Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Baranyi Krisztina bemutatta Ferencváros feltételeit az atlétikai stadion támogatásához

Ez a cikk több mint 4 éves.

Baranyi Krisztina Ferencváros polgármestere a Vituki torony tetején tartott sajtótájékoztatóján mutatta be az atlétikai stadion, illetve a Lágymányosi híd és a Ráczkevei Soroksári Duna (RSD) közti dunapart szakasz terveit.

A polgármester szerint az eddig, először az olimpiai pályázatra elkészült tervek, nem megfelelőek, ezért egy saját, új tervvel állt elő. Az olimpiai pályázat visszavonása után, a 15 ezer hektáros területre a kormány először extrémsport pályát szánt, a 40 ezer fősre tervezett stadion megtartásával.

Baranyi terve szerint nem egy atlétikai stadiont kellene építeni hanem egy olyan tömegsport és rendezvény központot amit a játékok befejezése után át lehet adni a főváros lakosságának.

„Ennek a tervnek a megvalósulását fogjuk feltételül szabni ahhoz, hogy a Ferencváros hozzájárulását adja az atlétikai stadion felépítéséhez.”

Az atlétikai stadion és sportközpont kivételével a Duna partot átadnák a közönségnek. A szakasz északi részére egy homokos plázst és szabadstrandot, kutyafuttatót terveznek. A partra építenének még hajókikötőt rendezvényhajókkal, egy szabadtéri mozit, szoborparkot. Játszótér, extrém sportpark és mászófal kiépítése mellett a Vituki strand rendbehozatala is szerepel a tervben.

A sportközpont épületében egy új Ferencvárosi sportóvoda is létesülne. A stadion felső karéját visszabontanák, így csak a 13 ezer férőhelyes alapnézőtér maradna. A stadion körül egy húsz méter széles gyűrű lenne, növényzettel, görkorcsolya páláyval, futókörrel. A meglévő biciklút felújításával együtt egy új gyalogos és biciklis híddal kötnék össze a partszakaszt a Csepelszigettel, közvetlenül az RSD torkolatánál.

Kiemelten fontosnak nevezte, hogy a létesítmény létrejöttével egyidőben a déli városkapu programban tervezett diákváros első két üteme el kezdjen épülni, 4 ezer kollégiumi férőhelyet teremtve Ferencváros területén. Emellett szeretné, ha a kormány megvizsgálná az Országos Széchenyi Könyvtár területre költöztetésének lehetőségét.

A fejlesztést a Kopaszi-gáthoz mérve, ahol pár kávézó és egy kisebb zöldterület évente 8 ezer embert vonz, nagyságrendekkel több ember kiszolgálására alkalmasnak nevezte. A tervvel Budapest harmadik legnagyobb zöld parkja jönne létre.

„Ha ez a létesítmény így valósul meg és erről garanciát kapunk a kormánytól, akkor jó szívvel tudjuk támogatni a beruházást.”

A polgármester kérése továbbá, hogy az egészséges Budapest program keretében a Mester utcai Ferencvárosi szakrendelő mellé a kormány építsen egy teljesen új, felszerelt szakrendelőt.

„A város számára elsődleges fontosságú a rozsdaövezetek és egész délpest fejlesztése, hiszen észak pesttől eltérően ez egy kisebb beépítettségű, kevésbé fejlett városrész.”

A főváros tavaly decemberben nyerte el a 2023-as atlétikai világbajnokság rendezési jogát, az esemény a futball VB és az olimpia után a harmadik legnépszerűbb sportesemény. A 2024-es olimpiai pályázatra készült tervekben szerepelt egy Csepel északi csücskére megálmodott atlétikai stadion, ami mellett a pályázat visszavonása után is kitartott a kormány.

Az önkormányzati választásokat megelőző kampány során Karácsony Gergely és Baranyi Krisztina is szükségtelennek nevezte a stadion megépítését, illetve jelezték, hogy csak feltételekkel tudnák támogatni azt. Még október közepén a Kúria döntést hozott róla, hogy ki lehet írni népszavazást a stadion építéséről. A Momentum és Hadházy Ákos független képviselő között tegnap kezdődtek meg tárgyalások arról, hogy a párt csatlakozzon-e a Hadházy munkatársa, az ex-LMP-s Kassai Dániel által benyújtott népszavazási kezdeményezéshez.

Címlapkép: Mérce