Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Országos népszavazásra viheti az atlétikai stadion ügyét a Momentum és Hadházy

Ez a cikk több mint 4 éves.

Arról már korábban lehetett hallani, hogy tárgyalások kezdődtek a Momentum és Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő között azzal kapcsolatban, hogy a párt csatlakozzon-e a Hadházy munkatársa, az ex-LMP-s Kassai Dániel által benyújtott népszavazási kezdeményezéshez. Ez a 2023-as atlétikai világbajnokságra tervezett stadion megépítéséről kérdezné meg a választópolgárokat. A kérdést magát már hitelesítették, a következő fázis tehát már az aláírások gyűjtése lenne.

Fekete-Győr András, a Momentum elnöke szerda este jelentette be az InfoRádió egyik műsorában, hogy pártja csatlakozik Hadházyék kezdeményezéséhez, és amennyiben a kormány nem fogadja el a Fővárosi Önkormányzat feltételeit az atlétikai centrum kapcsán, úgy országos népszavazást indítanak annak megépítéséről.

A pártelnök arról beszélt, a Momentum támogatja egy multifunkcionális kézilabdacsarnok megépítését, a 120 milliárd forintos atlétikai stadion terveit viszont a jelenlegi formájában ellenzi. Hozzátette: a Fővárosi Közgyűlés várhatóan a jövő heti ülésén határozza meg a feltételeit, ezek az egészségügyre és az atlétikai projekt átalakítására vonatkoznak majd.

Fekete-Győr szerint ha a kormány elutasítja ezeket a feltételeket, országos népszavazás keretében kérdezik meg a magyarokat arról, szeretnének-e 120 milliárdból egy atlétikai stadiont építeni.

Hozzátette, hogy a népszavazási kérdést már hitelesítették, de az aláírásgyűjtés megkezdésével megvárják a kormány válaszát.

Hogy pontosan milyen feltételeket is szabhat Budapest vezetése, arról Karácsony Gergely főpolgármester nemrégiben a Blikknek adott interjújában beszélt:

„ha a kormány úgy érzi, hogy mondjuk nem tudja támogatni a budapestiek egészségét szolgáló többlet-szolgáltatások finanszírozását, illetve nem tudja hozzásegíteni a fővárosiakat új, minőségi zöldfelületekhez, akkor és miért legyek lelkes támogatója valaminek, amivel amúgy sem értek egyet?”

Ahogy tehát részben a Momentum elnöke is utalt rá, az önkormányzati választási kampányban ígértek szerint Karácsonyék egészségügyi és zöldfejlesztésekhez kötnék az új sportlétesítmények építését – ez volt a „stadionstop” elképzelése.

A főpolgármester egyébként hétfőn a Magyar Atlétikai Szövetség képviselőivel is tárgyalt, akik a sportcentrum támogatása mellett lobbiztak.

Budapest nem nyílt pályázatos, hanem meghívásos rendszerben kapta meg a 2023-as atlétikai világbajnokság megszervezésének jogát. A kormányoldal azzal érvel, hogy ezen a ponton már nem lehet visszavonulni ebből a projektből, az ugyanis anyagi károkat okozna az országnak, és óriási presztízsveszteséget a magyar sportolóknak.

Címlapkép: MTI/Kovács Tamás