Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egyhangúlag megszavazta a Fővárosi Közgyűlés Karácsonyék feltételeit az atlétikai vébé megrendezéséhez

Ez a cikk több mint 4 éves.

Ma tájékoztatta a Miniszterelnökség azt MTI-t arról, hogy a kormány elfogadta Csepel és Ferencváros javaslatait az atlétikai világbajnoksággal kapcsolatban, és kötelezte minisztereit e javaslatok maradéktalan végrehajtására.

A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint a kormány áttekintette a csepeli és a ferencvárosi önkormányzatoknak a budapesti atlétikai világbajnokság megrendezésére és az érintett csepeli és ferencvárosi városrészek fejlesztésére, az új szabadidő- és sportparkra és a kapcsolódó közlekedési fejlesztésekre vonatkozó, képviselő-testületi határozatokba foglalt javaslatait – áll a közleményben.

Csepel javaslatai itt, Ferencváros feltételei pedig itt olvashatóak.

Karácsony Gergely még délelőtt üdvözölte a kormány álláspontját, de hozzátette azt is, várják a folytatást. Mint Facebook-oldalán írta:

„A kormány ma megjelent határozata arról szól, hogy teljesítik az atlétikai vb-t befogadni képes sportlétesítmény megépítéséhez szabott feltételek egyötödét. Kezdetnek jó. Várjuk a folytatást: 50 milliárd a kerületek járóbeteg ellátásának fejlesztésére, Budapesti Nagyerdő létesítése a diákvárossal, a költségek átláthatósága és a szerződések nyilvánossága, és mindezek(!) határozatba foglalása. Ha azt gondolják, meg lehet bennünket osztani, lehet a feltételek között szemezgetni, hát baromi nagyot tévednek. Ma ezekről tárgyal a Fővárosi Közgyűlés, és a miniszterelnök adott szava szerint a Fővárosi Közgyűlés döntései jelentik a kiindulópontot. Folyt. köv.”

A Fővárosi Közgyűlésben is kialakult némi vita a napirendi ponttal kapcsolatban.

Kezdésként Karácsony jelezte: a ferencvárosi javaslat, amelyet a kormány is támogat, „egy jó lépés, de csak az első lépés”, ezért a közgyűlést arra kérte, hogy szavazzák meg az előterjesztést, és reményét fejezte ki azzal kapcsolatban is, hogy a kormány a főváros feltételeit is legalább olyan komolyan veszi majd, mint a kerületekét.

Láng Zsolt (volt II. kerületi polgármester, a Fidesz-frakció vezetője) viszont kapásból a javaslathoz fűzött javaslatot: ha Budapest 50 milliárd forintot kér a járóbeteg ellátásra, akkor ugyanennyit tegyen be a főváros is a közös kasszába, mert nem csak kérni kell tudni, de adni is.

Ezt az elképzelést Karácsony Gergely egyébként nem tartotta jó ötletnek.

Borbély Lénárd (Csepel fideszes polgármestere) viszont kapásból megköszönte Karácsonynak, hogy támogatja az atlétikai világbajnoksághoz építendő stadionokat. Külön kiemelte, hogy a kormány a ferencvárosi és csepeli javaslatokat egy az egyben beemelte a kormányhatározatba, viszont sérelmezte, hogy míg Baranyival Karácsony egyeztetett, addig vele, és a csepeliekkel nem a fővárosi feltételekről.

Soproni Tamás (Momentum, Terézváros polgármestere) hangsúlyozta, hogy a világbajnoksággal kapcsolatban semmilyen trükközést nem tudnak elfogadni. Ezért jelezte azt is: ha december 31-ig nem fogadja el a kormány a főváros feltételeit, akkor népszavazásig viszik az ügyet, és ha nem tárgyalással, akkor a téli időszakban, akár az utcán, tüntetésekkel fogják megakadályozni az „eszetlen pénzszórást”. A Momentum és Hadházy Ákos már korábban is jelezte, hogy népszavazást kezdeményeznének az atlétikai világbajnokságról, ezt Sporoni ismét megerősítette. Mint fogalmazott:

„Minket sosem zavart a hideg.”

Baranyi Krisztina viszont a korábbi, fideszes felszólalásokra reagálva leszögezte: nem Csepel és Ferencváros, hanem a főváros rendez világbajnokságot, a kormány nyomására. Ezért bár határozottan örül neki, hogy a ferencvárosi feltételeket kormányhatározatba rögzítették, méghozzá nagyon gyorsan (a kerületben tegnap este 9-kor fogadták el a javaslatot, ma reggel 6-kor pedig már a Magyar Közlönyben jelent meg a kormányhatározat), reméli, hogy hasonló gyorsasággal emeli majd be határozatába a kormány a főváros feltételeit is.

Pikó András, Józsefváros polgármestere viszont aggodalmát fejezte ki Gulyás Gergely tegnapi nyilatkozatával kapcsolatban, amelyből ugyanis számára az derült ki, hogy a kormány a főváros által szabott feltételeket nem feltételeknek, hanem javaslatoknak tekinti. Mindezekre való tekintettel azt kérte Karácsony Gergelytől, hogy úgy üljön tárgyalóasztalhoz a kormánnyal szemben, világossá teszi, nem enged az eredeti elképzeléseiből, ráadásul Pikó olyan előfeltételekhez is szabná az atlétikai világbajnokságról való tárgyalást, mint például annak garantálása, hogy a fővárost hasonló sporteseményekre (olimpia, világbajnokság, stb.) csak akkor kandidálhassa a kormány, ha előtte népszavazáson dönthetnek erről a lakosok. Emellett előfeltételként nevezte meg, hogy a kormány vonja vissza az önkormányzati hatáskörét csorbító két intézkedését, az iparűzési adó elköltésének meghatározását és az építéshatósági jogkörök elvonását.

Horváth Csaba (MSZP) elég sarkosan fogalmazott: „nem a stadionépítést támogatjuk, hanem az atlétikai világbajnokságot, határozott feltételekkel.” Ilyen határozott feltétel Horváth szerint, hogy az egészségügy meg kell, hogy előzze a stadionépítési lázat.

Láng Zsolt (Fidesz) Baranyi Krisztina korábbi felszólalására reagálva annyit válaszolt, hogy a Magyar Atlétikai Szövetség szervezi a kormánnyal a világbajnokságot, nem pedig a főváros, ami szerinte fontos különbség.

Baranyi később azért felhívta a figyelmet arra, hogy a nap végén a világbajnokságot Budapest rendezi majd, hiába a kormány és az atlétikai szövetség pályázott és nyerte el a világverseny rendezésének lehetőségét.

Pokorni Zoltán (Fidesz) érdekesnek tartotta a vitát, amelynek kiindulópontja mégiscsak egy, Karácsonyék által benyújtott javaslat, amit ő maga jónak tart, és nyugodt szívvel meg tud szavazni.

Sőt, Pokorni szerint mindenki bölcsen dönt, aki megszavazza az előterjesztést.

Ami szerinte érdekes, az a vita hangvétele. Pokorni szerint a Fővárosi Közgyűlésben ülő polgármestereknek fontos tudatosítaniuk magukban, hogy a kampányidőszak véget ért, és mostantól működtetni kell a kerületeket, a várost, akár még olyan kormánnyal is, akivel nem értenek egyet minden kérdésben. Meg kell tanulni együttműködni olyanokkal, akikkel máshogy látják a világot. Ez nem könnyű, de Pokorni ezért szurkol.

„Ha akarják, nem fogjuk stadionnak hívni az építményt, ne ezen múljon” – fűzte még hozzá.

Niedermüller Péter (DK) azt a kérdést feszegette, hogy „mi az öreg ördög szükségünk van nekünk egy atlétikai vébére”? Álláspontja szerint semmi szükségünk nincs rá, és szeretne érveket hallani, hogy miért jobb stadionokra költeni a pénzt, mint oktatásra, egészségügyre, és ehhez hasonló problémákra, de úgy véli, hogy az eddigi stadionépítések sem hoztak semmi hasznot, ezért tartják értelmetlennek az új stadion építését is.

A vita hasonló mederben zajlott, igen sokáig, a kormánypárti képviselők a kormány álláspontját lobogtatták, mondván, partnerek a kerületek és a főváros javaslataira, az ellenzéki képviselők pedig az egészségügy helyzetét ostorozták, és a stadionokat kárhoztatták, parttalanul.

Lezárásként Karácsony Gergely elmondta, hogy a kormány kérte fel a fővárost arra, hogy alakítsa ki álláspontját az ügyben, ami előrébb való, mint a kerületek álláspontja.

„A kérdés pedig nem csak az, hogy akarjuk-e ezt a létesítményt, hanem az, hogy mire fordítjuk az adófizetők pénzét” – fogalmazott a főpolgármester.

És összességében a választók többségében kifejezték véleményüket a tekintetben, hogy túl sokat költünk stadionokra, ez a vélemény pedig köti a városvezetést. Karácsony azt is jelezte, hogy mindenképpen partnerséget igyekeznek kialakítani a kormánnyal, és annak is nagyon örülne, hogy ha a főváros kerületeinek polgármesterei is támogatnák az előterjesztést, a céljuk pedig minden esetben az észszerű kompromisszumok megtalálása. De azért van bennük szkepicizmus is, a kormány eddigi gyakorlatát elnézve, de bízik abban, hogy az együttműködés gördülékeny lesz. Ezzel a kitétellel kérte a Fővárosi Közgyűlés tagjait, hogy szavazzák meg az előterjesztést.

Így végül csak elérkezett a szavazás ideje is, amelynek végeredménye így alakult:

Vagyis a Fővárosi Közgyűlés a hosszas vita ellenére is végül egyhangúlag megszavazta az előterjesztést.

Így tehát a főváros öt feltétele a következő:

  • A következő öt évben a kormány költsön 50 milliárd forintot a budapesti járóbeteg és szakellátásra.
  • A stadion megépítésével együtt induljon meg a zöldfelületek növelése, a Csepeli Nagyerdő Program beindítása.
  • „Olyan beruházást szeretnénk látni, ami nemcsak az élsportot szolgája, tömegsport és kulturális rendezvények számára is nyitott legyen a létesítmény, a ferencvárosi polgárok életét is szolgálja.”
  • Minden szerződés legyen nyilvános, a lehető legátláthatóbb módon költsék el a pénzt.
  • A kormány tartsa fenn korábbi elkötelezettségét a nagy, fővárosi közlekedési célú beruházásokban.

És a végére még egy kis érdekesség a mai napról: Hassay Zsófia (Fidesz) képviselő az ülés napirendi pontjai előtt, saját bevallása szerint is kissé cinikus felhanggal kérdezte Karácsony Gergelyt arról, hogy miközben meghirdették a nyitott Városházát, vagyis hogy mindenkit szívesen látnak, hogy történhet meg az, hogy az épület előtt „fiatalok, sportolók, civilek” rekedtek kint. Karácsony erre csak annyit válaszolt, hogy továbbra is mindenkit szívesen látnak, aki akar, az nyugodtan bejöhet az ülésre, nem kell kint álldogálni.

A röpke párbeszéd oka, hogy a Fővárosi Közgyűlés mai ülésének kezdetekor, 9 óra után néhány perccel – ahogy azt az Azonnali is megírta – fiatal sportolók tüntettek a Városháza előtt, többek közt „Ugye lesz VB-nk és otthonunk?” feliratú táblával, az atlétikai világbajnokságért. Ám mire a Mérce tudósítója 10 óra 17 perckor megérkezett, már ez a kép fogadta:

Biztos, ami biztos, körbenézett az ülésteremben is, de a tüntető fiataloknak ott sem találta nyomát.

A szavazás után nem sokkal Fekete-Győr András, a Momentum elnöke és Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő sajtótájékoztatón jelentette be, hogy csak akkor kezdeményeznek népszavazást az atlétikai világbajnokságról, amennyiben ezt a Fővárosi Közgyűlés is támogatja. Amennyiben viszont így döntenek, az aláírásgyűjtés márciusig tart majd. Abban az esetben azonban, ha a kormány elfogadja a ma megszavazott fővárosi feltételeket, és azokat is beépíti kormányhatározatába, elállnak a népszavazási kezdeményezéstől.

A bejelentést élőben is közvetítettük, itt lehet megnézni:

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán