Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az egészségügyi fejlesztések elmaradásától tartanak az ellenzéki polgármesterek Karácsony vétója után

Ez a cikk több mint 2 éves.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere tegnap reggel jelentette be, kezdeményezni fogja, hogy a Fővárosi Közgyűlés vonja meg a 2023-as atlétikai világbajnokság megrendezéséhez szükséges fővárosi hozzájárulást. A főpolgármester szerint a kormány azáltal, hogy a fejlesztési területet átadja a Fudan Egyetemnek, ellehetetleníti Diákváros megépítését, és ezzel megszegi a fővárossal kötött egyezségét.

A bejelentésre a kormány az ATV-nek úgy reagált, az komolytalan és Karácsony Gergely „egyértelműen a fővárosban uralkodó dugókról és a közlekedési káoszról akarja elterelni a figyelmet”.

Pikónak nem tetszik Karácsony taktikája 

Pikó András, Józsefváros polgármestere a Facebook-oldalán reagált az atlétikai vb megvétózására. Pikó a kezdetektől komoly fenntartásokkal fogadta az atlétikai vb-t, végül mégis megszavazta azt, mivel a kormánnyal kötött alkuban szerepelt egy 50 milliárdos egészségügyi fejlesztési keret is, amit a fővárosi kerületek kapnak. Ez Pikó kerületének nagyon is előnyös és szükséges, amint a polgármester fogalmaz,

„[a] józsefvárosiak egészségügyi állapota a legrosszabb a fővárosban: itt a férfiak 9 évvel élnek kevesebbet, mint a szerencsésebb budai kerületekben élő honfitársaik. Óriási szükség van azokra az egészségügyi fejlesztésekre, amelyeket a fővárosi vezetés által kiharcolt Egészséges Budapest Programban a kerületnek járó 1,3 milliárd forintból hajtunk majd végre.”

Szkeptikus volt azzal kapcsolatban, hogy kormány tartja-e majd a megállapodásban vállaltakat és úgy érzi, annak a Diákváros projektből való kihátrálásával igaza is lett. De mindemellett úgy véli, közös érdek a politikai vendetta logikájából való kilépés és az újabb kormányzati bosszúintézkedések elkerülése. 

A józsefvárosi polgármester kérdéseinkre elmondta, szerinte a Fidesz lépett először, amikor felmondta az alkut azzal, hogy ellehetetlenítette a Diákvárost, majd erre reakcióként a főpolgármester egy olyan indítványt tett, amelyet, ha elfogad a Fővárosi Közgyűlés, ellehetetleníti a budapesti atlétikai vébét. 

Pikó szerint a jelenlegi „vesztes-vesztes helyzet”, mert a főpolgármester egyébként érthető és indokolt döntése nem növeli az esélyét a Diákváros felépültének, viszont ha a folyamatok az eddigi mederben folynak tovább, akkor jöhet egy újabb lépés: az egészségügyi fejlesztések és a többi, az atlétikai vb-hez kapcsolt infrastrukturális fejlesztések bedöntése. 

„Ismerve a Fidesz és Orbán működését, én ezt valószínűsítem – a végén semmi nem épül majd.”

Hozzátette azt is, ő az akció-reakció logikája helyett jobban szereti a politikát folyamatként szemlélni, amikor egy döntés utáni további lehetőségeket is kidolgoznak. 

„A nyilvánosság előtti komolyan vehető érvek mindig megnövelik a másik oldalon a politikai kockázatot – önmagában a vétó ezt nem éri el. Magyarán: a főpolgármester döntéseiben nem látom azokat a további lépéseket, amelyekkel a lehető legtöbbet ki lehetne hozni a kialakult konfliktus helyzetből. Ez nem megy másként, mint tárgyalással. Egy sikertelen tárgyalásnak, vagy kezdeményezésének is sokkal több a politikai kényszerítő ereje, mint egy vétó bejelentésének.”

 – mondta el lapunknak Pikó András.

Baranyi Krisztina: A vétóval kapcsolatban több kérdés van, mint állítás

Az ügyben megkerestük a Diákvárosnak és az Atlétikai Stadionnak is otthont adó kerület, Ferencváros polgármesterét is. Baranyi Krisztina arra a kérdésünkre, hogy támogatja-e a vétót, úgy fogalmazott, számára egyelőre több a kérdés, mint az állítás. Egyelőre nem egyértelmű számára a főváros és a kormány autoritása a világbajnokság rendezésének ügyében.

A vb-t a Nemzetközi Atlétikai Szövetség rendezi, amellyel a magyar szövetség kötött szerződést. Ennek a szerződésnek további szereplője a magyar állam és/vagy Budapest, éppen ez a számomra tisztázatlan részlet.

Baranyi tavaly nyáron egy kerületi közgyűlésen még úgy fogalmazott, az Atlétikai Stadion meg fog épülni, az atlétikai vb-t meg fogják rendezni, „már nem lehet nemet mondani”. Ezzel kapcsolatban lapunknak Baranyi elmondta, nem csak a fővárossal, de külön a Ferencvárossal is volt egy megállapodása a kormánynak. Ennek is része a Diákváros megépítése, de emellett számos, a kerületnek rendkívül fontos fejlesztést tartalmaz. Így például egy öt és fél milliárd forintból felépülő új rendelőintézetet, egy teljes lakónegyed rehabilitációját és a Ráckevei-Soroksári Duna-ág tízmilliárdos kotrását is.

Azzal kapcsolatban, hogy a Pikó András által is szorgalmazott tárgyalásos megoldás sikerre vezethet-e, Baranyi elmondta, a Diákváros ügyében korábban illetékes Fürjes Balázs vezette államtitkársággal kiváló munkakapcsolatuk volt, és nagyon eredményesen tudtak velük tárgyalni. Palkovics László minisztériumáról ennek az ellenkezőjét tudja elmondani. 

„Nehezen tudom megítélni, hogy a jelenlegi helyzetben, ami nyilván a közelgő választásoktól sem független, tudunk-e érdemben tárgyalni.”

Karácsony Gergely: Az atlétikai vb ügyében Budapestnek is van hatásköre

A főpolgármester ma napközben újabb posztban fejtette ki álláspontját a tegnapi bejelentés kapcsán. Ebben idézi a Fővárosi Közgyűlés 2023. évi atlétikai világbajnokság budapesti megrendezését támogató döntését, amiben a feltételek közt egyértelműen szerepel a Diákváros megépítése. Ezt a kormány egy kormányhatározatban erősítette meg, így a kormány saját maga is kimondta már, hogy az atlétikai vb-nek feltétele a Diákváros.

Karácsony szerint a kormány valódi szándékait illetően a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló törvény elfogadása teremtett tiszta helyzetet, amivel az eredetileg a Diákvárosnak szánt ingatlanokat az állam ingyenesen a kínai elitegyetemet működtető alapítványnak adja át, hogy azon a magyar adófizetők pénzéből a magyar egyetemisták olcsó lakhatása helyett a kínai elitegyetem campusa épüljön meg.

„Mint nyilvánvaló, ez a megállapodás megszegése, ami nem maradhat következmények nélkül. A helyzet megoldása amúgy pofonegyszerű: Orbán Viktor egymondatos törvényjavaslattal helyezze hatályon kívül a Fudan-törvényt.” 

Kiemeli, szerinte elég súlyos tévedés azt sugallni, hogy az atlétika vb ügyében Budapestnek nincs hatásköre. „Nincs vb a főváros jóváhagyása nélkül.”

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes ma délelőtt egy háttérbeszélgetésen szintén elmondta: nonszensz azt gondolni, hogy Karácsony Gergelynek a vétóhoz ne lenne joga. A vb hazai, budapesti megrendezéséről szóló dokumentumot a főpolgármester is aláírta.

Azzal kapcsolatban, hogy a kerületek vezetői félnek attól, hogy vétó miatt a kormány visszatarthatja az Egészséges Budapest Program járóbeteg-ellátásra ígért 50 milliárd forintos forrását, Kiss elmondta, „a program eddig is zökkenőkkel, gyomrosokkal haladt”, az idei forrásfelhasználásról például még egy kerülettel sem állapodott meg a kormány.