid, a Budapesti Fejlesztési Központ vezérigazgatója korábban ígéretet tettek arra, hogy a Nagyvásártelep a Diákvárosé marad.

Ellenzéki politikusok szerint a Diákváros jelentős szerepet játszhatna abban, hogy enyhítse a budapesti lakhatási válságot, de a Fudan kampusz elveszi ennek a lehetőségét.

A főváros, valamint Csepel és Ferencváros önkormányzata már 2019-ben feltételekhez szabta a budapesti atlétikai világbajnoksághoz való hozzájárulásukat, amelynek része volt a Diákváros is – Karácsony szerint „a kormány megszegte ezt a megállapodást a Fudan-törvénnyel”. Karácsony valójában már ’19-ben is elégedetlen volt az önkormányzatok feltételeinek teljesítésével, akkor ezt írta:

„A kormány ma [2019.11.27.] megjelent határozata arról szól, hogy teljesítik az atlétikai vb-t befogadni képes sportlétesítmény megépítéséhez szabott feltételek egyötödét. Kezdetnek jó. Várjuk a folytatást: 50 milliárd a kerületek járóbeteg ellátásának fejlesztésére, Budapesti Nagyerdő létesítése a diákvárossal, a költségek átláthatósága és a szerződések nyilvánossága, és mindezek(!) határozatba foglalása.”

A Diákváros ötlete először a 2024-es olimpiai pályázatban fogalmazódott meg. Az akkori tervek arról szóltak, hogy olimpiai falu lakhelyeit a játékok után több ezer magyar diák kapná meg.

Címlapkép: Mérce/Juhász Vanessza