Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Budapest plakátkampánnyal veszi fel a harcot a kormány elvonásaival

Ez a cikk több mint 3 éves.

Karácsony Gergely főpolgármester, V. Naszályi Márta, az I. kerület polgármestere, Őrsi Gergely, a II. kerület polgármestere, Pikó András, a VIII. kerület polgármestere, Baranyi Krisztina, a IX. kerület polgármestere és Cserdiné Németh Angéla, a XV. kerület polgármestere közös sajtótájékoztatón jelentették be, hogy főváros látványos közterületi kampányba kezd.

A plakátkampány célja, hogy felhívja a figyelmet az önkormányzatokat érintő forráselvonás lakosságot érintő káros hatásaira.

A koronavírus-járvány kezdete óta a kormány nemzetközi összehasonlításban szokatlan eszközhöz nyúlt a vírus gazdasági és társadalmi hatásainak enyhítése érdekében: az önkormányzatoktól vont el újabb és újabb milliárdokat különböző csatornákon keresztül. Ezt többnyire azzal indokolták, hogy mindenkinek ki kell vennie a részét a védekezésből, ez alól az önkormányzatok se „bújhatnak ki”. Csakhogy, ahogy azt az ellenzéki vezetésű városok és kerületek sokszor, fideszes polgármesterek pedig időnként és burkoltabban hangoztatták, az elvonások olyan mértékűek, hogy azok már veszélyeztetik az önkormányzatok működését, amelyek pedig alapvető lakossági szolgáltatásokat látnak el.

A Karácsonyék által most bejelentett kampány, amelynek keretén belül plakátokon, padlómatricákon, kukákon és üvegfelületeken lesznek olvashatók az önkormányzati üzenetek, is ezekre a szolgáltatásokra helyezi a hangsúlyt. A plakátokon ehhez hasonló üzenetek lesznek olvashatók:

„Ki ne akarná, hogy az M2-es metró holnap is szállítson utasokat?” és „Ki ne akarná, hogy a csapból mindig folyjon az ivóvíz?”

A plakátok már meg is jelentek szerte a városban, a Párbeszéd ifjúsági szervezete, a Zöld Front Ifjúsági Mozgalom a polgármesterek sajtótájékoztatója után rögtön ki is egészített párat: a feliratok mellé Orbán Viktor matricát ragasztottak.

Városaink kifosztása nem kormányzás!

A járvány valódi kezelése helyett a kormány a Fővároson, a budapesti lakosokon áll…

Posted by Zöld Front Ifjúsági Mozgalom on Monday, 18 January 2021

A főváros azt a lehetőséget használja ki – írja a 24.hu -, „hogy az előző városvezetés olyan szerződéseket kötött, amelyek lehetőséget adnak rá, hogy köztájékoztatási célra ingyen vehet igénybe az önkormányzat reklámfelületeket.” Így mindössze 22 millió forintból kijön a kampány egésze, beleértve a gyártás, a kihelyezés és a digitális hirdetések költségeit is.

A sajtótájékoztatón a polgármesterek különböző, a kerületeiket érintő elvonásokat és nehézségeket hangsúlyoztak ki. Cserdiné Németh Angéla szerint a kormány másodpercenként 111 forintot von el a 15. kerületiektől, Baranyi Krisztina szerint egy 30 éve folyamatosan tartó épület-rehabilitálási programot kellett leállítani Ferencvárosban a járvány miatt, Pikó András pedig azt nehezményezte, hogy ahhoz képest, hogy Józsefváros a legnehezebb sorsú budapesti kerület, arányaiban nézve a 8. kerülettől vonták el a legtöbb pénzt, összesen 4,5 milliárd forintot. Őrsi Gergely többekkel együtt azt emelte ki, hogy legfeljebb a legszükségesebb feladatokra marad pénz, az önkormányzatok önként vállalt programjaira, fejlesztéseire nem. V. Naszályi Márta azt fájlalta, hogy a Nemzeti Hausmann Programra, amelynek keretében újjáépítenek épületeket a Várnegyedben csak azért, mert a második világháború előtt ott álltak, plusz 73 milliárdot költött a kormány, miközben az önkormányzattól csak elvesz.

Az első kerületi polgármester szerint rendben lenne, ha valóban az történne, amit a kormány mond, hogy „együtt sírunk, együtt nevetünk”, de inkább az van, hogy „mi sírunk, ők nevetnek”.

Gémesi György, Gödöllő polgármestere az Indexnek adott interjújában szombaton arról beszélt, hogy nagyjából 100 milliárd forintot vont el a kormány az önkormányzatoktól járvány- és gazdaságvédelmi intézkedések címszava alatt. Tavasszal a parkolási díjak elvonásával kezdődött a sor, amely a polgármester szerint a fővárost érintette a legsúlyosabban, de Gödöllőn is komoly – tavaly nagyjából 70 millió forintnyi – kiesést okozott. A gépjárműadó elvonása (amelynek korábban 40 százaléka maradt a helyhatóságoknál) még nagyobb érvágást jelentett, ez országosan olyan 36 milliárd veszteséget okozott. Az iparűzési adó felére csökkentése egy másik komoly tétel, amelynek a hatásait még fel sem tudják mérni a települések vezetői. Gödöllő például úgy számol, hogy nagyjából 1 milliárd forinttal kevesebb bevétele lesz összesen.

Csütörtökön tartották az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsának ülését, amelyen a kormány is képviseltette magát. Az ülés után Karácsony Gergely és Gémesi György, aki amellett, hogy Gödöllő polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetéségének elnöke is, közös sajtótájékoztatót tartott. Karácsony itt elmondta, hogy

év elejére 80 milliárdos lyuk keletkezett a főváros bevételei és kiadásai között a tavalyi járványvédelmi ráfordítások miatt, és ebben még nincs is benne az a 15-20 milliárd forint, ami az iparűzési adó megfelezésével elkerül az önkormányzattól.

Az iparűzési adó „élet-halál kérdése” egyes önkormányzatok számára, mondta Karácsony a hétfői bejelentésen, éppen ezért az induló plakátkampány egyik kimondott célja – amellett, hogy felhívja a figyelmet a probléma súlyára-, hogy meggyőzze azokat a vállalkozásokat, amelyeknek nincs feltétlenül szüksége a kormány által bevezetett kedvezményre, hogy fizessék be idén is az iparűzési adójukat. Ahogy korábban mi is írtuk, hiába tűnik nagylelkűnek az iparűzési adó összegének a megfelezése, a kedvezmény valójában kevésbé a bajba jutott vállalkozásokat, és inkább a tőkeerős, a segítségre kevésbé rászoruló cégeket támogatja, mivel egy olyan közteherre vonatkozik, amely árbevétel alapján számítódik – azaz a nagyobb bevételű cégeknek kell több adót befizetniük, míg a kisebb bevétellel rendelkezők esetében ez az adónem nem tartozik a legnagyobb kiadási tételek közé.

A polgármesterek teljes sajtótájékoztatóját itt lehet megnézni: