Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Karácsony: a magyar önkormányzatiság csődjét jelenti a benyújtott költségvetés

Ez a cikk több mint 3 éves.

„Hittünk abban, hogy a polgárok akarata még ebben az Orbán-rendszerben is számít. Azonban a járvány utáni gazdasági és társadalmi válságot a kormányban most arra használják fel, hogy a magyar önkormányzatiság rendszerét felszámolják”

-jelentette be Karácsony Gergely budapesti főpolgármester mai, rendkívüli sajtótájékoztatóján, arra reagálva, hogy a kormány 2021-es költségvetésében súlyos megszorításokat helyezett kilátásba az önkormányzatokkal szemben. Kiemelte, a tervezetben a gépjárműadó elvételével és az önkormányzatokra kivetett, úgynvezett „szolidaritási adóval” négyszeres, nagyjából negyvenmilliárd forintos mértékűvé növekedhetnek Budapest terhei, ráadásul drámai módon csökkent a BKV-jegybevétel, és a legfontosabbnak számító iparűzési adó mértéke is.

A jövő évi költségvetés is forrásokat vonna el a fővárostól, erről tart sajtótájékoztatót Karácsony Gergely. Élőben a Mércén!

Gepostet von Mérce am Dienstag, 26. Mai 2020

Ezek a bejelentett elvonások Karácsony szerint egyáltalán nem magyarázhatóak a járványhelyzet miatt kialakult válság kezelésével. Felhívta a figyelmet, például Ausztriában a kancellár a válságkezelés keretében egymilliárd eurós segítséget biztosít a helyi önkormányzatoknak.

Eközben Magyarországon szinte csupán a multinacionális cégek kaptak külön segítséget a válság idején. Budapest önkormányzatai mind a kisvállalkozásokat, mint a szegényebb rétegeket támogatni igyekeztek, „ezek a támogatások most veszélybe kerültek” – szögezte le a főpolgármester, aki „a szószegés költségvetésének” minősítette a parlament elé ma bekerült tervezetet. Ebben szerinte a kormány szinte összes, feléjük tett ígéretét megszegte.

Karácsony ezért a magyar önkormányzatok közösségének közös fellépését és tiltakozását látja az egyetlen eszköznek.

Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes is képtelennek minősítette a megszorításokat jelentő új költségvetést, felhívva arra a figyelmet, hogy a kormánynak lehetősége van például bevételeket „csinálni” az országnak, számos monetáris eszköz áll rendelkezésére a önkormányzatoktól történő pénzelvonáson kívül.

Kiss szerint a több tízmilliárdos elvonás már a főváros működését is fenyegeti, miközben eleve a közösségi közlekedés bevételkiesése is tízmilliárd forintot jelent.

Tüttő Kata főpolgármester-helyettes szerint a köznevelési, közoktatási és szociális feladatokban is elengedhetetlen az önkormányzatok szerepe, de „most olyan ütést kaptak, amiből nem biztos, hogy fel tudnak állni.” Ezért Tüttő is azt szeretné a kormánytól, ha ebben a formában a költségvetést újra tudnák tárgyalni.

„Ez egy hadüzenet az önkormányzati rendszer számára, de mi nem akarunk háborút.” – emelte ki Karácsony, hozzátéve, a felháborodás jogos lesz, amikor a budapestiek értesülnek a kormány által tervezett forráselvonásokról. Így noha tüntetést ők biztosan nem fognak szervezni, ilyesmire is sor kerülhet szerinte.

A kormány a mai napon nyújtotta be az Országgyűlésnek a 2021-es központi költségvetés elkészült tervezetét, ezeknek az önkormányzatokra vonatkozó, drasztikus tételeire reagált most a főpolgármester és helyettesei. A kormány egyébként a költségvetés keretében 3%-os inflációs prognózis alapján 3%-os nyugdíjemelést tett közzé, és az is kiderült, 132 milliárd forintot terveznek honvédelmi kiadásokra is a következő költségvetési évben.

Mint ahogy azt 2019 októbere után ellenzéki vezetés alá kerülő települések polgármesterei és Karácsony korábban is kifejezte, az ingyenes parkolás elrendelése, a tömegközlekedési támogatási összegek folyósításának elhalasztása és például az iparűzési adó összegének lecsökkenése is példák arra, hogy a Fidesz-KDNP kormány folyamatosan igyekszik egyre hátrányosabb helyzetbe hozni az önkormányzati rendszert.

Címlapkép: Karácsony Gergely főpolgármester sajtótájékoztatót tart, mellette Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes, Gy. Németh Erzsébet humán területekért felelős főpolgármester-helyettes és Tüttő Kata városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes a Városháza udvarán 2020. március 14-én. MTI/Illyés Tibor