Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ha a kormány tovább bliccel, Karácsonyék csütörtökön leállíthatják a teljes budapesti tömegközlekedést

Ez a cikk több mint 2 éves.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes elmondta a Népszavának, hogy ha szerda éjfélig nem érkezik meg a kormány által beígért 12 milliárdos normatíva, akkor a budapesti tömegközlekedésre szánt összes tartalék ki fog fogyni a kasszából. Az önkormányzatok által biztosított 108 milliárd forint már a végét járja, ami a fővárosi közösségi közlekedés fenntartásához szükséges összeg 60 százaléka. A kormány által megígért 12 milliárd 7 százalékot tesz ki, a maradék 33-at pedig a jegy és bérletvásárlások állják.

A főváros tömegközlekedésének finanszírozása már Karácsony Gergely előtt is nehézkesen ment, de amíg tavaly a támogatási szerződést is csak októberben kapta meg a városvezetés, addig idén még a szerződéstervezetet sem küldte el az Innovációs és Technológiai Minisztérium a fővárosnak. A városvezetés reméli, hogy legkésőbb szerda éjfélig megérezik a tervezet, ha nem, akkor korlátozó intézkedésekre lesz szükség a tömegközlekedésben, ugyanis csütörtökön kifogynak a tartalékok.

Kiss Ambrus azt nyilatkozta, hogy feleslegesnek tartják további levelek küldését a kormánynak az üggyel kapcsolatban, ugyanis eddigi megkereséseikre sem reagáltak, ezért úgy gondolják, hogy elsőként az utasokat kell tájékoztatni a helyzet komolyságáról. A főpolgármester-helyettes szavaival élve „bliccel” a kormány a tömegközlekedés finanszírozása kapcsán, amit a járműveken be is fognak mondani az utasoknak, emellett megköszönik a jegy- és bérletet vásárló utasoknak a hozzájárulásukat.

A járatritkítást nem látják jó megoldásnak a figyelemfelkeltésre, egy sokkal egyértelműbb üzenetet akarnak küldeni a kormánynak, ha mégsem érkezik meg a tervezet: teljesen leállítaná a városvezetés a budapesti tömegközlekedést.

Ennek részleteiről nem beszélt a főpolgármester-helyettes, illetve még nem történt egyeztetés a BKK és a BKV vezetőségével. Az esetleges leállásról időben értesítenék az utasokat. Egy ilyen intézkedés meghozatalához nincs szükség a közgyűlés összehívására.

A kormány megszorításainak és a koronavírus okozta nehézségeknek csupán az egyik lenyomata a tömegközlekedés válsága. Karácsony Gergely már egy évvel ezelőtt nyílt levélben kérte képviselőtársait, hogy ne szavazzák meg a 2021-es költségvetést. Levelében 10 pontban foglalta össze, hogy az új költségvetés lényegében el fogja lehetetleníteni az önkormányzatokat és a fővárost. A főpolgármester elmondása szerint Budapesten minden megkeresett 100 forintból 97 a kormánynál landol, és a rendszerváltás óta először nem az állam támogatja Budapestet, hanem Budapest finanszírozza az államot, ami minden egyes budapesti polgárnak évente mintegy 20 ezer forintjába kerül.

Azt is kihangsúlyozta Karácsony, hogy a kormány az önkormányzatok helyett a multinacionális cégeket segíti a vírushelyzetben, és a 2021-es költségvetés megszorításait nem lehet csak a vírus okozta helyzettel magyarázni. A megvonásokkal szemben januárban indított plakátkampányt a főváros.

A minimálbér emelése sem jelentettet túl sok jó hírt az önkormányzatok számára, ugyanis a kormány a helyi iparűzési adó csökkentésével oldaná meg a béremelést, amivel elvenné az önkormányzatok utolsó bevételforrását.

Címlapkép: MTI/Soós Lajos