Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Gémesi György százmilliárd forintra becsüli az önkormányzatoktól elvont pénzek összegét

Ez a cikk több mint 3 éves.

Az Indexnek adott interjút Gémesi György, Gödöllő polgármester, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke, amelyben a politikust többek között a koronavírus-járvány egy éve alatt bejelentett önkormányzati elvonásokról is kérdezték.

A városvezető arról beszélt, nincs tudomása Európában másik olyan országról, ahol a járvány idején költségvetési forrásokat vontak volna el az önkormányzatoktól, sok helyen épp ellenkezőleg, plusz fedezetet kaptak a járványvédelmi feladatok ellátására. Ausztriában például 2,5 milliárd euró (kb. 900 milliárd forint) plusztámogatás kaptak az önkormányzatok.

Ehhez képest itthon a kormány gazdasági megszorítópolitikát erőltetett az önkormányzatokra, Gémesi becslése szerint összesen 100 milliárd forintot vontak el az önkormányzatoktól.

A polgármester felsorolta a legfontosabb tételeket is. Tavasszal a parkolási díjak elvonásával kezdődött a sor, amely szerinte a fővárost érintette a legsúlyosabban, de Gödöllőn is komoly – tavaly nagyjából 70 millió forintnyi – kiesést okozott.

„Nyilván nem csak az az oka a tiltakozásunknak, hogy a bevételt elveszi a kormány. Az is nagy gond, hogy az ingyenessé tett parkolás miatt összevissza parkolnak az autósok, és akik eddig reggel a munkahelyük közelében tudtak parkolni, most nem találnak helyet. A parkolási díjnak ugyanis szabályozó szerepe is van. A parkolási díj azért is van, hogy forogjanak az autók, minél többen meg tudjanak állni elintézni az ügyeiket” – tette hozzá a polgármester.

A gépjárműadó elvonása (amelynek korábban 40 százaléka maradt a helyhatóságoknál) még nagyobb érvágást jelentett, ez országosan olyan 36 milliárd veszteséget okozott.

Az iparűzési adó felére csökkentése egy másik komoly tétel, amelynek a hatásait még fel sem tudják mérni a települések vezetői. Ahogy a polgármester fogalmazott:

„A lényeg az, hogy nem látom a most készülő idei költségvetés bevételi oldalán, hogy mivel kalkulálhatok.”

Gémesi úgy számol, a Gödöllőt érintő elvonások nagyjából 1 milliárd forintra rúgnak.

Ahogy arról szerdán beszámoltunk, a Magyarországi Önkormányzatok Szövetsége és a Budapesti Önkormányzatok Szövetsége közös állásfoglalást adott ki a forráselvonások ellen tiltakozva.  A szervezetek hangot adtak elégedetlenségüknek, amiért a kormány pártpolitikai szempontok szerint bünteti vagy támogatja a különböző településeket.

„A kormányzati megszorítások 7-szer nagyobb mértékben sújtják az ellenzéki vezetésű önkormányzatokat” – jelentették ki.

Hat pontban fogalmazták meg követeléseiket, igazságos kompenzációt kérve a kormánytól.

Csütörtökön sor is került egy egyeztetésre az önkormányzatok és a kormány képviselői között, ám ezen nem közeledtek az álláspontok. A megbeszélés utáni sajtótájékoztatón Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely arról beszélt, a kormánynak ez a megszorítópolitikája első- és másodrangú állampolgárokra osztja az embereket aszerint, hogy kormánypárti vagy nem kormánypárti településen élnek.

Címlapkép: MTI / Kovács Attila